back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πολιτική συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα “κόκκινα δάνεια”

Διαβάστε επίσης

Το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για το πλαίσιο μέτρων προληπτικής εποπτείας για την περαιτέρω αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη.

Βασίζεται στην πρόταση της Κομισιόν από τον προηγούμενο Μάρτιο και αφορά -μεταξύ άλλων- στην ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών του τραπεζικού συστήματος, τις μεταρρυθμίσεις του πλαισίου αντιμετώπισης πιθανής χρεοκοπίας, τη δυνατότητα εξαγοράς κόκκινων δανείων στη δευτερογενή αγορά και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου.

Την ικανοποίησή της για τη σημερινή συμφωνία εξέφρασε η Κομισιόν, με τον αντιπρόεδρό της Βάλντις Ντομπρόβσκις, να δηλώνει: «Τα τελευταία χρόνια εργαζόμαστε εντατικά για τη μείωση των κινδύνων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα. Η σημερινή συμφωνία θα εξασφαλίζει ότι οι τράπεζες θα έχουν λιγότερα ΜΕΔ στους ισολογισμούς τους, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τη σταθερότητά τους και να τους δώσει τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις μας. Ελπίζω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία σχετικά με τις εκκρεμούσες προτάσεις όσον αφορά την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη διευκόλυνση της ανάκτησης των οφειλών.»

Μετά την σημερινή πολιτική συμφωνία θα ακολουθήσει περαιτέρω τεχνική επεξεργασία του πλαισίου της και νέα έγκριση από το Συμβούλιο και την Ευρωβουλή.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα