back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παρέμβαση του υπ.Εξωτερικών προς την Αλβανία – Παραχωρούνται αυθαίρετα τεμάχια γης ομογενών για τουριστική αξιοποίηση

Διαβάστε επίσης

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Αθήνα, σχετικά με απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να παραχωρήσει αυθαίρετα, όπως ισχυρίζεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τεμάχια γης, που περιλαμβάνουν και ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών στο αλβανικό υπουργείο Τουρισμού προς τουριστική αξιοποίηση.

Στη σχετική ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή «είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις»

«Τόσο αυτή όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση συναφές νομοσχέδιο, οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία. Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της» σημειώνει το Υπ.Εξωτερικών που καλεί παράλληλα την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει και την απόφαση αλλά και να επανεξετάσει το σχετικό νόμο.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Γ.Κουμουτσάκος: Απαράδεκτη απόφαση – Στρέφεται κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Αλβανική κυβέρνηση προχώρησε σε μια απαράδεκτη απόφαση που στρέφεται ευθέως κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. ‪Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι ‪η αμήχανη πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί, αποθρασύνει τον κ. Ράμα. Οι περιουσίες των ομογενών μας στη Χειμάρρα πρέπει να επιστραφούν και η σχετική απόφαση να ανακληθεί άμεσα.

Ας κατανοήσει ο κ. Ράμα ότι οι καλές διμερείς σχέσεις και η ευρωπαϊκή προοπτική δεν οικοδομούνται με συνεχείς προκλήσεις».

ΚΙΝΑΛ: Η Αλβανία να ανακαλέσει τις αυθαίρετες αποφάσεις

Το Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται στις σημερινές ενέργειες του Αλβανού Πρωθυπουργού και σημειώνει ότι:  Η Αλβανία θα πρέπει να ανακαλέσει αμέσως τις αυθαίρετες αποφάσεις για τις περιουσίες των ομογενών. Η ελληνική κυβέρνηση – που φαίνεται να πιάστηκε και πάλι στον ύπνο- να κινητοποιηθεί αμέσως σε όλα τα επίπεδα για την ακύρωση της παρανομίας αυτής”

ΠΟΤΑΜΙ: Κατάφωρη παραβίαση κάθε κανόνα δικαίου

H δια χειρός Αλβανού Πρωθυπουργού απόφαση απαλλοτρίωσης ακίνητης περιουσίας που ανήκει σε Έλληνες μειονοτικούς της Αλβανίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση κάθε κανόνα δικαίου, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Ποτάμι. Παράλληλα, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση καταγγελία της πρωτοβουλίας αυτής και να καταστήσει σαφές στον κ.Ράμα ότι η συνέχιση παρόμοιων πρακτικών θα καταγγελθεί σε όλα τα διεθνή βήματα και θα απομακρύνει για πολύ την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

Αλεξάνδρα Βουδούρη – Απ.Χονδρόπουλος – Κ.Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα