back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πυροβολισμοί σε Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο- Τέσσερις νεκροί και επτά βαριά τραυματίες

Διαβάστε επίσης

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και επτά βαριά τραυματίες, από τους πυροβολισμούς που ερρίφθησαν αργά χθες το βράδυ στο κέντρο του Στρασβούργου, κοντά στην εμβληματική χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης.

Η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το περιστατικό είναι σε εξέλιξη και ο δράστης της επίθεσης παραμένει ασύλληπτος.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη της ένοπλης επίθεσης και τον καταδιώκουν, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Γνωστός στις αρχές

Ο φερόμενος δράστης της ένοπλης επίθεσης ήταν γνωστός στις αρχές για εγκληματικές δραστηριότητες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέ. Όπως ανακοίνωσαν τοπικές αρχές  ο δράστης συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών

Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν ανθρώπους που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.

Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για ανταλλαγές πυροβολισμών σε γειτονιά της πόλης όπου ο δράστης φέρεται να έχει αποκλειστεί.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενημερώνεται διαρκώς για τα γεγονότα στο Στρασβούργο ,ενώ ο εισαγγελέας, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας, ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Στους δρόμους του Στρασβούργου έχει βγει και ο στρατός, ο οποίος οπλισμένος είναι σε θέση μάχης.

Ο δήμος του Στρασβούργου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, μετά τους πυροβολισμούς στο κέντρο της πόλης ενώ σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης διαφεύγει επι του παρόντος.

Όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η τοπική εφημερίδα DNA (Dernieres nouvelles d’ Alsace) ο ένοπλος άνοιξε πυρ στην οδό Γκραντ Αρκάντ. Κατόπιν κατευθύνθηκε προς την Γκραντ Ρι, όπου συνέχισε να πυροβολεί. Αστυνομική πηγή, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση.

Μια πηγή της εισαγγελίας είπε ότι το κίνητρο του δράστη δεν είναι σαφές προς το παρόν και διεξάγεται έρευνα για το αν σχετίζεται με τρομοκρατία.

Το κέντρο της πόλης παραμένει αποκλεισμένο σε ακτίνα περίπου 200 μέτρων γύρω από την πλατεία Γκούτενμπεργκ.

Οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν επίσης όσους βρίσκονταν στο κτίριο να παραμείνουν εκεί και να μην βγουν έξω.  “Πυροβολισμοί στο κέντρο του Στρασβούργου. Παρακαλούμε όλους να μείνουν στα σπίτια τους αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος της πόλης, Αλέν Φοντανέλ.

Οι αρχές κάλεσαν επίσης μέσω του Twitter τον κόσμο να μην διαδίδει ψευδείς φήμες, να παραμείνει ψύχραιμος και να ενημερώνεται μόνο από επίσημες πηγές.

Για “πολλούς πυροβολισμούς” σε διάφορους κεντρικούς δρόμους του Στρασβούργου, έκαναν λόγο μάρτυρες που μίλησαν στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας DNA.

Τρομοκρατική επίθεση

Εγκλωβισμένοι στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου και “μακρυά από τα παράθυρα”, παραμένουν υπάλληλοι και βουλευτές, όπως δήλωσε στον “Αθήνα 9.84” η ευρωβουλευτής κα Εύα Καιλή.  “Μας είπαν ότι  πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια” είπε στην εκπομπή του Κώστα Ράπτη.

Την αίσθηση ότι οι πυροβολισμοί εξαπλώθηκαν σε σχετικά μεγάλη έκταση πράγμα που υποδηλώνει ότι πρόκειται για περισσοτέρους από έναν δράστες, μετέφερε σε συνέντευξή του στον “Αθήνα 9.84” ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος.

Με απόφαση των αρμοδίων αρχών έχει απαγορευτεί η κίνηση έξω από το κοινοβούλιο και δεν επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας σε κανέναν να μετακινηθεί δήλωσε στον “Αθήνα 9.84”  ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η επίθεση εκδηλώθηκε σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από το εστιατόριο στο οποίο βρισκόταν μαζί με τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως ανέφερε η επίθεση εκδηλώθηκε μεταξύ των πλατειών Κλεμπέρ και Γκούτεμπεγκ κοντά στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Στρασβούργου.

Με ανάρτησή του στο facebook  ο Κύπριος ευρωβουλευτής κ.Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ )  αναφέρεται στο περιστατικό:

“Strasbourg Υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμους στο κέντρο. Όλοι είμαστε καλά κ οι Κύπριοι δημοσιογράφοι που είναι εδώ European Parliament Office in Cyprus Το κέντρο εχει αποκλειστεί”.

 

Ζ.Γιούνκερ: Η πόλη σύμβολη της ευρωπαϊκής ειρήνης

«Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα των πυροβολισμών στο Στρασβούργο, τους οποίους καταδικάζω απόλυτα», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Το Στρασβούργο είναι εξ ορισμού η πόλη σύμβολο της ευρωπαϊκής ειρήνης και της δημοκρατίας. Των αξιών που υπερασπιζόμαστε πάντα. Η Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας», καταλήγει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μια ιστορία 449 ετών

Η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου έχει μια ιστορία 449 ετών καθώς λειτούργησε για πρώτη φορά το 1570 και σταδιακά καθιερώθηκε ως μια ιδιαίτερη εορτή για την Γαλλία.

Το θέμα της ασφάλειας και η λήψη προληπτικών μέτρων είχε αναφερθεί και κατά τα εγκαίνια στο τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ  260 μέλη της εθνικής αστυνομίας,160 ιδιωτικοί αστυνομικοί, 50 δημοτικοί αστυνομικοί και δεκάδες στρατιώτες της επιχείρησης Sentinelle θα κινητοποιούνται καθημερινά για να εγγυώνται την ασφάλεια στις προσβάσεις και στους δρόμους του κέντρου της πόλης έως τις 30 Δεκεμβρίου.

«Η τρομοκρατική απειλή παραμένει πολύ μεγάλη. Η δύναμη αυτή είναι έτοιμη να εγγυηθεί την ασφάλεια αυτής της σημαντικής διοργάνωσης για το Στρασβούργο και τη Γαλλία καθώς πολλοί τουρίστες έρχονται από όλο τον κόσμο», είχε δηλώσει ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την ασφάλεια Λοράν Νινέζ.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα