back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο: Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού η Γαλλία

Διαβάστε επίσης

Τον εφιάλτη της τρομοκρατίας έζησε ξανά η Γαλλία χθες το βράδυ (11/12), όταν η χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου έγινε στόχος ενός άνδρα ο οποίος άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, αφαιρώντας τη ζωή σε 3 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους δώδεκα.

Ο δράστης της επίθεσης δεν έχει συλληφθεί και αναζητείται ακόμα από τις αστυνομικές Αρχές.

Πριν διαφύγει, τραυματίστηκε από τις σφαίρες των ανδρών μιας στρατιωτικής περιπόλου που είχε αναπτυχθεί στο Στρασβούργο και ήταν επιφορτισμένη με τη φρούρηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς.

Η επίθεση χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική τόσο από την αστυνομία, όσο και από τη νομαρχία.

Ο δράστης πυροβόλησε εναντίον ατόμων, ένα εκ των οποίων επιβεβαιώθηκε ότι είναι τουρίστας.

Ο άτυχος δέχθηκε σφαίρα στο στομάχι και μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. Ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγεται και ένας αστυνομικός της ομάδας Sentinel.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκτυλίχθηκε ένα θρίλερ, καθώς οι πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης εντοπισμού του 29χρονου ήταν συγκεχυμένες.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Κράτους, στο υπ. Εσωτερικών, Λοράν Νινέ, «δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η επίθεση ως τρομοκρατική».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο France Inter, είπε χαρακτηρικά: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλάμε για μια επίθεση. Ο δράστης δεν ήταν γνωστός για αδικήματα σχετιζόμενα με την τρομοκρατία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια εγκλεισμού του παρατηρήθηκε μια ριζοσπαστικοποίηση στη θρησκευτική πρακτική. Έτσι τέθηκε υπό παρακολούθηση».

 

[su_slider source=”media: 49133,49135,49136,49137,49138,49139,49140,49141″ width=”1060″ height=”700″ title=”no”]

Το προφίλ του δράστη

Ο δράστης, μεγαλωμένος στο Στρασβούργο, 29 ετών, σχεδιαζόταν να συλληφθεί το πρωί της Τρίτης από άνδρες της χωροφυλακής, στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία. Είναι γνωστός στις αρχές για τη διάπραξη κακουργημάτων και υποθέσεις του «κοινού ποινικού δικαίου».

Κατά πληροφορίες ο δράστης, που χαρακτηρίζεται «τρομοκράτης» και ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές, βρισκόταν υπό παρακολούθηση και το πρωί εντοπίστηκε το κρησφύγετό του με εκρηκτικές ύλες και πυρομαχικά. Έγιναν προσπάθειες γιο τον εντοπισμό και τη σύλληψή του μέχρι το βράδυ που εμφανίσθηκε στο κέντρο του Στρασβούργου με ότι πυρομαχικά είχε και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Ο φερόμενος δράστης ήταν γνωστός στις αρχές για εγκληματικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν ανθρώπους που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.

Συναγερμός στη Γαλλία

Το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών αύξησε η γαλλική κυβέρνηση μετά την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο της πόλης του Στρασβούργου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε πλέον να μετακινήσει (το επίπεδο επαγρύπνησης) στο “συναγερμός για επίθεση”, με την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα», είπε ο Καστανέρ. Πρόσθεσε ακόμη πως θα γίνονται περισσότεροι έλεγχοι «σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές» της Γαλλίας «για να προληφθεί ο κίνδυνος επίθεσης κάποιου επίδοξου μιμητή» των τραγικών γεγονότων στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 350 άνδρες, ανάμεσά τους μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και στρατιωτικοί, με την υποστήριξη δύο ελικοπτέρων, αναζητούν τον ένοπλο.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=RGOp0tsGW8o” width=”560″ height=”420″]

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως ο δράστης της επίθεσης στην αγορά είναι «γνωστός» στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας αλλά δεν είχε ποτέ μέχρι χθες εμπλακεί σε υποθέσεις τρομοκρατικής φύσης. Είχε καταδικαστεί τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Σύμφωνα με τον Καστανέρ, οι αρχές θα απαγορεύσουν όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις στην πόλη του Στρασβούργου για να διευκολυνθεί η επιχείρηση των αρχών για τη σύλληψη του δράστη. Όλα τα σχολεία στην πόλη θα λειτουργήσουν κανονικά, αλλά οι γονείς μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι εάν το επιθυμούν.

Μήνυμα Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ

Σε μήνυμα του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει τη συμπαράστασή του στα θύματα και καταδικάζει την επίθεση.

«Οι σκέψεις μου είναι κοντά στα θύματα των πυροβολισμών στο Στρασβούργο τους οποίους καταδικάζω έντονα. Το Στρασβούργο είναι μια πόλη σύμβολο της ευρωπαϊκής ειρήνης & δημοκρατίας. Αξίες που πάντα θα υπερασπιζόμαστε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται δίπλα στη Γαλλία», αναφέρει ο Γιούνκερ.

Η αντίδραση Ζάιμπερτ

«Συγκλονισμένος» από τα «τρομακτικά» νέα που έρχονται από το Στρασβούργο δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, με ανάρτησή του στο Twitter.
«Όποιο και αν είναι το κίνητρο πίσω από τους πυροβολισμούς, θρηνούμε τους νεκρούς και βρισκόμαστε με τη σκέψη μας και τις ευχές μας κοντά στους τραυματίες. Ας ελπίσουμε ότι δεν κινδυνεύει πια κανείς άλλος», έγραψε ο κ. Ζάιμπερτ.

Ο Ταγιάνι για την ασφάλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα στελέχη του προσωπικού του που διαμένουν εκτός του κέντρου του Στρασβούργου μπορούν να εγκαταλείψουν το κτίριο, ενημέρωσε ο πρόεδρος του σώματος Αντόνιο Ταγιάνι το ημικύκλιο -πριν συμπληρώσει ότι εάν το πράξουν, θα το κάνουν με δική τους ευθύνη, σχόλιο που προκάλεσε μερικά νευρικά γέλια στην αίθουσα του αποκλεισμένου και αυστηρά φυλασσόμενου κτιρίου.

Τον πανικό που επικράτησε περιέγραψαν και οι Έλληνες ευρωβουλευτές.

«Ο δράστης έχει διαφύγει. Τον άκουσα να πυροβολεί σε 3 διαφορετικά μέρη στο κέντρο γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να είναι τρομοκρατικό χτύπημα» έγραψε χθες στο twitter ο Γιώργος Κύρτσος, ενώ σήμερα αναφέρει
“Το προφίλ του τρομοκράτη σύμφωνο με τον κανόνα των προηγούμενων χτυπημάτων. Νέος(29 ετών) Ποινικός που πέρασε στην τρομοκρατία. Ηταν στους φακέλους της αστυνομίας,υπό παρακολούθηση. Κάτοικος Στρασβούργου, μαροκινής καταγωγής. Η απειλή εσωτερική με κοινωνική,θρησκευτική διάσταση”.


O Στέλιος Κούλογλου περιέγραψε, μέσω Twitter, το τι ακολούθησε της επίθεσης στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα