back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Κρήτη και αρχαίες πόλεις της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Διαβάστε επίσης

Τρεις αρχαίες πόλεις «ζωντανεύουν» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που φιλοξενεί μια πολυέκθεση για την Κρήτη και τους ανθρώπους της.

 

Η έκθεση παρουσιάζει 500 περίπου αρχαιότητες, ευρήματα κάθε είδους που χρονολογούνται από τα νεολιθικά έως και τα βυζαντινά χρόνια, από τις τρεις πρωτεύουσες πόλεις της «Εκατόμπολης» Κρήτης, την Άπτερα, την Ελεύθερνα και την Κνωσό. Είναι η πρώτη φορά που τόσο πολλά αρχαία αντικείμενα φεύγουν από τον γενέθλιο χώρο, την Κρήτη, για μια περιοδική έκθεση.

Τα εκθέματα

Μεταξύ των αρχαιοτήτων ξεχωρίζουν αυτές, που σχετίζονται με τους ιδρυτικούς μύθους κάθε πόλης όσο και με συγκεκριμένες ανθρώπινες ιστορίες: από την Άπτερα ο Σωτήριος Ελευθερναίος, από την Ελέυθερνα ο νέος που δε γεύτηκε τον έρωτα και από την Κνωσό το παιδί με τα παιχνίδια του.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης χάρτες και αναγεννησιακά βιβλία, μεταξύ των οποίων και τον χάρτη του Coronelli με τον περίφημο φρουτοπλοχμό του, της γιρλάντα του και τα ονόματα των εκατό πόλεων της Κρήτης που αναφέρονται στον Όμηρο.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το πάτωμα της έκθεσης, όπου είναι αποτυπωμένη η Κρήτη και οι πόλεις που παρουσιάζονται στην έκθεση. Ο επισκέπτης περπατά πάνω στα χώματά τους, κοιτάζοντας τα εκθέματα.

Η έκθεση κλείνει με μια έκπληξη, πάνω στην προέκταση της θάλασσας, που περιβάλλει την Κρήτη υπερίπτανται δύο κεφαλές ταύρων, μια από τα χέρια ενός Μινωίτη δημιουργού και μια του Πικάσο. Μ αυτός τον τρόπο δίνεται η σκυτάλη στην επόμενη έκθεση του μουσείου με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα: Γραμμή και Πηλός».

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, του Πανεπιστημίου Κρήτης-Κέντρο Μελέτης Μουσείου αρχαίας Ελεύθερνας, της Βρετανικής Σχολής Αθηνών-Στρωματογραφικό Μουσείο Κνωσού και με τη σύμπραξη ιδρυμάτων που δανείζουν αναγεννησιακούς χάρτες και βιβλία, όπως η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών-Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου και το Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση υλοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 30 Απριλίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα