back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στη σκιά σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης ξεκινά το 12ο Συνέδριο της ΝΔ

Διαβάστε επίσης

Με κεντρικό σύνθημα “Ελλάδα μπορούμε” ξεκίνησε το 12ο Τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ το οποίο διεξάγεται στον  εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo. Η αξιωματική αντιπολίτευση προβάλλει την κυβερνητική της ετοιμότητα ενόψει του εκλογικού 2019, αλλά η επίδραση του θερμού πολιτικού κλίματος είναι αισθητή και στο συνέδριο.

Και αυτό όχι μόνο λόγω της έντασης που έχει προκαλέσει η καταγγελία Μητσοτάκη για «ανταλλαγή» συντάξεων – μακεδονικού, αλλά και της πολιτικής εκδήλωσης που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, την ίδια περίπου ώρα που στην θα ξεκινούν οι εργασίες του γαλάζιου Συνεδρίου και θα βρίσκεται στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πληροφορίες από την Πειραιώς αναφέρουν μάλιστα ότι η ΝΔ δεν κάλεσε στο συνέδριο το κυβερνών κόμμα θεωρώντας ότι αποτελεί «πρωτοφανή πολιτική απρέπεια του κ. Τσίπρα να προγραμματίσει ομιλία την ίδια ακριβώς ημέρα και ώρα με εκείνη του προέδρου της ΝΔ στην έναρξη του προγραμματισμένου Συνεδρίου της».

«Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία των Συνεδρίων των ελληνικών κομμάτων. Ιδίως δεδομένου ότι ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου ήταν γνωστός πολλούς μήνες νωρίτερα», τονίζουν στην Πειραιώς. Δεν έχουν κληθεί επίσης οι ΑΝΕΛ.

Περίπου 3000 σύνεδροι και 2000 παρατηρητές θα λάβουν μέρος στις εργασίες αλλά και στο παράλληλο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει εκδηλώσεις για ζητήματα ειδικού ενδιαφέροντος που θα διοργανώσουν από κοινού οι Γραμματείες της ΝΔ, το Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η ΟΝΝΕΔ και το Μητρώο στελεχών.

Βασική επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να καταδείξει μέσα από το 12ο Συνέδριο αφενός πως είναι έτοιμη να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας και αφετέρου ότι η πολιτική που θα εφαρμόσει θα αφορά τους πολλούς και μπορεί να ωφελήσει κυρίως τους πιο αδύναμους.

«Το συνέδριο αυτό δεν αφορά μόνο τη Ν.Δ. Αφορά τη χώρα μας και το καλύτερο μέλλον που μας αξίζει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του χθες βράδυ στο Twitter, ενώ στον πρόλογο του εντύπου που θα διανεμηθεί σήμερα στο συνέδριο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να κάνουμε τη ζωή καλύτερη για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και ιδιαίτερα για τις επόμενες γενιές».

Επιδίωξη της ηγεσίας της ΝΔ είναι να σταλεί από το 12ο Συνέδριο και μήνυμα απόλυτης ενότητας μπροστά στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019. Αυτό αναμένεται να σηματοδοτηθεί από την δήλωση του Κώστα Καραμανλή, από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και από την ίδια την παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη θέση του προέδρου του 12ου Συνεδρίου.

Η δήλωση του Κ.Καραμανλή

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής πρίν από λίγο με δήλωσή του σημείωσε ότι στόχος είναι μία ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία και μία κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα σε ανάκαμψη και θα στηρίξει τους ασθενέστερους.

“Μπαίνουμε στην τελική ευθεία μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Στόχος μας είναι μία ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία. Μία κυβέρνηση ισχυρή, σταθερή, με ορίζοντα 4ετιας. Μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί και θα υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα αποτελεσματικά σε ένα ολοένα και πιο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον. Μια Κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε επενδυτική και αναπτυξιακή ανάκαμψη και θα στηρίξει έμπρακτα τους οικονομικά ασθενέστερους που επλήγησαν περισσότερο και άδικα τα χρόνια της κρίσης.
Την προοπτική αυτή μόνο η δική μας παράταξη μπορεί να την διασφαλίσει. Σε αυτό το μεγάλο αγώνα όλοι είμαστε στην πρώτη γραμμή”.

Δεύτερος στόχος είναι να σηματοδοτηθεί το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει και η θεματική ενότητα «Ανοικτό κόμμα-Ανοικτό Βήμα», που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή. Στο πλαίσιό της θα μιλήσουν ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ο επιχειρηματίας, Μάρκος Βερέμης, οι πανεπιστημιακοί Βάσω Κιντή και Μάνος Ματσαγγάνης ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχάλης Κωσταράκος και ο διευθυντής Ερευνών διαΝΕΟσις, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το τρίτο μήνυμα που φιλοδοξεί να στείλει αφορά στην ανανέωση η οποία σηματοδοτείται κυρίως από τη συμμετοχή στις διαδικασίες ως παρατηρητών των νέων γαλάζιων στελεχών που έχουν αναδειχθεί μέσω της διαδικασίας του Μητρώου.

Λόγω της επικαιρότητας που ανέκυψε μετά την καταγγελία Μητσοτάκη περί ανταλλαγής των συντάξεων με το Μακεδονικό, στην Πειραιώς αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη παρουσία στο συνέδριο του Μάνφρεντ Βέμπερ που είναι υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η παρουσία του, όπως και του εκπροσώπου τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά εκλαμβάνεται από τη ΝΔ ως εκπροσώπηση του ΕΛΚ στο ανώτερο επίπεδο και προβάλλεται ως απάντηση στην προσπάθεια που η ΝΔ καταλογίζει στην κυβέρνηση να εμφανίσει εικόνα δυσαρέσκειας στο πλαίσιο του ΕΛΚ λόγω των δήλωσεων του κ. Μητσοτάκη.

Οι κύριοι Βέμπερ και Σχοινάς θα μιλήσουν το μεσημέρι του Σαββάτου, όπως και ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μετά τον κ. Βέμπερ θα μιλήσει ο κ. Σαμαράς, αφού υπήρξε τελικά αλλαγή σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε ομιλία του πρώην πρωθυπουργού το απόγευμα του Σαββάτου. Οι πληροφορίες λένε ότι αυτό είχε προκαλέσει την δυσαρέσκεια του πρώην πρωθυπουργού.

Το 12ο Συνέδριο θα εκλέξει τα 150 αιρετά μέλη της Νέας Πολιτικής Επιτροπής που στην πρώτη συνεδρίαση μετά το Συνέδριο θα εκλέξει γραμματέα. Δεδομένη θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα του Λευτέρη Αυγενάκη.

Στο μήνυμα που απευθύνει ο κ. Μητσοτάκης λίγο πριν την έναρξη του 12ου Συνεδρίου, μέσω εντύπου που θα διανεμηθεί, αναφέρει ότι η χώρα «βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της» και «οι πολίτες μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, όπου καλούνται να αποφασίσουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η Ελλάδα την επόμενη δεκαετία».Τον δρόμο «των εύκολων και ανέξοδων υποσχέσεων, του λαϊκισμού και του κρατισμού, της ανάπτυξης με δανεικά, που χρεωκόπησε και τελικά οδήγησε σε επώδυνα μέτρα για όλους» ή τον δρόμο της«αλήθειας, της ευθύνης και του ρεαλισμού, που θα απελευθερώσει την Ελλάδα από τα δεσμά του κρατισμού και του λαϊκισμού», όπως αναφέρει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει και ένα στίγμα του σχεδίου που αναμένεται να αναπτύξει και το οποίο, όπως τονίζει, «οικοδομείται γύρω από 10 πεδία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ μεταξύ άλλων :

– Δημιουργεί νέες δουλειές, καλά αμειβόμενες και σε καλές συνθήκες εργασίας, μέσα από την ενθάρρυνση των επενδύσεων και την ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

– Μειώνει τους φόρους και τις εισφορές, αυξάνοντας έτσι το πραγματικά διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελλήνων, και κυρίως εκείνων που δοκιμάστηκαν περισσότερο από την κρίση.

– Εγγυάται την ασφάλεια κάθε πολίτη και προστατεύει το δικαίωμά του να κινείται και να εργάζεται, ο ίδιος και η οικογένειά του, χωρίς φόβο.

– Εξασφαλίζει στους νέους πρόσβαση σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα σύγχρονο, ανοικτό και ποιοτικό, μοχλό της κοινωνικής προόδου και της οικονομικής ανάπτυξης.

– Διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

– Διασφαλίζει την κοινωνική αλληλεγγύη, δημιουργώντας ευκαιρίες για όλους, ώστε κανείς να μην υποχρεώνεται να ζει σε συνθήκες φτώχειας, ανασφάλειας και φόβου για το μέλλον

Οι εργασίες ξεκινούν την Παρασκευή στις 18.45 με ομιλία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πρωί του Σαββάτου θα απευθύνουν χαιρετισμό οι εκπρόσωποι κομμάτων, ενώ το πρωί της Κυριακής θα μιλήσουν οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Το παράλληλο πρόγραμμα του Συνεδρίου, πρωτοβουλία που εισήχθη στο 10ο Συνέδριο, το πρώτο μετά την εκλογή Μητσοτάκη, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκδηλώσεις που αφορούν:

-Την ανεργία των νέων

-Τη συμμετοχή των νέων στα κοινά

-Το bullying

-Tο brain drain

-Τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν μέχρι και σήμερα οι γυναίκες στην αγορά εργασίας.

Έχουν προγραμματιστεί επίσης εκδηλώσεις για την οδική ασφάλεια, καθώς και για το ζήτημα της ηλεκτροκίνησης που συνδέεται τόσο με την προστασία του περιβάλλοντος όσο και με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στις μεταφορές.

Όσοι βρεθούν το σαββατοκύριακο στο συνέδριο της ΝΔ θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν και περίπτερα που θα λειτουργούν συμπληρωματικά στις παραπάνω δράσεις και περιλαμβάνουν την έκθεση γελοιογραφίας «Πλοηγούμαι με ασφάλεια στο διαδίκτυο», την οργάνωση Win Cancer, ποσομοιωτές συγκρούσεων του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα με φορτιστές

Τα συμπεράσματα του 12ου Συνεδρίου θα παρουσιάσει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και οι εργασίες θα κλείσουν το μεσημέρι με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ η ψηφοφορία για την εκλογή της Νέας ΠΕ θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα