back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στόχος της ΝΔ η αποδόμηση του «δήθεν πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού»

Διαβάστε επίσης

Να αποδομήσει πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα περί θετικής πορείας της οικονομίας και εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, θα επιχειρήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή κοινοβουλευτική συζήτηση που αν και εστιασμένη στην οικονομία θεωρείται πολύ πιθανό να λάβει, μέσα σε αυτό το προεκλογικού τύπου κλίμα πόλωσης που επικρατεί στη χώρα, χαρακτήρα νέας εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως θα υπερασπιστεί τις απόψεις του κόμματός του ότι η οικονομία παραμένει «ευάλωτη» και ότι ο «δήθεν “μεταμνημονιακός” προϋπολογισμός», όπως τον χαρακτηρίζουν στην Πειραιώς, προβλέπει μεταξύ άλλων «πρόσθετα έσοδα από φόρους και πρόσθετες κοινωνικές περικοπές, όπως στο ΕΚΑΣ και στο επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης».

Επίσης ότι, η χώρα βρίσκεται σταθερά σε αδυναμία να δανειστεί κάτι που, όπως λένε στη ΝΔ «είναι το πιο σοβαρό απ’ όλα, καθώς τα επιτόκια δανεισμού υπερβαίνουν σταθερά το 4%, και είναι πολλαπλάσια σε σχέση με εκείνα άλλων χωρών που εξήλθαν από μνημόνια».

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι η συνεχιζόμενη αδυναμία δανεισμού καταδεικνύει ότι στην πραγματικότητα ο στόχος του προγράμματος δεν επετεύχθη και η χώρα δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.

Η σκληρή κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πεδίο της οικονομίας θα αφορά επίσης στους εξαιρετικά υψηλούς και για πολλά χρόνια, δημοσιονομικού στόχους που έχει δεσμεύσει την χώρα η κυβέρνηση, στο υπερταμείο για τη δημόσια περιουσία, αλλά και στο- κατά τη ΝΔ- «καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, όμοιο του οποίου δεν έχει επιβληθεί σε καμιά άλλη περίπτωση».

Ως στοιχεία μίας δύσκολης οικονομικής πραγματικότητας αναμένεται να επικαλεστεί και την διόγκωση των οφειλών των πολιτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, τα υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, την αύξηση κατασχέσεων και οι πλειστηριασμών, αλλά και τις επιστροφές φόρων προς ιδιώτες που λιμνάζουν και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που περικόπτεται.

Στον αντίποδα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναπτύξει πτυχές του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ επιμένοντας στην άποψη ότι η πολιτική αλλαγή αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να εισέλθει σε τροχιά ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες δουλειές και να ασκηθεί παράλληλα και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη και όχι στην «επιδοματική λογική» που η Πειραιώς καταλογίζει στη σημερινή κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι έχει κάνει συνειδητή επιλογή υπερφορολόγησης και δημιουργίας αχρείαστων υπερ-πλεονασμάτων που «στεγνώνουν την πραγματική οικονομία».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα