back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βρετανία: H εβδομάδα που κατέρρευσε η συμφωνία Brexit

Διαβάστε επίσης

Αν η Τερέζα Μέι χάσει την ψηφοφορία της Τρίτης, τότε ίσως υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη Ντάουνινγκ Στριτ νωρίτερα από ότι νομίζει, σημείωνε στην Daily Telegraph o Nick Timothy (05/12).

Το Εργατικό κόμμα μπορεί να απειλήσει την κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης, επιδιώκοντας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Από την άλλη μεριά το κόμμα των Δημοκρατικών Ενωτικών (DUP), εξοργισμένο για το τελωνειακό καθεστώς που θα επικρατήσει στη Βόρεια Ιρλανδία όπως προβλέπεται από τη συμφωνία απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (backstop), ίσως ζητήσει την κεφαλή της πρωθυπουργού επί πίνακι πριν αποφασίσει να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Η μόνη πιθανότητα να διασωθεί η κ. Μέι είναι το Εργατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φοβούμενο τη συσπείρωση των Τόρις εναντίον του, να διστάσει πριν πάρει την απόφαση να ενεργoποιήσει τη διαδικασία για την κατάθεση πρόταση μομφής , αναφέρει ο πολιτικός συντάκτης της Telegraph.

Σύμφωνα με τον Nick Timothy, η περασμένη εβδομάδα ήταν μια “μνημειώδης εβδομάδα” για την πολιτική ζωή του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήταν το επταήμερο στη διάρκεια του οποίου “σκοτώθηκε το Brexit”. Θα έχει η Βρετανία τη δυνατότητα να ανακτήσει τον έλεγχο των νόμων , των συνόρων και των χρημάτων της ;;; Αναρωτιέται ο Timothy, που επικαλείται περισσότερο με μελαγχολία και λιγότερο με πνεύμα αντίστασης τη Μάργκαρετ Θάτσερ για να δώσει την απάντηση – όχι, όχι, όχι!!…
Η υπερψήφιση της πρότασης της αντιπολίτευσης να κριθεί η κυβέρνηση ότι έχει περιφρονήσει το κοινοβούλιο (04/12) ήταν σημαντική εξέλιξη. Η νομική γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα επιβεβαιώνει ότι το καθεστώς του backstop που προβλέπεται από τη συμφωνία Brexit σε τελική ανάλυση αποκόπτει τη Βόρεια Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτός ο διακανονισμός είναι μια παγίδα από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει η Βρετανία, εκτιμά ο συντάκτης της Daily Telegraph.
Η ανάγκη για ένα “backstop” δημιουργήθηκε για να αποφευχθεί ένα δύσκολο σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς ρυθμίσεις εμπορίου ή ασφάλειας, δεν θα υπάρξουν ξαφνικά συνοριακοί έλεγχοι και περιορισμοί στο νησί της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της κ. Μέι , είναι μια λύση που δεν είναι επιθυμητή και θα επιβληθεί μόνο εάν δεν υπάρξει ένας καλύτερος διακανονισμός κατά τη διάρκεια των δύο ετών της μεταβατικής περιόδου.
Αλλά η πιο σημαντική εξέλιξη τις τελευταίες μέρες ήταν η τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος Dominic Grieve. Η αποδοχή της τροπολογίας αυτής σημαίνει ότι μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο αν η συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ δεν έχει επικυρωθεί , τότε η Βουλή των Κοινοτήτων θα έχει τον “τελευταίο λόγο”. Η πλειοψηφία όμως των μελών του κοινοβουλίου που ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, αποδέχτηκαν το αποτέλεσμα ενέκριναν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 απεχθάνονται το Brexit περισσότερο από κάθε άλλο, παρατηρεί ο συντάκτης της Daily Telegraph.
Οποιαδήποτε προσπάθεια διαπραγμάτευσης για κάτι καλύτερο από την υπάρχουσα συμφωνία είναι πλέον αδύνατη και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρεμποδιστεί η έξοδος της χώρας από την ΕΕ χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Αν η κυβέρνηση ηττηθεί την Τρίτη (11/12) τότε απομένουν δύο επιλογές: το μοντέλο των σχέσεων της Νορβηγίας με την ΕΕ ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Είτε καταλήξουμε στο νορβηγικό μοντέλο είτε σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα που θα επανασυνδέει τη χώρα με το ευρωπαϊκό μπλοκ ή ακόμη και στην περίπτωση που υπερψηφιστεί η συμφωνία της πρωθυπουργού, γεγονός είναι ότι ένα Brexit που να έχει ουσιαστική σημασία δεν είναι εφικτό. Η Ευρώπη “τσαλάκωσε” τη Βρετανία , οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ “τσαλάκωσαν” την πρωθυπουργό και η Τερέζα Μέι “τσαλάκωσε” τους αντιευρωπαϊστές. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι το κατεστημένο “τσαλάκωσε” την βρετανική κοινή γνώμη που ψήφισε υπέρ της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Μια επιλογή ανάμεσα σε ένα κατ’ όνομα Brexit και στην ανατροπή του Brexit δεν είναι καθόλου επιλογή, τονίζει ο Nick Timothy της Daily Telegraph.

 Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα