back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αναζητούνται γυναίκες για τα δημοτικά ψηφοδέλτια

Διαβάστε επίσης

Για γυναίκες ψάχνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες προκειμένου να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια τους για τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για την υποχρεωτική ποσόστωση της τάξεως του 40% των ψηφοδελτίων να αποτελείται από το «ασθενές» φύλο έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους υποψηφίους που αναζητούν γυναίκες ικανές και με διάθεση να ασχοληθούν με τα κοινά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ποσόστωση το αντιμετωπίσουν οι δήμοι της περιφέρειας και οι μικροί δήμοι καθώς λόγω του ότι οι κοινωνίες είναι κλειστές είναι δύσκολο να βρεθούν τόσο πολλές γυναίκες που να θέλουν να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Αν παραμείνει η ποσόστωση ως έχει θα δούμε ψηφοδέλτια με τις μανάδες, τις συζύγους, τις κόρες και το σόι των υποψηφίων δημάρχων που αναγκαστικά θα τις βάλουν για να κλείσουν τους συνδυασμούς τους» δήλωνε στην συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, ως μέλος της, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την ποσόστωση του 40%.

Η απλή αναλογική
Το πρόβλημα της αναζήτησης υποψηφίων γυναικών για δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολο το επόμενο διάστημα λόγω της απλής αναλογικής. Και αυτό συμβαίνει επειδή η απλή αναλογική έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες και αρκετοί υποψήφιοι πιστεύουν ότι μπορούν να εκλεγούν δήμαρχοι ή στην χειρότερη περίπτωση να έχουν ρόλο και άποψη στα κοινά της πόλης τους. Αυτό το δεδομένο έχει δημιουργήσει μια δύσκολη κατάσταση αφού, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις, σε κάθε μεσαίο και μεγάλο δήμο, κατά μέσο όρο, θα κατέβουν επτά συνδυασμοί. Αποτέλεσμα σε ένα μεγάλο δήμο να αναζητούνται περί του 400 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους από τους επικεφαλής εκ των οποίων οι 120 θα πρέπει να είναι γυναίκες. Το ίδιο πρόβλημα θα υπάρξει και στα ψηφοδέλτια των τοπικών συμβουλίων που ισχύει για τους πολύ μεγάλους και τους καλλικρατικούς δήμους που έχουν τα παλιά δημοτικά διαμερίσματα.

Το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ομαλοποιήσει λίγο την κατάσταση και να κόψει την φόρα των ανταρτών και των πολλών υποψηφίων δημάρχων αποφάσισε, σύμφωνα με τα όσα είπε ο αρμόδιος υπουργός στο συνέδριο της ΚΕΔΕ Αλέξης Χαρίτσης, να αυξήσει κατά 50% τις θέσεις των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων με βάση των αριθμό των μελών του δημοτικού συμβουλίου κάθε πόλης. Με λίγα λόγια αν ένας δήμος έχει 31 Δημοτικούς Συμβούλους ο κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει τουλάχιστον ισάριθμους υποψηφίους στον συνδυασμό του και ο αριθμός τους να μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 45. Αυτό το δεδομένο είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει πρόβλημα σε πολλούς υποψηφίους οι οποίοι δεν θα βρίσκουν πρόσωπα και ιδιαίτερα γυναίκες για να απαρτίσουν τους συνδυασμούς τους.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει και το πρόβλημα και του πόθεν έσχες. Στις φετινές εκλογές οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στα έξοδα τους αλλά και στις αποδείξεις της οποίες θα στείλουν προς την Βουλή σχετικά με τις εκλογικές τους δαπάνες. Και αυτό γιατί τα πόθεν έσχες θα ελεγχτούν από το σώμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αλλά και από ορκωτούς λογιστές που θα ορίσει η Βουλή. Να σημειωθεί ότι πλέον αν σε κάποιον υποψήφιο εντοπιστούν σοβαρά προβλήματα στο πόθεν έσχες της προεκλογικής του εκστρατείας κινδυνεύει εκτός των αστικών κυρώσεων να χάσει και το αξίωμα του.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα