Search
τέμενος βοτανικός

Την άνοιξη θα λειτουργήσει το τέμενος στο Βοτανικό

756

Μέσα στον Μάρτιο το τέμενος στο Βοτανικό θα έχει τον δικό του ιμάμη ο οποίος θα προσληφθεί μέσω ανοικτού διαγωνισμού. Μετά την Ξάνθη ήρθε και η ώρα της Αθήνας να αποκτήσει τον δικό της ιμάμη καθώς από τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το τέμενος στο Βοτανικό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες «Αθήνα 9.84» η όλη διαδικασία επιλογής του ιμάμη της Αθήνας θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Η επιλογή θα γίνει από επιτροπή που μετέχουν ο δήμος Αθηναίων, που έχει και τον πρώτο λόγο, το υπουργείο Παιδείας καθώς και εκπρόσωποι μουσουλμανικών κοινοτήτων του λεκανοπεδίου.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες η επιλογή του αθηναίου ιμάμη θα γίνει μέσα από προκήρυξη για την πρόσληψη του, μέσα στην οποία θα περιγράφονται τα προσόντα που θα πρέπει να διαθέτει, κυρίως σε ότι αφορά τις γνώσεις του. Και εδώ πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσχέδιο της προκήρυξης που κυκλοφορεί στα γραφεία του υπουργείου Παιδείας δεν είναι πολύ ξεκαθαρισμένα τα προσόντα και οι δεξιότητες που
θα πρέπει να έχει ο ιμάμης της πρωτεύουσας.

Η επιλογή

Η τελική επιλογή του ιμάμη θα γίνει από την 7μελή επιτροπή που μετέχουν ο δήμος, το υπουργείο και οι εκπρόσωποι των μουσουλμανικών κοινοτήτων. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας έχει εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με το πρόσωπο που θα επιλεγεί καθώς το Ισλάμ, όπως και σχεδόν όλες οι θρησκείες, έχουν τα
δικά τους δόγματα. Οι Σουνίτες και οι Σιίτες αποτελούν τα δύο μεγάλα μουσουλμανικά δόγματα καλύπτοντας το 70% των πιστών. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα δόγματα οι εκπρόσωποι των οποίων ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα. Και αυτό γιατί στο τέμενος του Βοτανικού προβλέπεται μόνο ένας ιμάμης.

Αυτές τις ημέρες ο δήμος Αθηναίων και το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζουν τον οργανισμό εσωτερικής λειτουργίας του τεμένους το οποίο θα λειτουργεί ο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και θα διοικείται από διοικούσα επιτροπή στην οποία θα μετέχουν και οι δύο παραπάνω φορείς.

Η διοικούσα επιτροπή θα αναλάβει να εκδώσει και την σχετική προκήρυξη – πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιλογή του ιμάμη. Στην επιτροπή επιλογής του, εκτός από τους παραπάνω θα μετέχουν και πανεπιστημιακοί προκειμένου η επιλογή να είναι όσο το δυνατόν σωστή. Και αυτό γιατί στην Αθήνα σήμερα λειτουργούν περισσότερα 100 παράτυπα τζαμιά (80 είναι τα καταγεγραμμένα) και το κάθε ένα από αυτά έχει τον ιμάμη
του.

Με αυτό το δεδομένο είναι σίγουρο ότι κάποιοι από αυτούς τους άτυπους ιμάμηδες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την θέση. Επίσης εκφράζονται και ανησυχίες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιμάμηδες που θα στείλουν πρεσβείες μουσουλμανικών χωρών για να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό. «Εμείς έχουμε υποχρέωση να λειτουργήσουμε το τέμενος», δηλώνει η αρμόδια αντιδήμαρχος Αθηναίων Νέλλη Παπαχελά στoν Αθήνα 9.84 επισημαίνοντας ότι όλες οι διαδικασίες θα τηρηθούν βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα παράπονα έχουν ήδη εκφραστεί από τους εκπροσώπους των μουσουλμανικών κοινοτήτων και έχουν να κάνουν με τον μισθό του ιμάμη ο οποίος θα είναι περίπου 1.000 ευρώ μικτά όσα δηλαδή και ο πρωτοδιοριζόμενος ιερέας.

Εν τω μεταξύ, η Νέλλη Παπαχελά μιλώντας στην «Στάση των 2» και τον Άρη Τόλιο δήλωσε:

«Μέχρι στιγμής έχουμε πάρει μόνο ομόφωνες αποφάσεις. Δεν νομίζω ότι, θα προκύψουν θέματα στην επιλογή του ιμάμη. Ο ιμάμης θα πρέπει να είναι Έλληνας υπήκοος ή να έχει πάρει την ελληνική ιθαγένεια τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια, να είναι μόνιμος κάτοικος Αττικής τα τελευταία τρία χρόνια. Ζητάμε να έχει δεξιότητες επικοινωνίας, εμπειρίες διαθρησκευτικών εκδηλώσεων. Επίσης έχουμε προβλέψει να συνεπικουρούν τέσσερις βοηθοί ιμάμη, που θα είναι άμισθοι. Ως επιτροπή, είμαστε έτοιμοι, έχουμε εγκρίνει τα πάντα, μόλις ολοκληρωθεί το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος που υπολογίζουμε τον Μάρτιο, θα δοθεί σε λειτουργία. Το τέμενος ανήκει στο υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ ο κοινόχρηστος, περιβάλλων χώρος ανήκει στον δήμο Αθηναίων».

Το Ελεγκτικό Συνέδριο «πάγωσε» το τέμενος στο Βοτανικό

Για το 2019, την άνοιξη, μετατέθηκε η κατασκευή του τεμένους στον Βοτανικό καθώς το υπουργείο Υποδομών που έχει αναλάβει την κατασκευή του «σκόνταψε» στο Ελεγκτικό Συνέδριο σε ότι αφορά τα έργα του περιβάλλοντα χώρου του τεμένους καθώς υπήρξε πρόβλημα στην σύμβαση λόγω της διαγωνιστικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Να σημειωθεί ότι το μουσουλμανικό τέμενος στον Βοτανικό ήταν προγραμματισμένο να παραδοθεί σε λειτουργία τον ερχόμενο Νοέμβριο. Τώρα όμως που το πρόβλημα δείχνει να έχει ξεπεραστεί θα εγκαινιαστεί την άνοιξη του 2019, πιθανότατα Μάρτιο ή Απρίλιο.

Η ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην περιοχή του Βοτανικού γίνεται με τη μετασκευή παλαιού κτιρίου το οποίο έχει παραχωρηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό. Το παλαιό κτίριο που έχει παραχωρηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό θα μετατραπεί σε τέμενος, και θα κατασκευαστεί, 33 χρόνια μετά το πρώτο αίτημα για τη δημιουργία του για να φιλοξενήσει τις δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνων που βρίσκονται στην Αττική και αναζητούν έναν χώρο λατρείας της θρησκείας τους.

Η κεντρική εγκατάσταση θα είναι το κτίριο της παλιάς βάσης του Ναυτικού με τον αύλειο χώρο να παραμένει χώρος πρασίνου, ενώ θα δημιουργηθούν και υποστηρικτικοί χώροι σε υφιστάμενα κτίρια, ωστόσο δεν θα υπάρχει μιναρές, για λόγους αρμονίας με τον περιβάλλοντα χώρο. Ό συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 887.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Γιώργος Μανουσακάκης

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *