back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι αντιδράσεις στο διάγγελμα Μακρόν

Διαβάστε επίσης

Να μπει ένα τέλος στο Κίνημα των Κίτρικων Γιλέκων επιθυμει το 54% των Γάλλων, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση, λίγες ώρες μετά το διάγγελμα Μακρόν.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, της τάξης του 64% που δηλώνει ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις.

Δύο στους τρεις Γάλλους παραδέχονται ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος απαντούν στις διεκδικήσεις των “κίτρινων γιλέκων”, ενώ ένα 47% δηλώνει ότι δεν έχει πεισθεί.

“Οι ανακοινώσεις του Μακρόν δεν έπεισαν συνολικά” σημειώνει σε τίτλο της η εφημερίδα Le Figaro αναφερόμενη στο χθεσινό έκτακτο διάγγελμα που απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος παρουσιάζοντας τέσσερα νέα μέτρα.

Μελανσόν: Μοιράζει χαρτζιλίκι

Ο πρώτος που έσπευσε να απαντήσει στο διάγγελμα Μακρόν ήταν ο Ζαν Λικ Μελανσόν, που σχολίασε ότι ο πρόεδρος «σκέφτηκε ότι το να μοιράσει χαρτζιλίκι μπορούσε να ηρεμήσει την εξέγερση των πολιτών που έχει ξεσπάσει», ενώ σημείωσε ότι «μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν καλύπτεται από κανένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν».

Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας αναφέρθηκε επίσης στον προαιρετικό χαρακτήρα του πριμ που καλούνται να δώσουν οι εργοδότες, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πυροτέχνημα, αφού αυτό μπορούσε να συμβεί και στο παρελθόν.

Σοσιαλιστές: Πάμε για πρόταση Μομφής

“Η πρόταση μομφής ισχύει περισσότερο από ποτέ”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που εχθές είχε διευκρινίσει ότι θα περιμένει πρώτα το διάγγελμα Μακρόν και μετά θα προχωρήσει στην κατάθεση της πρότασης στη Βουλή. Θυμίζουμε ότι την πρόταση θα καταθέσουν από κοινού με το Κομμουνιστικό Κόμμα και την Ανυπότακτη Γαλλία.

Ο Ολιβιέ Φορ σχολίασε ότι ο πρόεδρος δεν πρότεινε “τίποτα καινούργιο” και ότι ξαναγυρνάει σε συνταγές που έχουν δοκιμαστεί επί 40 χρόνια, ενώ τον κατηγόρησε ότι τα μέτρα που παρουσίασε αφορούν ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας.

Ικανοποιημένοι οι Ρεπουμπλικάνοι

Μόνο οι Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν ικανοποιημένοι με τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μακρόν κάνοντας λόγο για “νίκη της μεσαίας τάξης”. “Μετά από 18 μήνες γεμάτους λάθη, είδαμε έναν πρόεδρο που αναγκάστηκε να κάνει κάποια αληθινά βήματα”, εκτίμησε ο βουλευτής του κόμματος Νταμιέν Αμπάντ. Έθεσε θέμα χρηματοδότησης των μέτρων αυτών, τα οποία υπολόγισε στα 10 με 15 δισεκατομμύρια ευρώ, που δεν έχουν προβλεφθεί από τον προϋπολογισμό και που μπορεί να καλυφθούν από μελλοντικούς αυξημένους φόρους.

Λε Πεν: Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Μακρόν

Ήδη από χθες το βράδυ, η πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (πρώην Εθνικού Μετώπου) Μαρίν Λε Πεν κατηγόρησε τον Μακρόν ότι αρνείται να παραδεχτεί ότι «είναι το μοντέλο στο οποίο είναι πρωταθλητής που αμφισβητείται». «Το μοντέλο αυτό είναι αυτό της άγριας παγκοσμιοποίησης και της μαζικής μετανάστευσης», έγραψε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή της στο Twitter. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος δήλωσε ότι “εκτιμήσαμε το γεγονός ότι ο πρόεδρος παραδέχτηκε τα λάθη του”, ωστόσο επέμεινε ότι με το διάγγελμά του “δεν έλυσε κανένα πρόβλημα”.

Συνδικάτα και κίτρινα γιλέκα

Μιλώντας στο franceinfo χθες το βράδυ, ο Γενικός Γραμματέας του συνδικάτου CGT, χαρακτήρισε «ανεπαρκή» τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μακρόν και κάλεσε σε κοινές κινητοποιήσεις με τα κίτρινα γιλέκα από την Παρασκευή. Στην ίδια περίπου γραμμή κινούνται και τα υπόλοιπα μεγάλα συνδικάτα εργαζομένων, που καλούν τους πολίτες να μην εφησυχάζονται και να συνεχίσουν να αντιδρούν και να διαδηλώνουν.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων” δεν δείχνουν να πείθονται με τις ανακοινώσεις Μακρόν. Κάνουν λόγο για “ανεπαρκή ημίμετρα” που δεν αφορούν το σύνολο του πληθυσμού και κυρίως τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους που είναι αυτοί που έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει ότι οι δηλώσεις Μακρόν βάζουν φρένο στην λεγόμενη “πέμπτη πράξη” των κινητοποιήσεων το Σάββατο, αφού όλες οι σχετικές σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα καλούν ήδη ξανά τους πολίτες σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Εξηγήσεις του Ελιζέ

Στα 8 με 10 δισεκατομμύρια ευρώ, υπολογίζει τα μέτρα ο Ολιβιέ Ντισόπ, υφυπουργός Οικονομικών. “Η Γαλλία έχει μικρά περιθώρια με βάση τον προϋπολογισμό της και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μακρόν δεν αμφισβητούν τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών”, διαβεβαίωσε η Γαλλική Προεδρία χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο, αν η χώρα παραμένει πιστή στις δεσμεύεις της για έλλειμα κάτω του 3% του ΑΕΠ για το 2019.

Ντομπρόφσκις:  Η Κομισιόν παρακολουθεί

Λίγα μόλις λεπτά αφού ο Εμανουέλ Μακρόν ολοκλήρωσε το διάγγελμά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε σε αυτό, μιλώντας με ευρωβουλευτές. “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις επιπτώσεις που θα έχουν στον προϋπολογισμό της Γαλλίας τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζει να εφαρμόσει από το επόμενο έτος η γαλλική κυβέρνηση”, ανακοίνωσε ο Βλάντις Ντομπρόφσκις, σημειώνοντας ωστόσο ότι “δεν μπορούμε να σχολιάσουμε πριν ανακοινωθούν κανονικά και λεπτομερώς”.

Μυρσίνη Λιοναράκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα