back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Aλέξης Χαρίτσης στον Αθήνα 9.84: “Πέντε οι δήμοι που θα σπάσουν.Εντός του Ιανουαρίου η ρύθμιση”

Διαβάστε επίσης

*Σε απερίφραστη καταδίκη της βομβιστικής επίθεσης κατά του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ τα ξημερώματα, προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, σε αποκλειστική συνέντευξη στον Αθήνα 9.84 και τον Χρίστο Βούζα.

Μια τέτοια τρομοκρατική ενέργεια πρέπει να καταδικαστεί και καταδικάζεται. Αποτελεί ευθεία επίθεση στην ελευθεροτυπία και την ίδια τη δημοκρατία. Αυτό που έχει σημασία είναι οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους όσο πιο σύντομα γίνεται ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη” είπε ο κ Χαρίτσης. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν συνδέει τη συγκεκριμένη ενέργεια με την πολιτική αντιπαράθεση και δεν θα επιτρέψει την εργαλειοποίηση του γεγονότος.

Σε ερώτηση εάν έχει την αίσθηση πως η ΝΔ επιχειρεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά το γεγονός, απάντησε: “ελπίζω πραγματικά κανείς, πόσο μάλλον η ΝΔ και πρόεδρός της, να μην επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά  το γεγονός. Αλίμονο εάν μπούμε σε πολιτική εκμετάλλευσης αυτών των γεγονότων. Εμείς δεν θα μπούμε σε τέτοια λογική”

*ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

*Για το εάν ο Μάιος συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ο μήνας διεξαγωγής των εκλογών, όπως είπε ο κ Μητσοτάκης στο κλείσιμο των εργασιών του 12 ου Συνεδρίου της ΝΔ και μετά την αποσαφήνιση του Πάνου Καμένου ότι οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν την στήριξή τους στην κυβέρνηση σε περίπτωση υπερψήφισης από τη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών , ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κάνει επί 3χρόνια προβλέψεις για τον εκλογικό χρόνο και πέφτει συνεχώς έξω. “Στο μόνο που πέφτει μέσα ο κ Μητσοτάκης είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο 2019” είπε ο κ Χαρίτσης.

Αναπτύσσοντας τη θέση για ανάγκη προσφυγής στις κάλπες στο τέλος της τετραετίας ώστε η κοινωνία να δει να περνά σταδιακά και με πραγματικούς όρους, στη νέα μεταμνημονιακή φάση και να είναι σε θέσει να κρίνει πεπραγμένα, επεσήμανε ότι: “Η κυβέρνηση πλέον ξεδιπλώνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο με σειρά μέτρων ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας και άρσης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου, που θα δώσουν προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομίας. Τα προσφάτως ψηφισθέντα μέτρα έχουν να κάνουν με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ΕΝΦΙΑ, την επιδότηση των εισφορών νέων επαγγελματιών, όπως και την άρση του ψηφισμένου μέτρου περικοπής των συντάξεων”.

 * ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΑΝΕΛ ΜΕΧΡΙ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 

Η κυβέρνηση έχει δείξει μεγάλους βαθμούς ανθεκτικότητας που εκπλήσσουν με το πως έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της. Είμαι βέβαιος ότι και αυτή τη φορά, ανεξαρτήτως του τι θα πράξουν άλλοι, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Σε αυτή τη συγκυρία είναι απολύτως απαραίτητο για την κοινωνία να υλοποιηθούν οι νέοι βαθμοί ελευθερίας που άρχισαν να διαφαίνονται μετά την έξοδο από το μνημόνιο”. 

*ΓΙΑ ΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΝΤΑΠΛΕΣ ΚΑΛΠΕΣ

Στο ΥΠΕΣ έχουμε ήδη ξεκινήσει την τεχνική προεργασία για την διεξαγωγή των εκλογών. Και μόνον η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 αποτελεί μεγάλη πρόκληση”, είπε ο κ Χαρίτσης, εκφράζοντας την ευχάριστη έκπληξή του από το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και επιχειρησιακής επάρκειας των στελεχών του ΥΠΕΣ”.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ουδέν πρόβλημα θα υπάρξει σε τεχνικό επίπεδο για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογικών αναμετρήσεων. 

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΠΌ 25 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕ 37 ΧΙΛΙΑΔΕΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΕΝΤΑΠΛΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ,ΤΟΝ ΜΑΙΟ.

Ο ΥΠΕΣ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Χρίστου Βούζα, βάσει ρεπορτάζ του Αρη Ραβανού στο ΒΗΜΑ, επιβεβαίωσε την πληροφορία επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει προς διευκόλυνση των πολιτών και με στόχο να αποφεύγονται οι ουρές και οι καθυστερήσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Ωστόσο επισήμανε πως ο συγκεκριμένος αριθμός είναι υπό εξέτασιν καθώς το ΥΠΕΣ βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας των τεχνικών λεπτομερειών της διαδικασίας.

*ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΠΗΧΥΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΚΑΘΩΣ ΤΟ 2014 ΕΙΧΑΝ ΚΕΡΔΗΘΕΙ 2 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ 25 ΔΗΜΟΙ, ΣΥΝΟΛΙΚΑ.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως έχει ακούσει τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να τοποθετούν ψηλά τον πήχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάτι που όπως διευκρίνισε -κατά την άποψή του- παραπέμπει σε προηγούμενες περιόδους.

Δεν βάζω συγκεκριμένο πήχη γιατί εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε τις αυτοδιοικητικές κάλπες με όρους εθνικών εκλογών” είπε χαρακτηριστικά.

Η αυτοδιοίκηση καλείται πλέον να λειτουργήσει και οι εκλογές να διεξαχθούν, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Σε εκείνο του Κλεισθένη με την απλή αναλογική. Υπάρχουν νέες δυνάμεις από τις τοπικές κοινωνίες, που επιχειρούν να μπουν δυναμικά στο αυτοδιοικητικό προσκήνιο. Είναι παρωχημένη λογική που λέει να δώσουμε χρίσματα σε όλους, να εκλέξουμε τους δικούς μας, να περιχαρακώσουμε τους ψηφοφόρους και τους οπαδούς μας να στηρίξουν. Εχουμε τη δυνατότητα από τον Κλεισθένη να οδηγήσουμε την αυτοδιοίκηση σε νέες εποχές και τώρα υπάρχουν περιθώρια προγραμματικών συγκλίσεων μεγαλύτερα από ποτέ άλλοτε”.

*ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑΣΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Ο κ Χαρίτσης αρνήθηκε να μπει σε ονοματολογία ,χαρακτηρίζοντας ωστόσο τον κ. Ηλιόπουλο ικανότατο υφυπουργό και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Για το Δήμο Αθηναίων που είναι ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας και με αυξημένο πολιτικό στίγμα, η αυτοδιοικητική μάχη δίνει μεγάλη ευκαιρία για τη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου που θα υποστηριχθεί από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ με χαρακτηριστικά την υποστήριξη της νεολαίας, των εργαζομένων, των κινημάτων της πόλης, το αντιφασιστικό στίγμα και της ιστορικότερης αυτοδιοικητικής κίνησης της Αθήνας, της ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, που θα πρέπει να έχει και τον πρώτο λόγο στην επιλογή των προσώπων στη στελέχωση του ψηφοδελτίου”.

Χρίστος Βούζας: Πότε θα έρθει στη Βουλή η ρύθμιση για το σπάσιμο των δήμων, που όπως έχετε πει θα είναι ελάχιστοι. Θα είναι εντός των τελευταίων ημερών του Δεκεμβρίου ή πάμε για Ιανουάριο;

Αλέξης Χαρίτσης:”Είναι ένα σημαντικό αλλά και σύνθετο ζήτημα για τις τοπικές κοινωνίες. H συνένωση με τον Καλλικράτη ήταν η εύκολη διαδικασία. Η δύσκολη υπόθεση είναι το… διαζύγιο. Είναι δύσκολη υπόθεση το να διασπάσεις δήμους που επί 8 χρόνια λειτουργούν ως ενιαίος αυτοδιοικητικός φορέας. Αφορά το προσωπικό, τα οικονομικά του δήμου, την κινητή και ακίνητη περιουσία του ,ενεργές συμβάσεις κλπ. Δεν πρόκειται, λίγους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να μπούμε σε μια διαδικασία συνολικής αναθεώρησης του χωροταξικού της αυτοδιοίκησης στους δήμους. Θα ήταν πολιτικά ανώριμο και επικίνδυνο για την ίδια την αυτοδιοίκηση. Θα αντιμετωπίσουμε όμως κάποιες λίγες , εξώφθαλμες περιπτώσεις που χρήζουν αντιμετώπισης πριν από τις εκλογές κάτι που αποτελεί και αίτημα των ίδιων των κοινωνιών,προκειμένου να αντιμετωπισθούν κάποιες αδικίες που έγιναν με τον Καλλικράτη. Η διαδικασία θα προχωρήσει μετά τις γιορτές,μέσα στον Ιανουάριο. Στο ΥΠΕΣ δουλεύουμε μια συνολική αναδιαμόρφωση του αυτοδιοικητικού χάρτη των Δήμων μετά όμως από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να μπορέσει να γίνει επαρκής διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Προσωπικά, εκτιμώ ως σωστή τη λογική συνένωσης δυνάμεων, σε τοπικό επίπεδο”.

Χρίστος Βούζας: Πόσοι Δήμοι θα είναι ;Πέντε, έξη;

Αλέξης Χαρίτσης: “Θα είναι το πολύ πέντε”

*ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΠΛΑΦΟΝ 3% ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΜΙΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Οχι. Σε αυτή τη φάση πρέπει να εφαρμοστεί ο Κλεισθένης. Πρόσφατα, στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔ παρουσιάσαμε κάποιες βελτιωτικές ρυθμίσεις για τον Κλεισθένη ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου διαλόγου με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ζήτημα του πλαφόν έχει λήξει. Ηταν σαφής και ο Πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε στη Θεσ/νίκη για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές με μια ρύθμιση που θα αλλοίωνε τον χαρακτήρα της μεταρρύθμισης του Κλεισθένη”.

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ 1500 ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙς ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ

Σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης επισημάναμε ότι στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια σχετικά με τις αναγκαίες προσλήψεις στο Δημόσιο που αφορούν στους χώρους της Εκπαίδευσης(σχολεία και Πανεπιστήμια), στο χώρο της Υγείας(νοσοκομεία και τοπικές μονάδες Υγείας), πρέπει και η αυτοδιοίκηση να έχει το δικό της μερτικό σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια κάλυψης των μεγάλων κενών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση. Ο σχεδιασμός στον οποίο καταλήξαμε έχει τριετή προοπτική και η υλοποίησή του θα ξεκινά από τις αρχές του 2019. Σημαντική για τις Περιφέρειες  η έλλειψη κτηνιάτρων.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα