back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Brexit μετά την απόφαση της Τερέζα Μέι να ματαιώσει τη ψηφοφορία για τη σχετική συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο, όπως επίσης και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ε. Μακρόν στο διάγγελμά του προκειμένου να “αναχαιτίσει” τις κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων”

Στη Βρετανία

Ο Τύπος επικεντρώνεται στην απόφαση της τελευταίας στιγμής από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ακυρώσει την πιο σημαντική ψηφοφορία για τη συμφωνια για το Brexit.
Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι περιστρέφονται γύρω από τη Μέι… με τον πιο χαρακτηριστικό αυτόν της Daily Telegraph “The Lady IS for Turning” – “Η κυρία κάνει στροφή” (με σαφή αναφορά στην περίφημη φράση της Μάργκαρετ Θάτσερ αντίστροφα… Η πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ είχε πει την περίφημη φράση “the lady is not for turning” στο συνέδριο των Τόρις τον Οκτώβριο του 1980 όταν αρνήθηκε να υποχωρήσει στα αιτήματα της αντιπολίτευσης να βάλει τέλος στην φιλελευθεροποίηση της οικονομίας)
“Η Μέι τρέχει τρομοκρατημένη μετά το χάος του νέου Brexit” αναφέρει η Daily Mirror.
Κάνοντας λογοπαίγνιο με το επίθετο της βρετανίδας πρωθυπουργού η «I» έχει τίτλο “Μayday” (Βοήθεια) περιγράφοντας την απόφαση της κα. Μέι ως “απίστευσης υποχώρησης”. Ο Κούεντιν Λετς στην Daily Mail περιγράφει την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στη Βουλή των Κοινοτήτων ως εξής: “Έχει υπάρξει πιο δραματική αναποφασιστικότητα;” αναρωτιέται γράφοντας ότι οι βουλευτές τη Δευτέρα παρακολουθούσαν τη Μέι σαν θεατές ενός ντοκιμαντέρ για άγρια ζώα.
Ο βρετανικός Τύπος εκφράζει αμφιβολίες για το εάν οι συναντήσεις που θα έχει η πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες θα αλλάξουν κάπως τα πράγματα.
Οι Times αναφέρουν ότι η κα. Μέι “θα παρακαλέσει γονυπετής τους Ευρωπαίους ηγέτες να διασώσουν τη συμφωνία της για το Brexit” αλλά ο Economist επισημαίνει ότι η Ε.Ε μάλλον δεν θα προσφέρει κάτι παραπάνω από “γενικευμένες διαβεβαιώσεις” και οι οποίες δεν θα είναι νομικά δεσμευτικές σε καμία περίπτωση.
Αυτό δεν θα ικανοποιήσει τους βουλευτές της, εκτιμά ο Guardian που σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει από κυβερνητικές πηγές, υπάρχουν αρκετές ανησυχίες για τη στρατηγική της.
Η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους αργότερα μέσα στην ημέρα με βασικό στόχο να διασώσει τη συμφωνία της για το Brexit. Θα έχει συνομιλίες, όπως αναφέρει το BBC με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε και την Άγκελα Μέρκελ μετά την απόφασή της να ματαιώσει τη ψηφοφορία για τη συμφωνία. Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε πως χρειάζεται “περαιτέρω διαβεβαιώσεις” για το σχέδιο σε ό,τι αφορά τα σύνορα με τη Β. Ιρλανδία ώστε να εξασφαλίσει τη στήριξη των βουλευτών της. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ επέμεινε ότι η Ε.Ε δεν θα “επαναδιαπραγματευθεί” αλλά είπε πως οι ηγέτες της θα συζητήσουν το πώς “θα μπορέσουν να διευκολύνουν την επικύρωση της συμφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο”. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άμπερ Ραντ δήλωσε ότι οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στη “δικλείδα ασφαλείας” (“backstop”) στα Ιρλανδικά σύνορα, θέμα για το οποίο η κα Μέι παραδέχθηκε στη Βουλή ότι προκαλεί “γενικευμένη και βαθιά ανησυχία” στους βουλευτές.
Σύμφωνα με το Politico η βρετανίδα πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ απόψε στις Βρυξέλλες ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πέμπτη. Η Μέι έχει ήδη πει ότι θα συναντηθεί και με τον Ντ. Τουσκ, χωρίς αυτό να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί αλλά ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι μάλλον θα γίνει “πολύ αργά το απόγευμα”. Η Μέι θα συναντηθεί το πρωί με τον Ολλανδό πρωθυπουργό ενώ αργότερα θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για συνάντηση με την Μέρκελ.
Σύμφωνα με τον Independent η ξαφνική στροφή 180 μοιρών της πρωθυπουργου παρά τις επίμονες διαψεύσεις για το αντίθετο προκάλεσε το αίτημα του Τζέρεμι Κόρμπιν να διεξαχθεί τρίωρη έκτακτη συζήτηση στην ολομέλεια την Τρίτη. “Δεν είναι σωστό η κυβέρνηση να αλλάζει μονομερώς τις διαδικασίες” είπε ο κ Κόρμπιν που νωρίτερα είχε κατηγορήσει την κα. Μέι “πως έχασε τον έλεγχο των εξελίξεων”. Δεν υπάρχει πλέον ημερομηνία για ψηφοφορία της συμφωνίας στη Βουλή παρά το γεγονός ότι η κα Μέι δήλωσε πως η τελική χρονική προθεσμία είναι για τις 21 Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή διεξάγονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες επιστολες για να κατατεθεί πρόταση μομφής.
Οι Times αναφέρουν ότι χθες ο Κρίσπιν Μπλαντ έγινε ο 26ος που κατέθεσε επιστολή, χθες.
“H καθυστέρηση στη ψηφοφορία για το Brexit δημιουργεί νέες αμφιβολίες για τη διαδικασία” σημειώνει η WSJ.
Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το γεγονός πως η Μέι αναζητά νέους τρόπους ”ενίσχυσης της Βουλής των Κοινοτήτων” προκειμενου να εξασφαλίσει κάθε πρόβλεψη σε ό,τι αφορά το backstop έχει δημοκρατική νομιμότητα. Αυτό, στα ευρωπαϊκά αυτιά.. μεταφράζεται σε εσωτερική διακήρυξη όπου θα σημειώνεται ότι “η Βρετανία είναι μια κοινοβουλευτική δημοκρατία όπου η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψον τις ανησυχίες των βουλευτών” σημειώνει το Politico. Τι μπορεί να πετύχει; Μια ακόμα δήλωση καλής θέλησης αλλά τίποτα περισσότερο. Η Ε.Ε δεν πρόκειται να ανοίξει νέο κύκλο διαπραγματεύσεων. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αντιλαμβάνονται πως η Μέι αγωνίζεται για τη συμφωνία και την πολιτική της παρακαταθήκη. Ίσως υποχωρήσουν σε μια μορφή διακήρυξης επιβεβαιώνοντας θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί. (Για παράδειγμα, μια Πολιτική Διακήρυξη στην οποία θα σημειωνεται ότι τόσο η Ε.Ε όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο “υπενθυμίζουν την αποφασιστικότητα τους να αντικαταστήσουν τη δικλείδα ασφαλείας, τη λύση για τη Β. Ιρλανδία με μια ακόλουθη συμφωνία που θα περιλαμβάνει εναλλακτικές διευθετήσεις”).
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατόρθωσε μεν να αναπτερώσει τις ελπίδες όσων θέλουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε με την απόφαση του που επιτρέπει στη χώρα να αποσύρει την αίτηση διαζυγιου βασει του Άρθρου 50 (κατω από συγκεκριμένες συνθήκες). Αλλά το δικαστήριο μάλλον περιέπλεξε περισσότερο τα πράγματα για την Μέι – δίνοντας στους ευρωσκεπτικιστές έναν ακόμα λόγο να μην στηρίξουν τη συμφωνία της. Όλοι όσοι προτρέπουν για δεύτερο δημοψήφισμα πριν από τις 29 Μαρτίου θα κάνουν λάθος αν θέσουν μια συμφωνία, που σύμφωνα με τους δικαστές θα κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας να αποσυρθεί η απόσυρση. Υπάρχει καλύτερη ένδειξη ότι η Ε.Ε και οι θεσμοί της σέβονται τη βρετανική κυριαρχία όταν αφορά την έξοδο της από την Ευρώπη – ή εχουν τελικά δεύτερες σκέψεις γι αυτό και ενδέχεται να μπει ξανά ενώ κατευθύνεται στην έξοδο; Μια ανάκληση “αντανακλά την κυρίαρχη απόφαση να παραμείνει” μέλος της Ε.Ε “ένα καθεστώς που δεν μπορεί να ματαιωθεί ή να αλλάξει με μια τέτοια επισήμανση” απεφάνθη το δικαστήριο.

Στη Γαλλία

“Σας κατάλαβα.. λίγο” o τίτλος της Liberation.
“Δεν αγγίζει τους πλούσιους ο Μακρόν” αναφέρει η Humanite.
“Το νέο συμβόλαιο του Μακρόν” ο σχετικός τίτλος της Figaro.
“Ένας ταπεινός… Δίας” σχολιάζει το Politico.

Ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε “πολύ αυστηρές εντολές” στη κυβέρνησή του προκειμένου να ανταποκριθεί “στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης” δήλωσε ο ίδιος στο διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό, το βράδυ της Δευτέρας. Προσέθεσε ότι ο πρωθυπουργός, Εντουάρντ Φιλίπ θα ανακοινώσει σήμερα συγκεκριμένα μέτρα. Αγάπη σημαίνει ότι κάποιες φορές… θα πρέπει να ζητάς συγγνώμη: σε κάτι που μοιάζει με απολογία, ο Μακρόν παράδεχθηκε ότι “έχω προσβάλει κάποιους από εσάς”, και πως “δεν αντέδρασε σχετικά άμεσα” στις κινητοποιήσεις και πως “κάποιες φορές μπορεί να δίνω την εντύπωση ότι έχω άλλες προτεραιότητες”. Επεσήμανε “την ανάγκη να επανακτηθεί η τάξη” και καταδίκασε “τη συνεχιζόμενη, απαράδεκτη βία”. Όμως προσέφερε όλη τη θεσμική αγάπη που μπορεί να προσφέρει ένας Γάλλος πρόεδρος στον λαό του, που τελικα έχει καταλήξει να αγαπά να τον μισεί.
“Ο Άγιος Βασίλης… Μακρόν: Ο Μακρόν ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού σε 100 ευρώ το μήνα και επίσης ότι τα επιδόματα για τις υπερωρίες δεν θα φορολογούνται ή δεν θα υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές ενώ υποσχέθηκε και περικοπές φόρων για τους συνταξιούχους. Οι προσπάθειες του Μακρόν να εξαγοράσει… τις διαδηλώσεις με ανταλλάγματα αυτές θα έχουν τελικά μεγάλο κόστος – αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού αλλά και του κρατικού χρέους πάνω από 100% του ΑΕΠ αλλά και εκτροχιασμό από τη δημοσιονομική πειθαρχία που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες” σημειώνει επίσης το Politico.
Επί της ουσίας ο Μακρόν ζήτησε από τους Γάλλους, περισσότερο χρόνο, σημειώνει ο Guardian. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η αιτία της δυσαρέσκειας του λαού χρονολογείται εδώ και 40 χρόνια – και πως κατέβηκε ως υποψήφιος για να αλλάξει πράγματα. Δεσμεύθηκε να συναντήσει όσο πιο πολλούς τοπικούς άρχοντες μπορεί σε όλη τη χώρα προσωπικά ώστε “να διευκολύνει τον εθνικό διάλογο”.
“Ο Μακρόν δεν είχε επιλογές” διατείνεται το BBC. Ήθελαν κάτι παραπάνω απο δεσμευσεις ενός πολιτικού. Ήθελαν μέτρα, χρήματα στην τσέπη και μια αξιοσημείωτη αλλαγή για την δύσκολη καθημερινότητα τους. Ο πρόεδρος Μακρον πήρε το μήνυμα. Στην πραγματικότητα δεν είχε άλλη επιλογή. Tο να δεσμευθεί σε μελλοντικές προκλήσεις και στην ανάγκη να χτιστεί ένα κοινό μέλλον θα αποσπούσε την προσοχή των “κίτρινων γιλέκων”. Επομένως προχώρησε δεσμευόμενος σε 4 αλλαγές: αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση της φορολόγησης των ασφαλιστικών εισφορών και υπερωριών, ενθάρρυνση προς τους εργοδότες να δώσουν αφορολόγητο μπόνους στους εργαζόμενους και κατάργηση φορολόγησης των συντάξεων. Επιπλέον μια υπόσχεση για “ένα νέο εθνικό συμβόλαιο” και αλλαγές στην εκλογική διαδικασία καθώς και ευρύτερες συζητήσεις στην περιφέρεια. Τελικά μηπως “τα κίτρινα γιλέκα” ήταν το πιο πετυχημένο κίνημα διαμαρτυρίας τα τελευταία χρόνια; Μόλις 4 εβδομάδες μετά την πρώτη ανάρτηση στο Facebook τελικά κατόρθωσαν να αλλάξουν την κατεύθυνση της γαλλικής κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής και χωρίς μάλιστα να έχουν ποτέ επισήμως καταθέσει τα αιτήματά τους.

Για Πικετί

Ένα μανιφέστο για τον εκδημοκρατισμό στην Ευρώπη παρουσίασε χθες ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί και 120 συνυπογράφοντες πανεπιστημιακοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές και διπλωμάτες, σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν σαρωτικές αλλαγές στην Ε.Ε., να καταπολεμήσουν τον ακροδεξιό λαϊκισμό και τις αυξανόμενες ανισότητες. Μεταξύ των υποστηρικτών του μανιφέστου είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο ντ’ Αλέμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν και ο ηγέτης του Ποδέμος στην Ισπανία Πάμπλο Ιγκλέσιας. Το κείμενο δημοσιεύθηκε χθες σε πολλά ευρωπαϊκά έντυπα, όπως στον Guardian, Spiegel και Monde. «Μετά το Brexit και την εκλογή ευρωφοβικών κυβερνήσεων, είναι πλέον αδύνατο να συνεχίσουμε όπως πριν», αναφέρουν οι συνυπογράφοντες. Περιγράφοντας την Ευρώπη εγκλωβισμένη ανάμεσα σε κινήματα των οποίων τα προγράμματα περιορίζονται στην καταδίωξη ξένων και προσφύγων και σε κόμματα που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο σκληροπυρηνικός φιλελευθερισμός και η εξάπλωση του ανταγωνισμού σε όλους αρκούν για να καθορίσουν το πολιτικό πρόταγμα, λυπούνται για την έλλειψη κοινωνικής φιλοδοξίας, η οποία οδηγεί σε αίσθηση εγκατάλειψης. Η κεντρική πρόταση της ομάδας των 120 είναι η δημιουργία μιας Ε.Ε. αποτελούμενης από βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων, με ετήσιο προϋπολογισμό 800 δισ. ευρώ, δηλαδή 4% του ΑΕΠ της Ε.Ε. και τετραπλάσιο από τον σημερινό.

Για Σύμφωνο Μετανάστευσης

Το κείμενο του ΟΗΕ 34 σελίδων έχει τίτλο “Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση”. Το Σύμφωνο υποστηρίχθηκε εξαρχής θερμά από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το κείμενο ωστόσο δεν είναι δεσμευτικό και δεν τροποποιεί τις εθνικές νομοθεσίες, αντιθέτως σημειώνει από το προοίμιό του ακόμα πως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό δίκαιο, τα κράτη παραμένουν κυρίαρχα. Μνημονεύει ωστόσο μερικές θεμελιώδεις αρχές. Τη σημασία της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την αναγκαιότητα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών. Το Σύμφωνο προσεγγίζει τη μετανάστευση ως ένα αναπόφευκτο φαινόμενο, δεδομένων των κλιματικών, οικονομικών και δημογραφικών αναταραχών – γιατί αφορά τους συνολικά 225 εκατομμύρια μετανάστες του κόσμου, όχι μόνο τους 25 εκατομμύρια πρόσφυγες που άπτονται της Συνθήκης της Γενεύης. Η μετανάστευση, υπενθυμίζει, έχει και θετικές πλευρές, μπορεί να είναι κάτι θετικό, υπό την προϋπόθεση να γίνεται με “ασφαλή, ομαλό και τακτικό” τρόπο. Ρυθμισμένα. Με ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης ανάμεσα στα κράτη, με συντονισμένη μάχη εναντίον των διακινητών, με την ενθάρρυνση μιας αντικειμενικής μιντιακής κάλυψης του θέματος, με τον περιορισμό της κακομεταχείρισης και μια ειλικρινή προσπάθεια ένταξης των μεταναστών. Το τελικό κείμενο είναι προϊόν συναίνεσης, προέκυψε έπειτα από διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις μηνών στη Νέα Υόρκη, την έδρα του ΟΗΕ, οριστικοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Συνολικά 193 κράτη συμφώνησαν επί της αρχής σε αυτό. Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ είχαν εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα