back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Φ. Γεννηματά: Ο νόμος Κατρούγκαλου καταρρέει – Δέσμη 11 μέτρων του ΚΙΝΑΛ για το δημογραφικό

Διαβάστε επίσης

Με σφοδρές βολές κατά της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για την πολιτική των υπερπλεονασμάτων και την φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, συνόδευσε την ομιλία της για το δημογραφικό, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά δράττοντας την ευκαιρία απο το βήμα της Γερουσίας στη Βουλή να βάλει στο στόχαστρο και το Νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος, όπως τόνισε, καταρρέει.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αφού υπογράμμισε την ανάγκη προοδευτικής ανατροπής, εξαπέλυσε επίθεση στην πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, που επέτεινε- όπως είπε- το πρόβλημα του δημογραφικού- φτωχοποιώντας την ελληνική κοινωνία με εξοντωτικά πλεονάσματα. Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, προκαλεί ασφυξία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, επαναλαμβάνοντας οτι παίρνει 10 για να τους επιστρέψει μόλις ένα, με τη μορφή, αποσπασματικών επιδομάτων. Παράλληλα, έβαλε κατά του νόμου Κατρούγκαλου λέγοντας ότι με το νόμο αυτό των χαμηλών συντάξεων και μεγάλων αδικιών, η κυβέρνηση γίνεται ο μεγάλος χορηγός της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.
“Σήμερα στη Βουλή, μετά την κατακραυγή η κυβέρνηση παίρνει πίσω τις μειώσεις που η ίδια εισηγήθηκε και ψήφισε για τις παλιές συντάξεις. Μένουν όμως οι μεγάλες μειώσεις στις νέες συντάξεις, στις αναπηρικές και οι εξοντωτικές παρεμβάσεις στις συντάξεις χηρείας”, υπογράμμισε η κ. Γεννηματά . Ο νόμος Κατρούγκαλου των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν διορθώνεται, πρέπει να καταργηθεί, σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Το δημογραφικό
Σε οτι αφορά το δημογραφικό, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε οτι η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα ηλικιωμένων. Και αυτό- πρόσθεσε-θα καθηλώσει κάθε προοπτική για ανάπτυξη , θα δημιουργήσει ασφυξία στο ασφαλιστικό οδηγώντας σε υποβάθμιση του ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και σε κινδύνους για την εθνική μας προοπτική.

Οι 11 προτάσεις

Προυσιάζοντας την ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΙΝΑΛ για το δημογραφικό, όπως αυτή περιλαμβάνεται στην σχετική πρόταση νομου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα ανέπτυξε δέσμη 11 προτάσεων , οι οποίες προβλέπουν:
Την καθιέρωση :

1.“Εθνικού Αποταμιευτικού Λογαριασμού” για κάθε παιδί, με την συμμετοχή τόσο του Γονέα, όσο και της Πολιτείας (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Η οικογενειακή συμμετοχή θα εκπίπτει από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος.
Μοναδικός δικαιούχος θα είναι το παιδί, μετά την ενηλικίωσή του, ώστε να χρησιμοποιήσει το ποσό για σπουδές ή επαγγελματική δραστηριότητα.

2. “Κοινωνική Επιταγή” για κάθε παιδί σε προσχολική ηλικία, η οποία εγγυάται το δικαίωμα για ένταξη και φροντίδα, ΟΛΩΝ των παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό.
Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, τόνισε η κ. Γεννηματά.

3. Στεγαστική Συνδρομή για κάθε οικογένεια για διάστημα δύο ετών από την απόκτηση νέου παιδιού.
Η στεγαστική συνδρομή δίδεται μέσω μείωσης του φόρου εισοδήματος ή ειδικού επιδόματος ενοικίου ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, ανάλογα αν η οικογένεια μένει ή όχι σε δικό της σπίτι.

4. Οι τρίτεκνοι αποκτούν όλα τα δικαιώματα των Πολύτεκνων. Δεν θίγονται τα δικαιώματα αυτών που σήμερα έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα.

5. Τα 382 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα 59 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με Αναπηρία, διασφαλίζονται πλήρως εντασσόμενα στις Κοινωφελείς υπηρεσίες των Δήμων και στις κοινωνικές υπηρεσίες τους, με το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό τους.

6. Καθιερώνεται το ακατάσχετο και ασυμψήφιστο των οικογενειακών επιδομάτων.

7. Τα οικογενειακά επιδόματα θα καταβάλλονται με τον όρο της φοίτησης των παιδιών στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

8. Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Οικογενειών σε κάθε Δήμο της χώρας. Τα Κέντρα λειτουργούν συμπληρωματικά με τις κοινωνικές Υπηρεσίες των αντίστοιχων ΟΤΑ και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης σε οικογένειες με προβλήματα.
Τα κέντρα χρηματοδοτούνται από Εθνικούς και Κοινοτικούς Πόρους.

9. Την σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δημογραφικής Πολιτικής, ώστε να εξειδικεύεται και να παρακολουθείται η εφαρμογή του Πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής.

10. Την σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής, στο Υπουργείο Εσωτερικών, που θα εξειδικεύσει και εφαρμόσει πολιτικές είτε με διάθεση των αναγκαίων πόρων, είτε με αποτελεσματικό συντονισμό των συναρμόδιων δημόσιων Υπηρεσιών.

11. Υποχρεωτικό μάθημα στην εκπαίδευση για τα θέματα “Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας” καθώς και “Αγωγής Υγείας-Σεξουαλικής Αγωγής».

Κλείνοντας, η κ.Γεννηματά αναφέρθηκε στο φριχτό έγκλημα της Ρόδου, με θύμα τη φοιτήτρια Ελένη Τοπαλούδη που προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο. Πρέπει -επιτέλους- να μιλήσουμε ανοικτά. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τη βία . Δεν μπορούμε και δεν έχουμε κανένα περιθώριο να παρατηρούμε αμέτοχοι την καλλιέργεια του μίσους στην οικογένεια, στις παρέες, στα πανεπιστήμια, στις πόλεις.
Πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια και το στόμα. Απέναντι στον εκφασισμό της καθημερινότητάς μας. Λύση δεν είναι βέβαια η αυτοδικία. Υπάρχει κράτος δικαίου, κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα