back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Β.Σκουρής στον “Αθήνα 9.84” για το Brexit και την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε

Διαβάστε επίσης

Το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, η Βρετανία όπως την αποκαλούμε συνοπτικά -ζει ιστορικές ώρες και μαζί της όλη η ΕΕ: Ακόμα και σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα στο οποίο κέρδισε η έξοδος, οι Βρετανοί πολιτικοί μοιάζουν σαν να μην έχουν αποφασίσει τι τύπου Brexit θέλουν να ισχύσει.

Είκοσι τέσσερις ώρες πριν από την τελική ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο για την Συμφωνία του Διαζυγίου ,η Τερέζα Μέι αποφάσισε να την αναβάλει διαπιστώνοντας ότι παρά την τιτάνια προσπάθεια της, οι αριθμοί δεν της «βγαίνουν».

Αργά το απόγευμα ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο -αποδοκιμαζόμενη ηχηρά – ότι θα επιδιώξει πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης, να συζητήσει με τους 27 βελτίωση των όρων της Συμφωνίας, αν και λίγο νωρίτερα οι Βρυξέλλες είχαν διαμηνύει εκ νέου ότι δεν τίθεται θέμα νέας διαπραγματεύσεις και ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Το σκηνικό έγινε ακόμη πιο περίπλοκο/ πυρακτώθηκε ακόμη περισσότερο από την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε -δημοσιοποιήθηκε μόλις σήμερα το πρωί -ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει γνώμη για το Brexit ανακαλώντας μονομερώς την πρόθεσή του να αποχωρήσει.

Σε περίπτωση που το αποφασίσει , δεν χρειάζεται να συμβουλευτεί τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη.
Άρα στις επιλογές των Βρετανών βουλευτών προστέθηκε τρίτη επιλογή: Διαζύγιο με συμφωνία, χωρίς συμφωνία και ανάκληση του διαζυγίου.

Μιλώντας στην Μαρία Χούκλη και τον “Αθήνα 9.84” ο Βασίλης Σκουρής καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2003 έως το 2015 επεσήμανε ότι «η απόφαση του δικαστηρίου είναι σημαντική κατά το μέρος που ερμηνεύει τη διάταξη της συνθήκης για την Ε.Ε η οποία αναφέρεται στο ζήτημα αίτησης αποχώρησης χωρίς να ρυθμίζει αν και κατά πόσο αυτή η αίτηση μπορεί ελεύθερα να ανακληθεί.  Η απόφαση του δικαστηρίου είναι ως προς το νομικό ζήτημα γιατί το πολιτικό θέμα είναι διαφορετικό».

Παράλληλα ο κ.Σκουρής τόνισε ότι «το δικαστήριο είχε να αποφανθεί επι του ερωτήματος εάν και κατά πόσο η ανάκληση της αίτησης αποχώρησης υπόκειται ή δεν υπόκειται σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και είπε ορθά, κατά τη γνώμη μου, ότι όπως η αίτηση αποχώρησης ανάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους που θέλει να αποχωρήσει, πρέπει να διευκολυνθεί και η γενικότερη ενωσιακή πορεία.  Το δικαστήριο μπορεί να πει , ότι όπως η αίτηση αποχώρησης εξαρτάται από τη μονομερή θέληση και βούληση του κράτους που αποχωρεί, έτσι και η ανάκληση της εξαρτάται απο τη δική του θέληση».

Σε ότι αφορά την ερμηνεία και την εφαρμογή του άρθρου 50, ο κ.Σκουρής τόνισε ότι «η κρίση του δικαστηρίου είναι δεσμευτική αλλά εναπόκειται στην βρετανική κυβέρνηση και Βουλή να κρίνουν τι θα κάνουν ».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα