back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βουλή: Συναίνεση των κομμάτων στην αποσύνδεση εκλογής ΠτΔ από πρόωρες εκλογές

Διαβάστε επίσης

Με τη συναινετική διάθεση όλων των κομμάτων αναφορικά με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής επί της ενότητας των άρθρων 28 έως και 49.

Σημείο αιχμής στην συζήτηση ήταν η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την αποσύνδεση.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας, σημείωσε ότι «όταν τα κόμματα αφήνουν τη πολεμική αντιπαράθεση μπορεί να γίνει μια πραγματική συζήτηση», ενώ διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα λάβει υπόψη τις προτάσεις που κατατίθενται.

«Όλοι συμφωνούμε στην αποσύνδεση της εκλογής με την διάλυση της βουλής. Το πώς θα γίνει αυτό πρέπει να βρούμε. Ακούσαμε τις απόψεις της Αντιπολίτευσης. Εν μέρει τη δική μας τη θεωρήσαμε συμβιβαστική. Θα τις λάβουμε υπόψη. Δεν θεωρώ ότι είναι απίθανο να βρούμε λύση», κατέληξε ο κ. Δουζίνας.

Διαφοροποίηση από την επίσημη θέση της ΝΔ εξέφρασε ο βουλευτής της Θεόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άμεσης εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, και υποστήριξε ττην αύξηση των αρμοδιοτήτων του.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε την ανάγκη επίμονης αναζήτησης για συναίνεση για την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ υποστήριξε ότι «δεν έχουμε λόγο να προτείνουμε αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας που εκβιάζουν την ιστορική συνέχεια των θεσμών».

Ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας με το οποίο θα ορίζεται ένας σταθερός πολιτικός κύκλος και όχι διάλυση της βουλής για εθνικό θέμα, καθώς και στη δυνατότητα να συγκαλεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Παράλληλα απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή του από το λαό καθώς και για δημοψηφίσματα.

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, υπογράμμισε από τη πλευρά του ότι, το άρθρο 48 για τα δημοψηφίσματα πρέπει με μεγαλύτερη σοβαρότητα να αντιμετωπιστεί.

Ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, εκτίμησε ότι ,«υπάρχει κοινός τόπος για την αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας με τη διάλυση της βουλής και αυτό συμβάλει στη κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα που είναι προαπαιτούμενο για την οικονομική σταθερότητα».

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη, με την ενότητα των άρθρων 48-85 που αφορούν τη λειτουργία της Βουλής και της κυβέρνησης.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα