back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι νέοι στόχοι της εθνικής στρατηγικής για τους αστέγους

Διαβάστε επίσης

Τους νέους στόχους της εθνικής στρατηγικής για τους αστέγους παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου σε σχετική ημερίδα.

«Οι στόχοι μας», τόνισε η υπουργός, «είναι η μείωση αστέγων στον δρόμο κατά 25% από 690 το 2021 να πέσει ο αριθμός στους 500, η επέκταση του Στέγη κι Εργασία κατά 60% δηλαδή από 400 νοικοκυριά να αγγίξουμε τα 1000, η μετεγκατάσταση -βελτίωση συνθηκών διαβίωσης Ρομά από 1.500 σε 4000, η ένταξη στην εργασία 10% των ωφελούμενων αστέγων του ΚΕΑ σε 450 άτομα ανά έτος, τα ωφελούμενα νοικοκυριά του επιδόματος στέγασης (καλύπτει ενοίκιο και δάνεια) από 300.000 να ανέλθουν στα 600.000 νοικοκυριά το 2021, η αξιοποίηση αδρανούς δημόσιας περιουσίας(διαμερίσματα), η σταθερή χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους δομών/υπηρεσιών σε 20 εκατομμύρια τον χρόνο».

Οι πέντε βασικοί άξονες και τι προβλέπεται:

1. Πρόληψη: τα νέα μέτρα προβλέπουν πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης νοικοκυριών που κινδυνεύουν με έξωση

2. Άμεση παρέμβαση: προβλέπεται πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή κατοικία, αναβάθμιση της ποιότητας των δομών κι ενίσχυση της διασύνδεσης των υπηρεσιών κι υπηρεσίες νομικής υποστήριξης.

3. Βελτίωση συνθηκών για ομάδες πληθυσμού που διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες: προβλέπεται αναβάθμιση ακατάλληλων κατοικιών.

4. Ένταξη στην εργασία: προβλέπονται εξειδικευμένα προγράμματα ένταξης στην εργασία για αστέγους

5. Συντονισμός, παρακολούθηση και αξιολόγηση της Εθνικής Στρατηγικής: προβλέπεται μηχανισμός εθνικής στρατηγικής, πλαίσιο αξιοποίησης της αδρανούς δημόσιας ακίνητης περιουσίας, καταγραφή αστέγων-διαχείριση αιτημάτων – διάγνωση αναγκών.

Για ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

«Για να σχεδιάσουμε λοιπόν μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, πρέπει να αρχίσουμε ενώνοντας δύο άκρες. Η μία είναι το τμήμα της κοινωνίας που έχει σπίτι με δάνειο το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει -άρα έχουμε χρέος να έχουμε μία πολιτική προς αυτό. Η άλλη είναι το τμήμα της κοινωνίας που δεν έχει σπίτι, δεν έχει δάνειο, αλλά έχει πρόβλημα στέγης. Η ενοποίηση σε πρώτο επίπεδο μπορεί να γίνει με ένα επίδομα ενοικίου, που έχουμε εξαγγείλει, και επίδομα εξυπηρέτησης δανείου. Άρα, περνάμε σε ένα νέο στάδιο τριμερούς χρηματοδότησης. Αν κάποιος έχει ένα δάνειο, ο ίδιος υφίσταται ένα κόστος με την αποπληρωμή του, η τράπεζα πρέπει να υποστεί ένα κόστος «κουρεύοντας» ένα κομμάτι του δανείου και το κράτος να συμβάλει, επίσης, με ένα ποσοστό σε αυτούς που έχουν ανάγκη».

Θεσμοθέτηση χώρων εποπτευόμενης χρήσης

Για πληθυσμό που έχει υψηλά ποσοστά συσχέτισης με εξαρτήσεις και με ψυχική νόσο έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τονίζοντας ότι ένας στους δυο άστεγους είναι ταυτόχρονα και εξαρτημένοι.
«Θεσμοθετούμε άμεσα, μετά τις γιορτές, τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης. Θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Αθήνα όπου θα υπάρχει η δυνατότητα χρήστες να κάνουν χρήση σε ένα κατάλληλο περιβάλλον από άποψη συνθηκών υγιεινής» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, «θεωρώ ότι η παρέμβαση – μεταρρύθμιση που προωθούμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ενισχύει μια κουλτούρα πρόληψης, αγωγής υγείας, παρέμβασης στους κοινωνικούς προσδιοριστές της αρρώστιας. Πυρηνικό στοιχείο είναι η ιδέα δικτύωσης των δομών».

Ασφαλές Καταφύγιο «Safe Haven» του δήμου Αθηναίων

Η δημιουργία ασφαλών χώρων υποδοχής («safe heaven»), όχι απλώς ως προσωρινά καταφύγια αλλά ως προστάδιο επανένταξης είναι η πρόταση του δήμου της Αθήνας για την εθνική στρατηγική για τους αστέγους.

«Προτείνουμε ένα πρωτοποριακό μοντέλο υπνωτηρίου το «safe heaven», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη. «Το σχεδιάζουμε για τον δήμο Αθηναίων. Πρόκειται για μεταφορά και προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα τεχνογνωσίας, η οποία ξεκίνησε πιλοτικά στη Νέα Υόρκη το 2009 και εφαρμόζεται έκτοτε με επιτυχία. Θα δέχεται όλους τους συνανθρώπους μας που ζουν στους δρόμους χωρίς κανένα κριτήριο επιλογής. Θα απαγορεύεται βεβαίως η
βία, η χρήσης ουσιών και αλκοόλ εντός του χώρου. Είμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού. Θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από ΕΣΠΑ του δήμου, μία διαδικασία αργή. Χρειάζεται να βρεθεί ο χώρος και να ενοικιαστεί από τον δήμο. Επίσης το Ασφαλές Καταφύγιο θα δημιουργηθεί σε συνεργασία και με άλλους φορείς όπως ο ΟΚΑΝΑ το ΚΕΘΕΑ, η PRAKSIS και η Θετική Φωνή».

Οι βασικές υπηρεσίες του Ασφαλούς Καταφυγίου, οι οποίες παρέχονται 24/24ωρο και 7ημέρες την εβδομάδα θα περιλαμβάνουν έναν ασφαλή χώρο για ύπνο (με πρόσβαση σε κλίνες (οποιαδήποτε ώρα), φροντίδα βασικής υγιεινής (λουτρά), γεύματα (πρωινό, ελαφρύ σνακ), χώρο για ψυχαγωγία (εντευκτήριο), πρόσβαση σε Κοινωνικό Επιστήμονα/Case Manager,παροχή ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας και υποστήριξη για αναζήτηση κατάλληλης στέγης.

Η φιλοσοφία του βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι άνθρωποι αποφασίζουν μόνοι τους για τον βαθμό κινητοποίησής τους, εφόσον έχουν καλύψει βασικές ανάγκες όπως η στέγαση. Ο σεβασμός προς την προσωπικότητα του ατόμου και η δυνατότητα να υποδείξει ο ίδιος τις ανάγκες του αποτελεί βασικό και καινοτόμο στοιχείο της μεθοδολογίας.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα