back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

“Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις” και οι θέσεις Κ.Μητσοτάκη και Στ.Θεοδωράκη για την Συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης

Η συμφωνία των Πρεσπών, στον απόηχο των δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε ενδεχόμενο επανεξέτασης της στάσης του Ποταμιού, αλλά και η ανάγκη προώθησης τολμηρών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, βρέθηκαν την Δευτέρα το βράδυ στο επίκεντρο της συζήτησης στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη με τίτλο «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις- Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασαν, μαζί με τον καθηγητή Οικονομικών Γιώργο Παγουλάτο, ένα βιβλίο που αποτελεί για τον κ. Χατζηδάκη το «προσωπικό παρατηρητήριο μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και μετά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στην αντίθεση του κόμματός του στη συγκεκριμένη συμφωνία επαναλαμβάνοντας ότι θα την καταψηφίσει όποτε και αν έρθει στο Κοινοβούλιο «και θα αγωνιστούμε ώστε να μην κυρωθεί», όπως είπε. Ξεκαθάρισε όμως, με αφορμή όσα λέγονται περί των σχέσεων της Πειραιώς με το Ποτάμι,ότι «σε καμία περίπτωση δεν αφορά αυτή η προσέγγιση τις επίσημες θέσεις άλλων κομμάτων».

«Το Ποτάμι είναι άλλο κόμμα από τη ΝΔ και ως προς το μεταρρυθμιστικό στίγμα συμφωνούμε σε πολλά. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπαίνουμε σε οποιαδήποτε προεκλογική ή μετεκλογική συναλλαγή με σκοπό να πετύχουμε ένα συγκεκριμένο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και δεν ταιριάζουν στη ΝΔ», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι «άλλοι κάνουν τέτοια νταλαβέρια πίσω από κλειστές πόρτες».

Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να αποτελέσουν σημείο συνάντησης όλων των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας και έκανε λόγο για διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δυνάμεις της δημαγωγίας, των ψηφοθηρικών διορισμών και της υπερφορολόγησης και όσων πιστεύουν μεγάλες αλλαγές και σε ένα λιτό και αποτελεσματικό κράτος

«Πρέπει να προτάξουμε την πολιτική που θα ενώνει τους Έλληνες», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι το διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης», ενώ τόνισε ότι «στο δύσκολο αγώνα για τις μεταρρυθμίσεις μπορούμε να συναντηθούμε και να συμπορευτούμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις, κρατώντας αυτές το διακριτό πολιτικό τους στίγμα». Το διακύβευμα σήμερα είναι αν η χώρα θα κάνει το μεγάλο άλμα προς τον μέλλον και οι «επιμέρους ιδεολογικές γραμμές ξεθωριάζουν μπροστά στο μείζον», σημείωσε και εκτίμησε ότι «δεν μπορούμε να τοποθετούμαστε με μία πολιτική ίσων αποστάσεων. Όλοι πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτό το κεντρικό διακύβευμα και καθένας να διαλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει πίσω».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι το “Ποτάμι” δεν αλλάζει την άποψή του σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει λύση «γιατί εάν παρατείνεται το πρόβλημα δεν βλέπουμε τι θα κερδίσουμε». Διευκρίνισε ωστόσο ότι διατηρεί ταυτόχρονα το δικαίωμα να κρίνει δηλώσεις που «προσβάλλουν τον ελληνικό λαό» και πρόσθεσε: «Τοποθετούμαστε στα πράγματα όπως εξελίσσονται, περιμένουμε τα τελικά κείμενα και θα τα πούμε στη Βουλή». Έδωσε όμως και αυστηρή απάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν υποδείξεις για το Ποτάμι» και ότι «επειδή δεν μπορούν να απευθυνθούν με αυστηρότητα στον κυβερνητικό εταίρο προσπαθούν να κάνουν κουμάντο στο Ποτάμι”

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε και πρωτοσέλιδα που μιλούν για τη ΝΔ, σημειώνοντας ότι δεν τον ξαφνιάζουν και υπενθύμισε ότι και πριν έξι μήνες τον έφεραν επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι κάτι αστείο, που δεν έχει σχέση με την δική μου προσωπικότητα», τόνισε

Ο κ. Θεοδωράκης υπεραμύνθηκε της ανάγκης της χώρας για μεταρρυθμίσεις τώρα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν αρκεί ένα κόμμα για τις μεταρρυθμίσεις, με την έννοια ότι πρέπει να βρεθούν συμπαραστάτες και από τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία.

Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να γίνουν υπόθεση της κοινωνίας φέρνοντας ως παράδειγμα και τις μεταρρυθμίσεις Μακρόν που είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν υπάρχει προετοιμασία. «Να έχουμε μεταρρυθμίσεις, να έχουμε τον ηγέτη, αλλά να προετοιμαζόμαστε και για την «συνωμοσία του καλού» που μπορεί να κάνει την μεταρρύθμιση πράξη και όχι απλά νομοθετήματα, πρόσθεσε.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «παρά τις αποκλίνουσες απόψεις που υπάρχουν, όλοι όσοι θέλουμε τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις πρέπει μετά τις εκλογές να συμπορευθούμε στη μεγάλη μεταρρυθμιστική συμμαχία για την οποία μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

Τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να συνδέσει την πρωθυπουργία του με βαθιές τομές και ρήξεις που θα οδηγήσουν την Ελλάδα μπροστά, ενώ υπογράμμισε και από την πλευρά του ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν επιβάλλονται αφ’ υψηλού, εξηγούνται, γίνονται σαφείς στους πολίτες και προσπαθούμε πάντα να μιλάμε κατανοητά.

Στη σημασία που έχει το ζήτημα της κυριότητας των μεταρρυθμίσεων στάθηκε ιδιαίτερα ο κ. Παγουλάτος, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων την μεταρρυθμιστική λογική που είχε πάντα ο Κωστής Χατζηδάκης υπενθυμίζοντας πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις που φέρουν την προσωπική του σφραγίδα όπως η Ολυμπιακή, τα περιφερειακά αεροδρόμια, η εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα