back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Brexit: Ένα νέο δημοψήφισμα θα προκαλέσει ρήγμα στην εμπιστοσύνη του Βρετανικού λαού

Διαβάστε επίσης

Οι πρώην πρωθυπουργοί Τζόν Μέιτζορ και Τόνι Μπλέρ επανέλαβαν την πρότασή τους για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη συμφωνία Brexit.

Η Τερέζα Μέι θα παροτρύνει τους βουλευτές να μην «δημιουργήσουν ρήξη στην πίστη του βρετανικού λαού» απαιτώντας ένα δεύτερο δημοψήφισμα, καθώς αντιμετωπίζει έντονη πίεση για να επιτρέψει στο κοινοβούλιο να αποφασίσει για το Brexit πριν από τα Χριστούγεννα.

Η πρωθυπουργός θα προβεί σε δήλωση στους βουλευτές σχετικά με τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.  της περασμένης βδομάδας στις Βρυξέλλες, από την οποία επέστρεψε με ελάχιστες ενδείξεις προόδου όσον αφορά την εξασφάλιση νομικών διαβεβαιώσεων σχετικά με τα Ιρλανδικά σύνορα.

Οι πρώην πρωθυπουργοί της χώρας, Τζον Μέιτζορ και Τόνι Μπλέρ είναι ανάμεσα σε εκείνους που προωθούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα, αν οι βουλευτές δεν συμφωνήσουν να προχωρήσει το ζήτημα του Brexit. Αλλά η πρωθυπουργός θα ισχυριστεί σήμερα ότι αυτό θα προκαλέσει «μια ανεπανόρθωτη ζημιά σχετικά με την αξιοπιστία της πολιτικής μας» και «πιθανόν να μην μας επιτρέψει να προχωρήσουμε», τονίζει σε δημοσίευμα του το BBC.

H επίσημη θέση του Εργατικού κόμματος είναι να υποχρεώσει την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι σε παραίτηση και να προκηρυχθούν εκλογές εφόσον το σχέδιο της πρωθυπουργού για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ απορριφθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Αν αυτή η προσπάθεια αποτύχει τότε η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκλείει το δεύτερο δημοψήφισμα.
Από την άλλη μεριά η κ. Μέι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας δεύτερης προσφυγής στις κάλπες για το ζήτημα της Ευρώπης και επανειλημμένα έχει τονίσει ότι η ετυμηγορία του βρετανικού λαού το 2016 – «πρέπει να γίνει σεβαστεί».

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ενώ κάποια ανώτερα υπουργικά στελέχη πιστεύουν ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα αποτελεί τον μόνο τρόπο να αποφευχθεί μια άτακτη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε «θέλουν επίσης πρώτα να δοκιμαστούν και άλλες επιλογές».
Από την πλευρά τους οι Times αναφέρουν ότι οι υπουργοί – «σύμμαχοι» της Μέι έχουν δημοσίως παροτρύνει την Μέι να θέσει το θέμα του Brexit πλέον εντός του Κοινοβουλίου επιτρέποντας στους βουλευτές να διεξάγουν μια σειρά ψηφοφοριών για διάφορα θέματα ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.
Για τους Times η κα Μέι θα πρέπει να προχωρήσει σε μια πρωτοβουλία ώστε να αποφύγει μια ακόμα ταραχώδη εβδομάδα. Εκτιμά ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι «το λιγότερο κακό» ως επιλογή αλλά αναφέρει πως αν η Μέι δεν προχωρήσει σε αυτό θα πρέπει να επιτρέψει στο Κοινοβούλιο να διεξάγει την ψηφοφορία για τη συμφωνία της πριν από τα Χριστούγεννα. Μόνο τότε, αναφέρει θα μπορέσει να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα