back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Οικονομικό “πακέτο” 750 δις ευρώ προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εκ των οποίων τα 500 δις ευρώ θα διατεθούν σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη – μέλη και 250 δις ευρώ θα δοθούν ως δάνεια. Να “παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις” και να στηρίξουν το σχέδιό της κάλεσε τους Ευρωπαίους από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. “Καλή βάση για διαπραγματεύσεις – ικανοποιούνται πολλά από τα αιτήματα της Ισπανίας”, η πρώτη αντίδραση της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν Bloomberg και Reuters η Eλλάδα θα λάβει περί τα 22,5 δις ευρώ σε επιχορηγήσεις και ενδεχομένως ακόμη 9 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα σε δάνεια. Η “μερίδα του λέοντος” θα πάει στην Ιταλία και την Ισπανία, που έχουν δεχθεί και το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία. Παράλληλα, η νέα πρόταση της Κομισιόν για τον 7ετή προϋπολογισμό της ΕΕ ανέρχεται στο 1,1 τρις ευρώ. Κλίμα ευφορίας στις ευρωπαϊκές αγορές – ράλι στο ΧΑ με κέρδη άνω του 3,40%.

Για το σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίξει στις 15 Ιουνίου τις πτήσεις προς την Αθήνα για τους επισκέπτες από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα, ακολουθώντας τη στρατηγική των δειγματοληπτικών τεστ, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τους ομολόγους του της ομάδας στην οποία συμμετέχουν ηγέτες χωρών που διαχειρίστηκαν την πανδημία με επιτυχία. “Θα υπάρξουν περίπου 20 με 25 χώρες, για τους πολίτες των οποίων θα επιτραπεί η είσοδος”, ανέφερε στο Reuters κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι η λίστα θα περιλαμβάνει Κύπρο, Ισραήλ, καθώς και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

…Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων σημειώνει ότι το κλείσιμο των συνόρων και τα τεστ πριν από το ταξίδι δεν χρησιμεύουν πολύ στην αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο της σύσκεψης, νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. “Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία”, δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αναφερόμενος στην ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο με 400 αστυνομικούς, ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, απλώς μεταφέρονται στον Έβρο οι αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί προ πανδημίας. Στο μεταξύ, κοινοποίηση στη Βουλή των ρηματικών διακοινώσεων που έχουν γίνει στην Τουρκία σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στον Εβρο ζητεί ο Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Την αναγκαιότητα να ανοίξουν όλες οι σχολικές βαθμίδες επισήμανε η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη διάρκεια της συνάντησης με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρόσθεσε δε ότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες όλων, εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά. Από την πλευρά της η κ. Κεραμέως διαβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα βήματα γίνονται προσεκτικά με όλους τους κανόνες και τα μέτρα που έχουν εισηγηθεί οι ειδικοί.

…”Καμπανάκι κινδύνου” από τη δημοτική παράταξη του Δήμου Αθηναίων, “Λαϊκή Συσπείρωση”. Καταγγέλει ότι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αθήνα θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα με ανεπαρκές προσωπικό καθαριότητας, καθώς δύο εβδομάδες πριν, στο πλαίσιο των όρων καθαριότητας που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας σε Γυμνάσια και Λύκεια, μετακινήθηκαν σε αυτά οι καθαρίστριες από τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας προωθεί παράταση της άδειας ειδικού σκοπού και στον ιδιωτικό τομέα, όπως στο δημόσιο, έως τις 26 Ιουνίου, και πρόβλεψη για μειωμένο ωράριο εργασίας για τους γονείς παιδιών που φοιτούν σε ολοήμερα σχολεία τα οποία δεν θα λειτουργήσουν.

Ματαιώνονται έως τις 31 Ιουλίου οι πλειστηριασμοί, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Σε λειτουργία εδώ και μια εβδομάδα τα εμπορικά κέντρα, με αυστηρά μέτρα προστασίας. Την εικόνα θα μας δώσει ο Βίκτωρας Αντωνόπουλος…

Την αγορά των οδών Πανόρμου και Λαρίσης στους Αμπελοκήπους επισκέφτηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, όπου συζήτησε με καταστηματάρχες και εργαζόμενους. “Στεκόμαστε δίπλα τους, με οικονομικές ελαφρύνσεις μέσω των Δημοτικών Τελών, αλλά και διαμορφώνοντας τις συνθήκες ώστε να μπορούν να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον που ελκύει περισσότερο κόσμο στην πρωτεύουσα. Από τον Μεγάλο περίπατο μέχρι την καθαριότητα”, τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Στη διεθνή επικαιρότητα… Απειλές περί ελέγχου, ακόμη και “λουκέτου”, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αφότου το Twitter πρόσθεσε σε δύο αναρτήσεις του επισήμανση ότι είναι παραπλανητικές, προτρέποντας τους αναγνώστες να ενημερωθούν για τα γεγονότα.

Τη σύλληψη 26 ανθρώπων οι οποίοι σχετίζονται με τον θάνατο των 39 Βιετναμέζων μεταναστών που βρέθηκαν νεκροί σε φορτηγό ψυγείο κοντά στο Λονδίνο, τον Οκτώβριο του 2019, ανακοίνωσε η γαλλική εισαγγελία.

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα, αύριο στην Αττική. Μέγιστη θερμοκρασία 22 βαθμοί Κελσίου – 18 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα