back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σύνοδος Κορυφής με Brexit, μεταναστευτικό και μεταρρύθμιση της ΟΝΕ

Διαβάστε επίσης

Τo Brexit, η εμβάθυνση της ΟΝΕ, το δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-2027 και το μεταναστευτικό, είναι τα βασικότερα θέματα που θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου Κορυφής σήμερα και αύριο (13 και 14 Δεκεμβρίου) στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ σε επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες είχε  σημειώσει για το Brexit  ότι “τα χρονικά περιθώρια στενεύουν”.

Η Τερέζα Μέι αναμένεται να εξηγήσει τις ανησυχίες της μετά και την αναβολή της ψηφοφορίας για την συμφωνία για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

“Εάν οι Βρετανοί απλά μπορούσαν να αποφασίσουν σχετικά με το τι θέλουν για το Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθούσε αυτό να συμβεί”, έγραψε σήμερα η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η πρόεδρος της Λιθουανίας, σε ένα tweet που έστειλε στο πλαίσιο της Σύνοδου Κορυφής της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Χριστουγεννιάτικη ευχή για το Brexit: Επιτέλους αποφασίστε τί πραγματικά θέλετε και ο Άγιος Βασίλης θα σας το φέρει» αναφέρει η Γκριμπαουσκάιτε, την ώρα που η Τερέζα Μέι ξεκίνησε ήδη τις συνομιλίες με τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ζητεί νομικές δεσμεύσεις από τους ηγέτες της ΕΕ σχετικά με το θέμα των Ιρλανδικών συνόρων – ένα βασικό εμπόδιο για τους βουλευτές που αντιτίθενται στη συμφωνία της για το Brexit.

Η ΕΕ δεν θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία, αλλά είναι διατεθειμένη να δώσει περισσότερες εγγυήσεις για τον προσωρινό χαρακτήρα του μέτρου, γράφει το ΒΒC.

«Η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να επαναδιαπραγματευτεί το θέμα της δικλείδας ασφαλείας των συνόρων με την Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο περιλαμβάνεται στο σχέδιο συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χαϊκό Μάας στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk σήμερα το πρωί.

Μετά το δείπνο, οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεδριάσουν χωρίς την Τερέζα Μέι, για να υιοθετήσουν τα συμπεράσματά τους σε ό,τι αφορά το Brexit.

H δεύτερη ημέρα της Συνόδου, αύριο αναμένεται να ξεκινήσει με θέματα που αφορούν την μετανάστευση ενώ στην συνέχεια, οι ευρωπαίοι ηγέτες, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του προέδρου του Eurogroup, Mάριο Σεντένο, αναμένεται να υιοθετήσουν τα συμπεράσματα των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης για τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.  Συμφωνία προβλέπεται για την μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης ενώ θα ζητήσουν από τους υπουργούς οικονομικών να εργαστούν για τημ δημιουργία ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού της ευρωζώνης.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα