back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σκληρό μπρα ντε φερ στη Βουλή για συμφωνία Πρεσπών και συντάξεις

Διαβάστε επίσης

Σε πολύ υψηλούς τόνους διεξήχθη η σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μήτσοτάκη στο πλαίσιο της ρύθμισης για τη μη περικοπή των συντάξεων στην Ολομέλεια της Βουλής με τους δύο αρχηγούς να ανταλλάσσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς, με αιχμή και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε το αίτημά του για άμεση προσφυγή στις κάλπες, με τον Πρωθυπουργό να τον καλεί να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

«Δεν κάνουμε παροχές αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες της λιτότητας που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», επεσήμανε ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε επενδύσει πολιτικά στην μη εφαρμογή του μέτρου, όπως ο τζογαδόρος στη ρουλέτα ποντάρει ακόμα και τα ρούχα που φοράει στον τελευταίο γύρο, τονίζοντας απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση «ποντάρατε το στο μαύρο και σας βγήκε κόκκινο»

Χαρακτήρισε προσβλητικό να μιλά η αντιπολίτευση για παροχολογία, λέγοντας ότι αυτά δεν είναι δώρα αλλά αναγκαίες ανάσες για τους απόμαχους της βιοπάλης, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις θετικές ρυθμίσεις που κατατέθηκαν για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι και στην επιδότηση των ασφαλιστικών στους νέους κάτω των 25 ετών.
Εξαπέλυσε πυρά κατά του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι θέλει να φέρει πίσω τα μνημόνια και να τα εφαρμόσει οικειοθελώς γιατί ανήκει στην ιδεολογία του, ενώ ευχήθηκε, καλό κουράγιο στους βουλευτές της Ν.Δ. που θα ψηφίσουν ναι στα θετικά μέτρα για τον ελληνικό λαό.
Μητσοτάκης: «Ανταλλάξατε το σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων»

Σκληρή επίθεση Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα για την οικονομία, τις συντάξεις και τη συμφωνία των Πρεσπών, ζητώντας παράλληλα εκλογές, προκειμένου ο λαός, όπως είπε, να πάρει στα χέρια την τύχη του και οι βουλευτές να καταψηφίσουν την επαίσχυντη συμφωνία. «Ανταλλάξατε το σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων, αυτό ήταν το εισιτήριο με το όποιο ταξιδέψατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη, όπου σκηνοθετήσατε την υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έρχεται σαν τον Άγιο Βασίλη όταν έχει ξετινάξει το εισόδημα των συνταξιούχων.

«Κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στην διαπραγμάτευση, τα δώσατε όλα για την εξουσία και με κομπασμό ισχυρίζεστε ότι θα φέρνετε εδώ γουλιά γουλιά το ποτήρι των δήθεν μέτρων ανακούφισης» είπε ο κ Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ξαναφόρεσε τη μάσκα του τάχα φιλάνθρωπου για να μοιράσει φιλοδωρήματα.

Επιτέθηκε στον Αλεξη Τσίπρα ότι έχει πει το αμίλητο νερό για τα όσα λέει ο πρωθυπουργός Ζάεφ αναφορικά με την μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνότητα, ενώ δεν έχει πει κουβέντα για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ στο οποίο κάθε μέρα προστίθεται και ένα ακόμη όνομα.

Δευτερολογία με εντάσεις

Στη συνέχεια η αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη εντάθηκε και επικεντρώθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για ανταλλαγή μεταξύ του σκοπιανού και της μείωσης των συντάξεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και τον Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει ντροπή τη συγκεκριμένη αναφορά. Μάλιστα ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να άρει την θετική ψήφο του στην μη περικοπή των συντάξεων, αν πιστεύει ότι ισχύει κάτι τέτοιο.

«Όταν φέραμε τη συμφωνία ξέραμε ότι θα υπάρχουν διαφωνίες, αλλά δεν είπαμε προδότες και μειοδότες όσους δεν συμφωνούσαν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ήταν εκείνος που άνοιξε θέμα μειονότητας με τη συνέντευξη του στο Πολίτικο.

« Ο πατριωτισμός της ΝΔ δεν αμφισβητείται. Δεν σας κανει εντύπωση ότι ο Ζάεφ λέει ότι κερδίσαμε όσα δεν μας είχε δώσει καμία προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση ;» αναρωτήθηκε ο κ Μητσοτάκης κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκείνος ήρθε στην εξουσία εξάπτοντας τα πάθη και την οργή του ελληνικού λαού.

Και fake news

Αντιπαράθεση μεταξύ των δυο πολιτικών αρχηγών σημειώθηκε και για το θέμα της ΔΕΠΑ. «Για fake news» που κατακλύζουν την πολιτική ζωή του τόπου και για σκανδαλολογία χωρίς να υπάρχει σκάνδαλο έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τη ΝΔ για απέλπιδες προσπάθειες που στηρίζονται από συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα.

«Αρχιερέα των fake news» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καταλογίζοντας του πως κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής δηλώσεις που ο ίδιος δεν είχε κάνει. Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό ότι εχει πιει το αμίλητο νερό στο θέμα της ΔΕΠΑ.

Η πάνω και η κάτω πλατεία

Τέλος ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε εκτενείς αναφορές και στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «100 δισεκατομμύρια ζημιώσατε την χώρα το 2015», ενώ «εκλεγήκατε υποσχόμενος ότι θα σκίσετε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο». Σημείωσε πως «τότε οι πολίτες ήταν καλοί στην πάνω και στην κάτω πλατεία τώρα είναι φασίστες και ακροδεξιοί».
Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ονομαστικά σε στελέχη και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας ειρωνικά τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι πρόκειται για το «νέο στην πολιτική». «Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε για το παλιό και το νέο κοιταχτείτε καλύτερα στα υπουργικά έδρανα» είπε χαρακτηριστικά.

Καμμένος: «Η συμφωνία των Πρεσπών είναι νεκρή»

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι νεκρή. Αν για οποιοδήποτε λόγο έρθει στη Βουλή δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι αποχωρούμε από την κυβέρνηση» είπε ο Πάνος Καμμένος, ενώ απευθυνόμενος στη ΝΔ κάλεσε τον κ Μητσοτάκη να δηλώσει δημόσια αν θα αποδεχθεί τη συμφωνία των Πρεσπών ή αν θα την καταργήσει. «Γιατί έτσι παίρνονται οι πολιτικές αποφάσεις. Στα ίσια» είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Επίθεση στον κυβερνητικό εταίρο και υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο εξαπέλυσε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή προσωπικές αναφορές εναντίον του. «Όλα αυτά που λέτε και κάνετε είναι ένα θέατρο, όπως και η θέση σας για την Μακεδονία» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Λεβέντης: «Πάτε με το ζόρι να τα παραδώσετε όλα»

«Πάτε με το ζόρι να τα παραδώσετε όλα, δρομολογούνται ευθύνες και μάλιστα, ποινικές» είπε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα