back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι εξελίξεις στη Βρετανία ειδικά μετά την είδηση πως απόψε θα διεξαχθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσυνης για την ηγεσία της Τερέζα Μει στο Συντηρητικό κόμμα είναι το βασικό θέμα σε διεθνή δικτυα και ηλεκτρονικές εκδόσεις του διεθνούς Τύπου, καθώς επίσης και το αιματηρό περιστατικό στο Στρασβούργο με 3 νεκρούς.

Στη Βρετανία

“Η Μέι αντιμέτωπη με ψήφο εμπιστοσύνης” αναφέρει το BBC. H πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται αντιμέτωπη με διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης καθώς αμφισβητείται η ηγεσία της στο Συντηρητικό κόμμα. Η κοινοβουλευτική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 18.00 τοπική ώρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20.00 (ώρα Λονδίνου). Η πρόκληση εναντίον της Μέι έρχεται καθώς συμπληρώθηκαν οι απαιτούμενες επιστολές μέσω των οποιων οι βουλευτες του κυβερνώντος κόμματος ζητούν τη διεξαγωγή της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της “Επιτροπής 1922” Η Μέι ανέλαβε την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου λίγο μετά το δημοψήφισμα το 2016.
Πριν από λίγη ώρα, η ομάδα που είναι υπερ του Brexit έβγαλε ανακοίνωση με την οποία ζητά από την Μέι να παραιτηθεί. “Το σχέδιο της Τερέζα Μέι θα έριχνε την κυβέρνηση αν προχωρούσε ούτως ή άλλως. Αλλά το κόμμα μας δεν μπορεί άλλο να το ανεχτεί (το σχέδιο). Οι Συντηρητικοί θα πρέπει τώρα να απαντήσοθυν αν θέλουν να προκληθούν εκλογές με την Μέι στην ηγεσία του κόμματος. Προς υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος πρέπει να φύγει”.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ μέσω Twitter εκφράζει τη στήριξή του προς την Μέι “λέγοντας πως το να είναι κανείς πρωθυπουργός αυτή την ώρα είναι η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι έναν επιζήμιο και μακράς διάρκειας διαγωνισμό. Το Brexit δεν ηταν ποτέ εύκολο αλλα είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να εξασφαλίσει την έξοδο μας στις 29 Μαρτίου”. Και ο υπουργός Εσωτερικών, Σαχίντ Τζαβίντ αναφέρει ότι “το τελευταιο πράγμα που χρειάζεται η χώρα μας είναι μια εκλογή για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Είναι κάτι εγωϊστικό και λάθος. Η πρωθυπουργός μας έχει την πλήρη στήριξη μου καθώς είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει την έξοδο μας απο την Ε.Ε στις 29 Μαρτίου”.
Σύμφωνα με το BBC οι βουλευτές θα μετάσχουν σε μυστική ψηφοφορία απόψε. Αν η Μέι κερδίσει τότε θα εξασφαλίσει “αμνηστία” για ένα χρόνο. Αν χάσει τότε ξεκινά διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού στην οποία δεν θα μπορεί να μετάσχει. Είναι η Επιτροπή 1922 που αποφασίζει το χρονοδιάγραμμα για αυτη τη διαδικασία. Οι Συντηρητικοί θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ δυο υποψηφίων.
Αρκετές βρετανικές εφημεριδες επικεντρώνονται σε αυτό που η Daily Express αποκαλεί ανοιχτά “ανταρσία” την οποία αντιμετωπίζει η Τερέζα Μέι από τους βουλευτές της. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι ένα “μπαράζ” επιστολών που απαιτούν ψήφο παροχής εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση.
“Τα αρπακτικά προετοιμάζονται για επίθεση” αναφέρει η Daily Mail και υπενθυμίζει μια αντίστοιχη ανταρσία που αντιμετώπισε η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1990 όταν αντάρτες βουλευτές επιδίωξαν να την εκδιώξουν ενώ εκείνη βρισκοταν εκτός Βρετανίας.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι υποστηρικτές της πρωθυπουργού επιμένουν ότι θα κερδίσει σε οποιαδηποτε ψηφοφορία, αλλά παραδέχονται πως δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε πιο τοξική ατμοσφαιρα στο Γουέστμινστερ.
Από την πλευρά της η Daily Telegraph εκτιμά ότι μια ψηφοφορία που θα δοκιμάζει την παραμονή της Μέι στην εξουσία μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και μέσα στην εβδομάδα αλλά οι Τόρις θελουν να παρέμβουν οι υπουργοι και να αντικαταστήσουν την Μέι με υπηρεσιακό πρωθυπουργό, πριν συμβει αυτό.
Το Spectator πιστεύει ότι είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες παραίτησης της Μέι πριν την ψηφοφορία. “Είναι σε διάθεση να απαντήσει επιθετικά” επισημαίνει μια πηγή προσκείμενη στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Οι βουλευτές των Τόρις και υπέρμαχοι του Brexit εμφανίζονται εξαιρετικά σίγουροι ότι έχουν αρκετή στήριξη ώστε να προκαλέσουν διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστούνης εναντίον της Τερέζα Μέι ως αρχηγού του κόμματος τους. Αν 48 Συντηρητικοί βουλευτές καταθέσουν επιστολές που να αναφέρουν σε αυτές ότι δεν τη στηρίζουν πλέον, τότε θα ξεκινήσει στη Βουλή η σχετική διαδικασία. Δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία αλλά πηγές περιλαμβανομένου και ενός υπουργού λένε πως πιστεύουν ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί οι 48 επιστολές, αναφέρει το BBC που επισης έχει πληροφορίες πως το ανώτατο στέλεχος των Τόρις που συγκεντρώνει αυτές τις επιστολές έχει ζητήσει ήδη συνάντηση με την πρωθυπουργό, σήμερα, Τετάρτη. Ο σερ Γκράχαμ Μπρέιντι που είναι πρόεδρος της επιτροπής “1922” αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία στο βρετανικό δίκτυο. Από την πλευρά τους πηγές από την Ντάουνινγκ Στριτ επιχειρούν να υποβαθμίσουν την πληροφορία λέγοντας ότι δεν έχουν επικοινωνήσει με τον Μπρέιντι. Δεν είναι μόνο οι βουλευτές που είναι υπέρμαχοι του Brexit δυσαρεστημένοι με τους χειρισμούς της Μει και της συμφωνία που πέτυχε με την Ε.Ε αλλά και όσοι είχαν ψηφίσει υπέρ της παραμονής, πριν από δύο χρόνια. Την ίδια στιγμή, βουλευτές των Εργατικών ζητούν από τον Τζέρεμι Κόρμπιν να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της Μέι ως πρωθυπουργού, αν και έως τώρα δεν έχει εισακουστεί το αίτημα αυτό.

“Για μια αποστολή… απελπισίας”: Έτσι περιέγραψε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης την περιοδεία της Μέι σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. “Τίποτα στη Χάγη. Τίποτα στο Βερολίνο. Τίποτα στις Βρυξέλλες. Σε κάθε στάση η Μέι έφευγε με άδεια χέρια” σχολιάζει το Politico ενώ η βρετανίδα πρωθυπουργός βρίσκεται πλέον στο Δουβλίνο. Τι θέλει: Η Μέι δήλωσε χθες ότι “υπήρξε μια κοινή αποφασιστικότητα” των Ευρωπαίων ηγετών να της δώσουν τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται για να στηριχθεί η συμφωνία για το Brexit απο τους βουλευτές – μια διαβεβαίωση ότι το backstop που έχει συμφωνηθεί για να προστατεύσει τα σύνορα Ιρλανδίας – Β. Ιρλανδίας είναι ένα “προσωρινό” μέτρο. Τι πήρε: Τίποτα επί της ουσίας, αλλά εκδηλώσεις καλής θέλησης. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε έκανε λόγο για “έναν χρήσιμο διάλογο” ενώ η καγκελάριος Μέρκελ μιλώντας στην ΚΟ της ομάδα σύμφωνα με κάποιους από τους συμμετέχοντας είπε πως “δεν θα υπάρξει νέο άνοιγμα της Συμφωνίας Αποχώρησης”. Οι 27 της Ε.Ε θέλουν να βοηθήσουν έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter, το έρωτημα όμως είναι: πώς; Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έκανε μια σύνοψη της ευρωπαϊκής θέσης χθες σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο: “Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και σε καμία περίπτωση επαναδιαπραγματεύσης”. Ποιο είναι το σχέδιο; Αυτό που αντιλαμβάνονται στις Βρυξέλλες αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεούσες είναι σύμφωνα με διπλωμάτες πως η Μέι θα μπορούσε να κερδίσει στη Βουλή αν περιόριζε τις επιλογές σε μια και μόνο απόφαση: σε καποιο σημείο, όνειρα για δεύτερο δημοψήφισμα, λύση τύπου Νορβηγίας +, ένα άλλο αμήχανο Brexit θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από την ύπαρξη συμφωνίας ή όχι, σύμφωνα με τον Γιούνκερ.
Σήμερα πάντως στις Βρυξέλλες οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών – μελών της Ε.Ε θα συζητήσουν το θέμα με τον Γιέπε Τράνχολμ Μικελσεν, γ.γ του Συμβουλίου να αναμένεται να τους παρουσιάσει περαιτέρω λεπτομερειες για τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν αύριο την πρώτη μέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ούτε τροπολογίες, ούτε νέα έγγραφα θα τεθούν στο τραπέζι σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο. Αυτό που αναμένεται από αυτη τη συνάντηση είναι τα κράτη – μέλη να ζητήσουν πιθανον διευκρινίσεις για τα ήδη συμφωνημένα κείμενα.

Για Γαλλία

“Η Γαλλία χτυπήθηκε πάλι από τρομοκρατία” ο τίτλος της Figaro για την επίθεση στο Στρασβούργο. “Το αιματηρό περιστατικό” εκτυλίχθηε σε μια χώρα που ήδη έχει πληγεί από τη βία των “κίτρινων γιλεκων” επισημαίνει η εφημερίδα.
Η Liberation καταγράφει μια δραματική μαρτυρία του σκηνικού καθώς ένας από τους δημοσιογράφους παρακολουθούσε τι συνέβαινε από ένα κτίριο στον 4ο όροφο. Περιγράφει πως άνθρωποι είχαν πέσει στο έδαφος πίσω από έναν στρατιώτη “ουρλιάζοντας και κλαίγοντας”.
Για σκηνές πανικού που κράτησαν περίπου 10 λεπτά κάνουν λόγο τα γαλλικά δίκτυα.
Οι περισσότεροι πολιτικοί επαίνεσαν την άμεση ανταπόκριση της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας, λέει η Monde, αλλά κάποια δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο είναι επικριτικά.
Γάλλος πολιτικός που εκλέγεται στο Στρασβούργο έγραψε στο Twitter “γιατί περιμένουμε για την τελική μάχη εξάλειψης του φονταμεταλισμού που έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον μας;”
“Τρομοκρατία: Χτύπημα στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου” αναφέρει η βρετανική Mirror.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση με τη συμμετοχή εκατοντάδων αστυνομικών που έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη που σκότωσε χθες τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 12 στην ανατολική μεριά του Στρασβούργου. Ο ύποπτος που ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφάλειας, σημειώνει το BBC, διέφυγε αφού αντάλλαξε πυρά με στρατιώτες και αστυνομικούς ενώ πιστεύεται ότι έχει τραυματιστεί. Το περιστατικό συνέβη κοντά στη δημοφιλή χριστουγεννιάτικη αγορά κοντά σε μια από τις πιο κεντρικές πλατείες, την Place Kléber. Ο εισαγγελέας για υποθέσεις τρομοκρατίας έχει ήδη ανοίξει φάκελο σχετικής έρευνας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η αστυνομική επιχείρηση σήμερα το πρωί έχει επικεντρωθεί στην περιοχή γύρω από τον καθεδρικό της πόλης. Παραμένει άγνωστο το κίνητρο του δράστη. “Δύο φορές πυροβόλησε εναντίον των σωμάτων ασφαλείας” είπε χθες ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ. Επιβεβαιώνοντας ότι τρεις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ο υπουργός δήλωσε ότι έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφάλειας και ελέγχων των συνόρων αλλά και γύρω από τις χριστουγεννιάτικες αγορές καθώς τουλάχιστον 350 μέλη των σωμάτων ασφαλείας ψάχνουν τον δράστη. Προσέθσε ότι η Γαλλία αναβάθμισε το επίπεδο ασφάλειας σε αυτό “της έκτακτης επίθεσης”. Οκτώ απο τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση ενώ άλλοι έξι έχουν τραυματιστεί ελαφρά. Σύμφωνα με την αστυνομία ο 29χρονος ύποπτος ως δράστης έχει γεννηθεί στο Στρασβούργο και ήταν ήδη γνωστός στις αρχές.
Σύμφωνα με το BFM TV ο 29χρονος διέφυγε από το διαμέρισμά του στη γειτονιά Νοντόρφ της πόλης το πρωί καθώς η αστυνομία διεξήγαγε έρευνα σε σχέση με μια ληστεία. Στο διαμέρισμα βρέθηκαν χειροβομβίδες.
Χθες ο πρόεδρος Μακρόν προήδρευσε εκτακτης συνεδρίασης αντιμετώπισης της κρίσης ενώ έστειλε μήνυμα στο twitter πως “ολόκληρο το έθνος στέκεται αλληλέγγυο με το Στρασβούργο, τα θύματα και τις οικογένειές τους”.

Για εξώφυλλο Time

Τους ήρωες της καθημερινής μάχης για ενημέρωση, την αίθουσα σύνταξης, τους δημοσιογράφους που πέφτουν θύματα της κάθε μορφής εξουσίας και των κάθε λογής μηχανισμών καταστολής, επέλεξε εφέτος το Time για να τιμήσει με τον τίτλο της «προσωπικότητας της χρονιάς». Πρώτο μεταξύ άλλων, σ’ ένα από τα τέσσερα διαφορετικά εξώφυλλα του περιοδικού, το πορτραίτο του Σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε με αποτρόπαιο τρόπο μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, υπενθυμίζει ότι η μάχη για την αλήθεια και την ελευθερία έκφρασης μπορεί να γίνει φονική. Ο Κασόγκι ωστόσο μοιράζεται τη διάκριση της «προσωπικότητας της χρονιάς» με άλλους αγωνιστές δημοσιογράφους ανά τον κόσμο υπό τον τίτλο «Οι φρουροί και ο πόλεμος κατά της αλήθειας». Ανάμεσά τους, η Φιλιππινέζα δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα, δύο Βιρμανοί ρεπόρτερ του πρακτορείου Ρόιτερ, οι Ουά Λό- ουν και Κέι Σου Όου, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή, καθώς και η σύνταξη της αμερικανικής τοπικής εφημερίδας «Capital Gazette», πέντε μέλη της οποίας έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια ένοπλης επίθεσης στις 28 Ιουνίου στην Ανάπολη του Μέριλαντ. Είναι η πρώτη φορά που ένας ή περισσότεροι δημοσιογράφοι επιλέγονται ως προσωπικότητες της χρονιάς από το περιοδικό, το οποίο απονέμει αυτόν τον τίτλο από το 1927.

Για Μακρόν – Σαλβίνι

“Για μια αλλαγή στους άξονες” κάνει λόγο το Politico καθώς ο αναμενόμενος μετά τις παροχές Μακρόν δημοσιονομικός εκτροχιασμός της Γαλλίας το 2019 μπορεί να αποβεί “χρήσιμος” για την ιταλική κυβέρνηση, δεδομένου ότι το σενάριο των… εκπτώσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας φαίνεται ως το επικρατέστερο. Οι προχθεσινές παροχές του Εμανουέλ Μακρόν σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» δεν έχουν κοστολογηθεί ακόμη από τις Βρυξέλλες, γιατί θα πρέπει να κοινοποιηθούν όλα τα στοιχεία στις κοινοτικές υπηρεσίες, ωστόσο πρόχειροι υπολογισμοί Γάλλων οικονομολόγων μιλάνε για σημαντική απόκλιση της Γαλλίας από τους στόχους. «Παρακολουθούμε με προσοχή την επίδραση των ανακοινώσεων που έκανε ο πρόεδρος», δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις γαλλικές αρχές. Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, το έλλειμμα στη Γαλλία το 2019 θα κυμανθεί στο 2,8% του ΑΕΠ. Μάλιστα, η Επιτροπή είχε εκφράσει και επιφυλάξεις για το σχέδιο του προϋπολογισμού, θεωρώντας ότι ενέχει κίνδυνο σημαντικής απόκλισης από την πορεία προσαρμογής προς την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου. Τελικά ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε στις 3 Δεκεμβρίου από το Συμβούλιο ΕCOFIN της Ε.Ε. μαζί με την προειδοποίηση. Εάν η Κομισιόν ακολουθήσει τη συνθήκη, πρέπει να καλέσει τους επόμενους μήνες τη Γαλλία να λάβει διορθωτικά μέτρα, ωστόσο το σενάριο αυτό έχει πολύ λίγες πιθανότητες. Κι αυτό γιατί το να ζητάς από το Παρίσι λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές να λάβει διορθωτικά μέτρα είναι σαν να ρίχνεις νερό στο μύλο των ακραίων και λαϊκιστών σε όλη την Ευρώπη. Είναι προφανές ότι η Κομισιόν πρέπει να επιδείξει μεγάλη ευελιξία. Η άποψη που άρχισε να καλλιεργείται ήδη στις Βρυξέλλες κινείται προς την κατεύθυνση ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της Γαλλίας θα είναι προσωρινός, δηλαδή μόνο για το 2019. Αυτό επιτρέπει μια πιο ελαστική ερμηνεία των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, γιατί αλλιώς κρίνεται ένα απρόβλεπτο γεγονός και αλλιώς -δηλαδή αυστηρότεραμια δημοσιονομική απόκλιση οφειλόμενη σε διαρθρωτικό πρόβλημα. Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνουν εκπτώσεις στη Γαλλία και να αγνοηθεί η Ιταλία, όπου έχει ξεκινήσει η διαδικασία εναντίον της για υπερβολικό έλλειμμα, απλώς οι Βρυξέλλες την κρατούν προσωρινά «παγωμένη» εν αναμονή επίτευξης ενός συμβιβασμού. Σήμερα, πρόκειται να συναντηθούν στη βελγική πρωτεύουσα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε με στόχο την αναζήτηση ενός κοινού τόπου. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει διαφανεί μια τάση υποχωρητικότητας από την πλευρά του διδύμου Σαλβίνι-Ντι Μάιο, ώστε να αποφευχθεί μια επίσημη έναρξη διαδικασίας εναντίον της Ιταλίας από το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. για υπερβολικό έλλειμμα και χρέος. Ο ιταλικός Τύπος κάνει λόγο για μια δέσμευση της Ιταλίας ότι το έλλειμμα το 2019 θα μειωθεί λίγο κάτω από 2% του ΑΕΠ, ποσοστό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Για Ελλάδα

Άρθρο της εφημερίδας Handelsblatt αναφέρεται αναλυτικά στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι έχει αρκετές πιθανότητες να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά μια γρήγορη πολιτική αλλαγή. Οι πιθανότητες να αντικαταστήσει τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι και άσχημες» αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Κανείς άλλος Έλληνας πολιτικός δεν θα παρακολούθησε μάλλον το περασμένο Σαββατοκύριακο τόσο στενά την κούρσα για τη διαδοχή της Άγκελα Μέρκελ στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο επικεφαλής της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας συνδέει τα συγχαρητήρια που έδωσε στη νέα πρόεδρο, Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ με την ελπίδα για μελλοντική στενή συνεργασία. (…) Μπορεί η Μέρκελ να αφήνει την προεδρία του κόμματος, ωστόσο ο Μητσοτάκης ενδέχεται να βλέπει την καγκελάριο συχνά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφού οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά μέσο όρο με 12 ποσοστιαίες μονάδες. Το 2019 θα είναι για την Ελλάδα ‘η χρονιά των μεγάλων πολιτικών αλλαγών’, δήλωσε πρόσφατα ο Μητσοτάκης σε συνάντηση του κόμματος στην Τρίπολη. Και ο ίδιος θέλει να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Παρακάτω η εφημερίδα αναφέρεται στην οικογένεια Μητσοτάκη και το ρόλο της στην ελληνική πολιτική: «Ο Μητσοτάκης προέρχεται από μια από τις παλαιότερες πολιτικές δυναστείες της Ελλάδας. Η πολιτική παράδοση της οικογένειας φτάνει μέχρι τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στις αρχές του 20ου αιώνα, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός επί 15 χρόνια. Ο πατέρας του Κυριάκου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός το 1990 και η αδερφή του, Ντόρα Μπακογιάννη ήταν υπουργός Εξωτερικών». Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι «όχι μόνο οι συνεργάτες του αλλά και πολλοί Έλληνες στα καφενεία της επαρχίας ή στις καφετέριες της Αθήνας αναφέρονται στον Μητσοτάκη με το μικρό του, Κυριάκος. Αυτό μάλλον συμφέρει τον Μητσοτάκη, που δε θέλει να ταυτίζεται με την παλιά πολιτική ελίτ στην οποία παραπέμπει και το επίθετό του, αλλά θέλει να τον αντιλαμβάνεται ο κόσμος ως ένα πρόσωπο που φέρνει ανανέωση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα πολεμήσει τις πελατειακές σχέσεις, που θεωρούνται μια από τις αιτίες της ελληνικής κρίσης, και αυτό όχι μόνο τώρα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το διάστημα 2013-2015 μείωσε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 27.000. Την ώρα που ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας επαναφέρει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο δημόσιο, ο Μητσοτάκης υπόσχεται 700.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. ‘Θέλουμε μια οικονομία με λιγότερο δημόσιο, λιγότερους φόρους και περισσότερες επενδύσεις’ λέει χαρακτηριστικά».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα