back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Με αντιπαραθέσεις άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019

Διαβάστε επίσης

Παρουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019, με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων.

Αντιπαράθεση προκάλεσε στη Βουλή η χθεσινή σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη, στην οποία αντηλλάγησαν βαρείς χαρακτηρισμοί, με αιχμή και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το επίπεδο συζήτησης καυτηρίασε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Κώστας Σκανδαλίδης που στην ομιλία του τόνισε ότι «χθες η Βουλή έγινε αρένα» και ακούστηκαν αγοραίες εκφράσεις.

«Αυτά που είπατε είναι σοβαρά για το πολιτικό σύστημα, ευθύνη έχουν όλες οι πλευρές» παραδέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ωστόσο απευθυνόμενος στον κ Σκανδαλίδη του συνέστησε να είναι πιο προσεκτικός, χαρακτηρίζοντας διχαστική την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. « Να μην τα τσουβαλιάζουμε, εμείς δεν είπαμε ποτέ για προδότες» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

« Δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση για όλα αυτά;» αναρωτήθηκε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, σημειώνοντας εμφατικά ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που στα χρόνια των μνημονίων έκανε λόγο για «Γερμανοτσολιάδες» και πως υπάρχει ευθύνη όταν βάζεις τα εθνικά θέματα στην ημερήσια διάταξη σε ένα επίπεδο αντιπαράθεσης που ο τόπος δεν χρειάζεται.

Νέο επεισόδιο σημειώθηκε και μεταξύ του Βασίλη Κεγκέρογλου και του Κώστα Κατσίκη, ο όποιος φέρεται να ενοχλήθηκε από τον βουλευτή της ΔΗΣΥ, επειδή τον αποκάλεσε “αναιδέστατο”, όταν ο κ Κατσίκης παραπονέθηκε ότι όταν μιλούν οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν έχει κόσμο να τους ακούσει.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ σε ένα παραλήρημα θυμού απευθυνόμενος στον κ. Κεγκέρογλου είπε «μη φωνάζεις, πήγαινε στους παλιάτσους που σε περιβάλλουν, κάνεις φασαρία και έχεις το θράσος να ζητάς και τα ρεστά, ντροπή σου .Στήσου μπροστά σε έναν καθρέφτη και φτυστών μέχρι να σκοτεινιάσει το είδωλο σου”.

Τα πνεύματα αγρίεψαν και από την μετωπική -εκτός μικροφώνου ωστόσο- σύγκρουση μεταξύ της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτας Καββαδία και του συναδέλφου της από τη ΔΗΣΥ, Λεωνίδα Γρηγοράκο. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, η κ. Καββαδία φώναξε «είσαι γελοίος», με τον κ. Γρηγοράκο ν’ απαντά σε έντονο ύφος: «άντε χάσου ρε τσόκαρο».

Σύμφωνα με την εκδοχή της κ. Καββαδία, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στον κ Γρηγοράκο«τι είναι αυτά που λες; Σαν δεν ντρέπεσαι, αυτό είναι το ήθος σας».

Η συζήτηση στην Βουλή θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Τρίτης 18 Δεκεμβρίου, με την ονομαστική ψηφοφορία, που παραδοσιακά λαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα διακοπεί το ΣΚ για να διευκολυνθούν οι βουλευτές της ΝΔ, ενόψει του συνεδρίου του κόμματος.

Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στη συζήτηση της Τρίτης, οπότε και θα διασταυρώσουν εκ νέου τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί, στον απόηχο και της χθεσινής σφοδρής σύγκρουσης Τσίπρα – Μητσοτάκη.

Η επιχειρηματολογία των κυβερνητικών βουλευτών επί του νομοσχεδίου είναι ότι πρόκειται για τον πρώτο μεταμνημονιακό προυπολογισμό και αυτό συνιστά επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ενώ η αντιπολίτευση επιμένει ότι η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς σκληρής εποπτείας και πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό πλειοδοσίας, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το κυβερνητικό αφήγημα και οι εκλογικοί στόχοι της κυβέρνησης.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα