back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Μέι παραμένει στην ηγεσία των Συντηρητικών με 200 ψήφους υπέρ έναντι 117 κατά

Διαβάστε επίσης

Η Τερέζα Μέι κέρδισε 200 ψήφους υπέρ έναντι 117 κατά και έτσι παραμένει στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος καθώς απορρίφθηκε η πρόταση μομφής σε βάρος της κατά τη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Οι βουλευτές  εκλήθησαν να δηλώσουν σε μυστική ψηφοφορία εάν εξακολουθούν να εμπιστεύονται την Τερέζα Μέι για την ηγεσία του κόμματος ή όχι.

Μετά το αποτέλεσμα αυτό, η θέση της στην ηγεσία του κόμματος είναι διασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες, καθώς οι κανονισμοί των Συντηρητικών δεν επιτρέπουν άλλη αμφισβήτηση της ηγεσίας πριν περάσει αυτό το διάστημα.

Το αποτέλεσμα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της αποκαλούμενης “Επιτροπής 1922”, των Τόρις που διοργάνωσε την ψηφοφορία, ο Γκέιαμ Μπρέιντι.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός χρειαζόταν μια απλή πλειοψηφία επί του συνόλου των ψήφων προκειμένου να κερδίσει, ήτοι 159 ψήφους.

Επιβεβαιώθηκαν αρκετοί βουλευτές του κόμματος, όπως ο David Gove που από νωρίτερα πίστευαν ότι η Τερέζα Μέι θα βγει αλώβητη από αυτή τη διαδικασία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα , στους βουλευτές του κόμματός της ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες γενικές εκλογές, όπως ανέφερε ένας βουλευτής που ήταν παρών στη συνάντηση αυτή και μετέδωσε μέσω twitter ο συντάκτης της εφημερίδας Sunday Times, Tim Shipman.

Η Μέι τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, καθιστώντας σαφές ότι προτίθεται να εξαντλήσει τη θητεία της και να ολοκληρώσει το έργο που ανέλαβε.

Το βρετανικό κοινοβούλιο χρειάζεται να επανακτήσει τον έλεγχο του Brexit, δήλωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής που κατέθεσαν Συντηρητικοί βουλευτές κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Η σημερινή ψηφοφορία δεν κάνει καμία διαφορά στις ζωές του λαού μας», τόνισε ο αρχηγός των Εργατικών.

«Πρέπει πλέον να φέρει τη ζοφερή της συμφωνία πίσω στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα ώστε το κοινοβούλιο να επανακτήσει τον έλεγχο», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν απέκλεισε σήμερα την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το Brexit, στην οποία έχουν καταλήξει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.  «Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση», τόνισε μιλώντας στο κοινοβούλιο, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει στη Βρετανία η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Συνάντηση στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μεταξύ της ομάδας εργασίας με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντοναλντ Τουσκ με τη συμμετοχή του Μισέλ Μπαρνιέ, διαπραγματευτή της Ε.Ε για το Brexit ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής.

Η Μέι στην Σύνοδο Κορυφής

Τo Brexit, η εμβάθυνση της ΟΝΕ, το δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-2027 και το μεταναστευτικό, είναι τα βασικότερα θέματα που θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ σε επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες όπως είθισται αναφέρεται στα θέματα της Συνόδου. Όπως σημειώνει για το Brexit «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και θα συζητήσουμε επίσης, τις προετοιμασίες για το σενάριο μη συμφωνίας».

Στην Σύνοδο η Τερέζα Μέι αναμένεται να εξηγήσει τις ανησυχίες της μετά και την αναβολή της ψηφοφορίας για την συμφωνία για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Αθηνά Κορλίρα – Newsroom Αθήνα 9.84
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα