12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ακόμη μία τετραμερής Βερολίνου, Παρισιού, Μόσχας, Κιέβου για την κρίση στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Η Γερμανία και η Γαλλία επιδιώκουν σήμερα να αμβλύνουν την ένταση Ρωσίας-Ουκρανίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί τετραμερής συνάντηση συμβούλων εξωτερικής πολιτικής των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας στο Βερολίνο.

Η συνάντηση γνωστοποιήθηκε από την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ μετά την συνομιλία της με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου G20 στο Μπουένος Άιρες.

Η Μέρκελ ζήτησε απελευθέρωση των ουκρανών ναυτών

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι χθες η καγκελάριος, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ρώσο πρόεδρο, ζήτησε την απελευθέρωση των 24 ουκρανών ναυτών που κρατούνται στη Μόσχα, έπειτα από το επεισόδιο στα στενά του Κερτς που χωρίζουν την Αζοφική από τη Μαύρη Θάλασσα. Η Μόσχα τους κατηγορεί ότι παραβίασαν τα ρωσικά σύνορα και αρνήθηκαν να συμμορφωθούν όταν τους δόθηκε εντολή να σταματήσουν.

Η Ομάδα της Νορμανδίας

Η Γερμανία και η Γαλλία καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες από το 2014 προς επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, χωρίς όμως επιτυχία. Οι τετραμερείς που ανά διαστήματα πραγματοποιούνται ονομάζονται “Ομάδα της Νορμανδίας”, διότι εκεί διεξήχθη η πρώτη συνάντηση. Στόχο έχουν την επίβλεψη της εφαρμογής της Συμφωνίας του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Οι τετραμερείς συμβούλων εξωτερικής πολιτικής, πάντως, είναι σπάνιες, καθώς κατά κανόνα πρόκειται για διαβουλεύσεις υπουργών Εξωτερικών.

Η αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ

Στην ανατολική Ουκρανία έχει εγκατασταθεί αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), με τον ίδιο στόχο: την επίβλεψη της εφαρμογής της συμφωνίας. Παρόλα αυτά, η κατάπαυση του πυρός δεν διατηρείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η πρόταση του Χάικο Μάας

Την προηγούμενη εβδομάδα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, έκανε μία πρόταση για αποκλιμάκωση της έντασης: να αναπτυχθεί η υπάρχουσα αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Αζοφική Θάλασσα, ώστε να διασφαλισθεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Οι πιθανότητες υλοποίησης αυτής της πρότασης, ωστόσο, είναι ισχνές, καθώς ο ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, την έχει ήδη απορρίψει.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα