back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ξεκινά ο στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας

Διαβάστε επίσης

Με αρκετές προσδοκίες τόσο από την Αθήνα όσο και από την Ουάσινγκτον εγκαινιάζεται αυτή την Πέμπτη ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία με αρκετές γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αλλά κυρίως της Ανατολικής Μεσογείου.

Βασικά σημεία άλλωστε της θεματολογίας αυτού του διαλόγου δεν είναι άλλα από την άμυνα, την ασφάλεια, την ενέργεια αλλά και τη συναντίληψη μεταξύ των δύο χωρών για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα Βαλκάνια.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών που θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος στην αμερικανική πρωτεύουσα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, που θα διευκρινίζουν το πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών και την εξέλιξη αυτου του διαλόγου.

Για την προετοιμασία των συνομιλιών Ελλάδας – ΗΠΑ έχουν υπάρξει αρκετές παρασκηνιακές επαφές αλλά και η επίσκεψη της βοηθού υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ελίζαμπεθ Νόιμαν πριν από λίγες εβδομάδες.

Την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον ο κ Κατρούγκαλος θα έχει επαφές με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αλλά και τον υφυπουργό Γουές Μίτσελ, ενώ  θα συνοδεύεται από τον υφυπουργο Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ Γιαννακίδη, τον Αρχηγό ΓΓΕΘΑ Ναύαρχο Ε. Αποστολάκη καθώς και άλλους αξιωματούχους.

Στόχος να φθάσει ο διάλογος στο επιθυμητό αποτέλεσμα με τις θεματικές του σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ να επικεντρώνονται συγκεκριμένα στην: Περιφερειακή πολιτική και οικονομία, Άμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Εμπόριο-Επενδύσεις και Καινοτομία, Ενεργειακή συνεργασία και Επαφές των πολιτών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η διαδικασία αυτή είναι ιστορικής σημασίας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, που έχουν ήδη συμφωνήσει να επαναληφθεί ο διάλογος και το 2019 στην Ελλάδα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι επίσης ένα από τα θέματα, που θα συζητηθούν την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον με δεδομένη την ιδιαίτερη βαρύτητα, που αποδίδουν σε αυτή Ελλάδα και ΗΠΑ.

Αντικείμενο διαβουλεύσεων θα αποτελέσει και η συμμετοχή για πρώτη φορά των ΗΠΑ στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ στις 20 Δεκεμβρίου.

Ξεχωριστή θέση θα έχουν επίσης στις συνομιλίες ζητήματα ενίσχυσης της ελληνο-αμερικανικής συνεργασίας σε θέματα εμπορίου, εξαγωγών και επενδύσεων, ιδίως μετά την εξαιρετικά θετική δυναμική που δημιούργησε η φετινή Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τις ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα, όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και τα βήματα που έχει πραγματοποιήσει η χώρα μας για την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής διασυνδεσιμότητας (τερματικοί σταθμοί υγροποίησης φυσικού αερίου σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη, αγωγοί Trans-Atlantic Pipeline-TAP, Greece-Bulgaria Interconnector – IGB και EastMed Pipeline) καθιστούν σταδιακά την Ελλάδα όχι μόνο ενεργειακό κόμβο στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου, αλλά και σημαντικό παράγοντα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, θα συζητηθεί επίσης η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα