back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΚΤ: Τερματίζει επίσημα το QE – Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια

Διαβάστε επίσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την Πέμπτη να τερματίσει επίσημα στο τέλος του χρόνου το πρόγραμμα ποσοτικής διευκόλυνσης, συνολικού ύψους 2,6 τρισεκ. ευρώ, αλλά ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα κεφάλαια από ομόλογα που ωριμάζουν για μεγάλο διάστημα μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της.

Παράλληλα, η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια της προαναγέλλοντας ότι θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019.

Για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μίλησε στον Αθήνα 9.84 ο Γκίκας Χαρδούβελης, πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής στο πανεπιστήμιο Πειραιά. «Αν είχαμε κατορθώσει να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τα επιτόκια με τα οποία θα δανειζόμαστε θα ήταν χαμηλότερα διότι θα υπήρχε ένας μεγάλος αγοραστής από την άλλη πλευρά, ο οποίος θα αγόραζε και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αλλά και ομόλογα εταιρειών» ανέφερε.

Εάν δεν κάναμε όλες αυτές τις αρνητικές ενέργειες, δηλαδή καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις και μπαίναμε στο QE οι τράπεζες θα είχαν να ωφεληθούν και όχι μόνο δε θα ήταν ένα πρόβλημα για την διάχυση των κεφαλαίων αλλά αντιθέτως θα είχαν και αυτές να ωφεληθούν, να δυναμώσουν και να μπορέσουν να δώσουν από τα δικά τους διαθέσιμα, τόνισε στον Αθήνα 9.84 και την εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» ο Μιχάλης Γκλεζάκος, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα