back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Κατρούγκαλου – Χριστοδουλίδη

Διαβάστε επίσης

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό στη «σκιά» των νέων προειδοποιήσεων της Άγκυρας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο» που απηύθυνε χθες ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσι Ακάρ θα συζητηθούν εκτενώς στη συνάντηση, που θα έχει στις 11.00 το πρωί ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν και την προοπτική επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό λίγες μέρες μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη ο κ. Κατρούγκαλος με την ειδική απεσταλμένη του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, Τζειν Χολ Λουτ. Η κα Λουτ άλλωστε συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Η συνάντηση Αναστασιάδη-Λουτ διήρκεσε κάτι περισσότερο από δύο ώρες.

«Βρισκόμαστε στο μέσο κρίσιμων διαβουλεύσεων για τη διαπραγμάτευση και τη συνέχεια του Κυπριακού και θα ήταν καλύτερο να αποφύγουμε τα πολλά σχόλια», επεσήμανε μετά το πέρας της συνάντησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Η κινητικότητα από την πλευρά του ΟΗΕ έρχεται την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ξεκάθαρα τη στήριξή τους στις κυπριακές θέσεις. Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Ουές Μίτσελ υπογράμμισε πως η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευθεί τους πόρους της, ενώ ξεκαθάρισε ότι με τις τουρκικές θέσεις συμφωνεί μόνο η Τουρκία.

Τριμερής συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας – Κύπρου – Παλαιστίνης

Τριμερή υπουργική συνάντηση θα έχουν σήμερα στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Παλαιστίνης.

Κατά τις διευρυμένες συνομιλίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 11.30, οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ριάντ Μάλκι θα διερευνήσουν τις δυνατότητες τριμερούς συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο τουρισμός, ο αγροτικός τομέας, η ανανεώσιμη ενέργεια, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση.

Οι εργασίες της τριμερούς θα συνεχιστούν σε γεύμα εργασίας (13.00) και οι συζητήσεις θα εστιάσουν σε θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και στο Κυπριακό. Με το πέρας των εργασιών, θα υιοθετηθεί Κοινό Ανακοινωθέν.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα