back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Νίκος Παρασκευόπουλος: “Tα κόμματα παραμένουν στις απόψεις τους για το θέμα σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας”

Διαβάστε επίσης

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Νίκος Παρασκευόπουλος, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Βασίλη Πάικο.

Αναλυτικά:

                              *ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Β. Πάικος: Υπήρξε σύμπτωση απόψεων για το άρθρο 3; Διαμορφώνεται ένα είδος συναίνεσης για τα θέματα Πολιτείας -Εκκλησίας εννοώ… 

Ν. Παρασκευόπουλος: “Δεν υπήρξε σύγκλιση, όλοι έμειναν με τις αρχικές τους απόψεις. Πάντως η πρόταση των 50 βουλευτών  του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα έχει εξ αντικειμένου κεντρώα διάσταση. Από τη μία πλευρά δεν υιοθετεί το αίτημα να πάψει να αναφέρεται η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία ως επικρατούσα και από την άλλη καθιερώνει την ουδετερότητα του κράτους από τη θρησκεία”. 

Β. Πάικος: Διαμορφώνεται μια πλειοψηφία ώστε να χαρακτηριστούν αναθεωρητέες οι διατάξεις;  

Ν. Παρασκευόπουλος: “Ναι. Να θυμίσω ότι όσο προχωρούν οι εργασίες , δεν γίνονται ψηφοφορίες. Οι ψηφοφορίες θα γίνουν στο τέλος”.  

Β. Πάικος: Για το άρθρο 16 μάλλον όχι… 

Ν. Παρασκευόπουλος: “Οι περισσότεροι δεν συμφωνούν”. 

Β. Πάικος: Το θέμα είναι ότι- από ό,τι βλέπουμε- διαμορφώνεται κλίμα εκβιασμού: Ή αναθεωρείται και το άρθρο 16 ή τίποτα. Είναι έτσι ;  

Ν. Παρασκευόπουλος: “Αυτά προκύπτουν από διάφορες συζητήσεις. Δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κάθετη θέση. Πάντως η θέση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ είναι αντιμέτωπη με την εισαγωγή της αγοράς στο χώρο των Πανεπιστημίων.”  

Β. Πάικος: Εάν η ΝΔ πάει στη λογική, όπως αφήνει να εννοηθεί και ο κ. Βενιζέλος, ή αναθεωρείται το άρθρου 16  ή δεν θα βοηθήσουμε και θα πάει στράφι ολόκληρη η αναθεώρηση” 

Ν. Παρασκευόπουλος: “Ελπίζω να μην συνεχιστεί αυτό γιατί ορισμένα θέματα τους βρίσκουν όλους σύμφωνους και είναι κρίμα να μην προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις εξαιτίας αυτού του εξαναγκασμού”.  

                                           *ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΒΙΑΣ

Β. Πάικος: Είχαμε περιστατικά ακραίας βίας, όχι εκτεταμένης,  στην Αθήνα και στη Θεσ/νίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις, στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. Κάνατε κάποιες προτάσεις εναντίον της βίας. Αυτό όμως το φαινόμενο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, επί μια 10 ετία και δεν αντιμετωπίζεται με την όποια κυβέρνηση. Εχει γίνει και επί κυβερνήσεων Σαμαρά, Παπανδρέου, με τους πάντες… 

Ν. Παρασκευόπουλος: “Με τη βία συμβαίνει το εξής: Αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπισή της αποτελούν η αστυνόμευση, ο ποινικός έλεγχος, η καταστολή με τις διάφορες εκφάνσεις της, αλλά δεν είναι αρκετή. Η βία δεν έχει αντιμετωπιστεί πουθενά μόνον με καταστολή ,που βεβαίως είναι αναγκαία. Δεν μπορεί να διαπράττει κάποιος έγκλημα ή να ασκεί βία και να μην προσπαθεί η Πολιτεία, να τον συλλάβει και να τον δικάσει δίκαια. Αυτό ναι. Αλλά δεν αρκεί”

Β. Πάικος: Το βλέπουμε και στη Γαλλία, σε τεράστια έκταση… 

Ν. Παρασκευόπουλος: “Αν είχε βρεθεί εκείνος που θα γύριζε το διακόπτη και θα σταματούσε τη βία, όλα θα ήταν εύκολα. Δυστυχώς δεν υπάρχει και εδώ έγκειται η διαφορά της Αριστεράς από τη δεξιά στάση απέναντι στο φαινόμενο. Όλοι τάσσονται κατά της βίας. Ομως,ότι οι αριστεροί είναι χαλαροί έναντι της βίας είναι στιγματισμός για πολιτικούς,κομματικούς λόγους. Η διαφορά είναι ότι η μία πλευρά ρίχνει όλο το βάρος στην καταστολή , ενώ η άλλη λέει ναι στην καταστολή, αλλά να δούμε και τα αίτια.”  

                * ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 Β. Πάικος: Μιας και μιλάτε για τα αίτια του ξεσηκωμού που βέβαια τέλειωσε, της διείσδυσης της Χρυσής Αυγής στα σχολεία όπως είδαμε τις προηγούμενες ημέρες… Αυτός ο κύκλος μπορεί να έκλεισε, αλλά δεν πρέπει ούτε να ξεχάσουμε, ούτε να μας αφήνει αδιάφορους. Εχουμε εντοπίσει τα αίτια;  

Ν. Παρασκευόπουλος: “ Μπορεί κανείς να ψηλαφίσει τα αίτια. Ορισμένα από αυτά είναι διαχρονικά, αλλά έχει συμβολή και η οικονομική κρίση. Όμως να μην θεωρηθεί ότι είναι μόνον αυτή διότι έτσι θα υποτιμούσαμε το φαινόμενο της βίας, που έχει βαθιές ιστορικές ρίζες. Συμβάλλει όμως και η κρίση. Όταν οι νέοι δεν μπορούν να μπουν στην αγορά εργασίας, η ανεργία είναι υψηλή και δεν κατορθώνουν να ενταχτούν στο κοινωνικό χώρο, τι κάνουν; Στηρίζονται στις παραδόσεις, στην οικογένεια, στο αίμα, την καταγωγή. Συντηρητικοποιούνται με κακό όμως τρόπο. Διότι ο συντηρητισμός, εάν είναι συντηρητισμός ανθρώπων με την ιδεολογία ότι τα πράγματα δεν πρέπει να αλλάξουν, δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα έγκειται στο συντηρητισμό που βλέπει τους δικούς μας ως ανθρώπους και τους άλλους ως εχθρούς  που μπορείς να κτυπάς”.  

                                                   * ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΕΦ 

Β. Πάικος: Πιστεύετε, φοβάστε ότι με τις εξελίξεις και τα φάουλ του Ζάεφ κινδυνεύει η συμφωνία των Πρεσπών ; 

Ν. Παρασκευόπουλος: “Νομίζω ότι τα φάουλ είναι συγκυριακά. Ο Ζάεφ προφανώς έχει ανάγκη μιας νομιμοποίησης έναντι των δικών του ψηφοφόρων και επομένως λέει και μια λέξη παραπάνω. Αλλά, ποιες θα είναι οι σχέσεις που θα διαμορφωθούν εξαρτάται από ό,τι αποτυπώνεται σε διεθνείς συμβάσεις και μια χώρα δεν μπορεί να κάνει πίσω. Εδώ, η πράξη του Ζάεφ είναι διαφορετική από τα λόγια του και σε αυτές τις περιπτώσεις, κοιτά κανείς την πράξη”.  

                                    *ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ

Β. Πάικος:  Η πρόσφατη εξέλιξη με το εμπόριο χρυσού δεν αποτέλεσε κόλαφο για τη Δικαιοσύνη;  

Ν. Παρασκευόπουλος: “Εδώ πιθανώς έγινε λάθος, αλλά πρόσκαιρο. Η Δικαιοσύνη κάνει λάθη. Ο χειρότερος δικαστής είναι αυτός ο οποίος πιστεύει ότι είναι αλάθητος. Ουδείς αλάθητος. Όλοι είμαστε άνθρωποι και μπορούμε να κάνουμε λάθη. Γιαυτό υπάρχει πρώτος βαθμός  και μετά εφετείο και στο τέλος και  ακυρωτικό δικαστήριο το οποίο επίσης διορθώνει λάθη”   

                                   * ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑΣ  

Β. Πάικος: Ο νόμος για τους καταχραστές, βάσει του οποίου καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη η καθαρίστρια για το πλαστό απολυτήριο Δημοτικού, δεν θα πρέπει να αλλάξει;  

Ν. Παρασκευόπουλος: “Οπωσδήποτε. Είμαστε σε διαδικασία αλλαγής , η οποία όμως θα γίνει μέσω της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα στο σύνολό του και για αυτό έχουμε μια καθυστέρηση” 

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ.: 210 34 11610 – FAX: 210 34 11 397 – e-mail: [email protected]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα