back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την κακοποίηση του 19χρονου

Διαβάστε επίσης

Την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσε η δημοσιοποίηση του βίντεο με την κακοποίηση του 19χρονου στις φυλακές Αυλώνα ο οποίος έχει κριθεί προφυλακιστέος για τη δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας στη Ρόδο.

Η κ. Δημητρίου έδωσε παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλη Ιωαννίδη για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων.

Η έρευνα αφορά όχι μόνο το κομμάτι της κακοποίησης αλλά και το πως βρέθηκαν κινητά στην κατοχή των κρατουμένων παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται η κατοχή τους στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Επιπλέον, ο εισαγγελέας θα ερευνήσει και ενδεχόμενες ευθύνες σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πρώην Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ιωάννης Ιωαννίδης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Τζίνα Μοσχολιού τόνισε:

«Έχει χαθεί ο έλεγχος στις φυλακές. Όχι απλώς μιλάμε για κακές συνθήκες κράτησης αλλά ο έλεγχος από τα επίσημα διαβαθμισμένα όργανα σε αρκετές ελληνικές φυλακές ασκείται από κρατούμενους. Αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα και δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας επειδή διαπράττονται αδικήματα, είναι και ένα θέμα δικαιωμάτων γιατί οι αδύναμοι κρατούμενοι είναι αυτοί των οποίων προσβάλλονται τα δικαιώματα τους από τους δυνατούς. Η δημόσια διαπόμπευση, τα βασανιστήρια ή και η ποινή του θανάτου όποτε και όπου εφαρμόστηκαν από πλευράς αποτελεσματικότητας έστω, εξαλείφουν τις δολοφονίες; Όχι, μάλλον το αντίθετο. Πρέπει λοιπόν αυτό να το πούμε για να μην διαδίδεται εύκολα αυτή η προπαγάνδα ότι να απαντήσουμε στην αγριότητα με αγριότητα γιατί έτσι θα καταλάβουν και έτσι θα φοβηθούν. Δεν ισχύει αυτό».

Και πρόσθεσε ο κ. Ιωαννίδης: «Θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο το υπουργείο δικαιοσύνης εκ του γεγονότος ότι δεν θυμάμαι άλλοτε να είχαμε τέτοιο περιστατικό όπου βιντεοσκοπήθηκε και σχεδόν άρχισε να μεταδίδεται την ίδια στιγμή κάτι που έχει συμβεί στις φυλακές».

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα