12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Πάνω από 900 χιλιάδες αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Διαβάστε επίσης

Με γοργούς ρυθμούς υποβάλλονται οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα τα τελευταία 24ωρα, ενώ από σήμερα ξεκινά ουσιαστικά η υποβολή και από τα λογιστικά γραφεία.

Με μέσο ρυθμό 17.000 αιτήσεις ανά ώρα υποβάλλονταν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα 2018 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ.

Εκτιμάται πως μέχρι τα ξημερώματα  είχαν υποβληθεί περισσότερες από 900.000 αιτήσεις εκ των οποίων εγκρίθηκε περίπου το 60%, ήτοι 522.000 αιτήσεις.

Στελέχη της ΗΔΙΚΑ εκτιμούν πως το σύστημα θα υποδεχθεί εφέτος ένα τεράστιο όγκο αιτήσεων που θα ξεπεράσει τα 3,1 εκατομμύρια μοναδικά ΑΜΚΑ.

Εξ αυτών των αιτήσεων εκτιμάται πως θα εγκριθεί πολύ μικρότερος αριθμός που θα αντιστοιχεί σε 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά (3,6 εκατομμύρια ωφελούμενοι). Αυτά τα νοικοκυριά θα μοιραστούν 710 εκατ. ευρώ.

Το μέσο μέρισμα θα διαμορφωθεί στα 507 ευρώ ανά νοικοκυριό και οι ωφελούμενοι συνολικά θα ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια άτομα.

Οι πολίτες κατέθεταν αιτήσεις για κοινωνικό μέρισμα όλο το Σαββατοκύριακο (εκτός των ωρών που το σύστημα έπεφτε) και μέχρι το απόγευμα της Κυριακής είχαν μπει στο σύστημα 541.663 αιτήσεις.

Από αυτές απορρίφθηκαν 87.395 αιτήσεις, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές (22.000 αιτήσεις) απορρίφθηκαν γιατί οι ενδιαφερόμενοι φαίνεται να μην ζούσαν στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία.

Σε τεχνικό λάθος, που πρόκειται να διορθωθεί εντός της ημέρας αποδίδουν οι υπεύθυνοι της ΗΔΙΚΑ το γεγονός ότι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδος που έκαναν την αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα έλαβαν αρνητική απάντηση με την αιτιολογία ότι δεν κατοικούσαν στη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι περισσότερες αιτήσεις για κοινωνικό μέρισμα δεν έγιναν δεκτές γιατί το συνολικό εισόδημα της οικογένειας ξεπερνά το προβλεπόμενο όριο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν δυνατό να ανακτηθεί το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

Τι γίνεται σε περίπτωση που δηλώσω λάθος IBAN στην αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα;

Στο μέρισμα του 2018 θα γίνει διασταύρωση του πεδίου του ΑΦΜ στο IBAN του λογαριασμού σας και θα βλέπετε προειδοποιητικό μήνυμα αν τα στοιχεία δεν διασταυρώνονται.

Στην περίπτωση μη έγκυρου IBAN, μπορείτε να ακυρώσετε την αίτησή σας και να υποβάλλετε νέα, συμπληρώνοντας αυτή τη φορά σωστά το ΙΒΑΝ, πάντα εντός της προθεσμίας των αιτήσεων.

Προσοχή:

Σε περίπτωση που από λάθος δηλωθεί ενεργός λογαριασμός IBAN ο οποίος δεν ανήκει στον δικαιούχο ή συνδικαιούχο του μερίσματος (ανήκει δηλαδή σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ενδέχεται η πληρωμή να προχωρήσει κανονικά καθώς δεν είναι πάντοτε δυνατός ο έλεγχος του συνδυασμού του ΑΦΜ με το IBAN.

Σε αυτή την περίπτωση θα εισπραχθεί το κοινωνικό μέρισμα από κάποιον άλλον.

Μου έχει καταβληθεί το ποσό του μερίσματος είτε από λάθος, είτε χωρίς να έχω κάνει αίτηση. Τι πρέπει να κάνω;

Είναι δυνατή η οικειοθελής επιστροφή από τον λαβόντα του πιστωθέντος στον τραπεζικό του λογαριασμό ποσού κοινωνικού μερίσματος, με την κατάθεσή του στον λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος [Νο 200211 (GR71 0100 0230 0000 0000 0200 211)]. Ως αιτιολογία θα πρέπει να αναγράφεται «επιστροφή κοινωνικού μερίσματος».

Είστε άνω των 70 ετών;

Για τους άνω των 70 ετών που λαμβάνουν σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, η αίτηση θα δημιουργηθεί αυτόματα και το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στο λογαριασμό στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Το παραπάνω αφορά νοικοκυριά που αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ή από ένα ζευγάρι. Δεν ισχύει όταν στο νοικοκυριό υπάρχουν και άλλα μέλη.

Για όποιον δεν επιθυμεί την αυτόματη καταβολή του μερίσματος, υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης της αίτησής.

Προσοχή: Σε περίπτωση που πληρούσατε τις προϋποθέσεις της οίκοθεν καταβολής και για το μέρισμα του 2017 και δεν πραγματοποιήθηκε η πληρωμή, σημαίνει ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τη διασταύρωση των στοιχείων σας.

Σας προτρέπουμε φέτος, να ακολουθήσετε κανονικά την διαδικασία υποβολής αίτησης και να μην περιμένετε την αυτόματη υποβολή, προκειμένου να αποφευχθεί αντίστοιχο πρόβλημα με την περσινή καταβολή.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα