back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανησυχία σε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ – Το Κόσοβο αποκτά τακτικό στρατό

Διαβάστε επίσης

Ανησυχία εκφράζει ο ΟΗΕ για την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στα Βαλκάνια μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου μετά την απόφαση της Πρίστινα να δημιουργήσει μονάδες τακτικού στρατού. Ανάλογο προβληματισμό εξέφρασε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ.Στόλτεμπεργκ ενώ  οι πρόεδροι των δύο χωρών είχαν λεκτικό διαξιφισμό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αν και ο δύο πλευρές εμφανίζονται δεκτικές στον διάλογο η απόφαση του Κοσόβου να μετατρέψει σε τακτικό στρατό τις Δυνάμεις Ασφαλείας και η σερβικες απειλές για επέμβαση , δημιουργούν εκ νέου εκρηκτικό κλίμα σε μία “ευαίσθητη” γειτονιά των Βαλκανίων.

“Η Σερβία και το Κόσοβο πρέπει να αποφύγουν βήματα που θα προκαλέσουν εντάσεις και θα αποτελέσουν οπισθοδρόμηση στον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεών τους” ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Ζαν Πιερ Λακρουά εξέφρασε την ανησυχία του καθώς το Κόσοβο αύξηση τους δασμούς σε είδη που εισάγονται από την Σερβία απο το 10% σε 100%. Οι δήμαρχοι στις τέσσερις πόλεις όπου κυριαρχούν Σερβικής καταγωγής κάτοικοι, υπέβαλαν την παραίτησή του και διέκοψαν την επίσημη επικοινωνία με τις αρχές της Πρίστινα.

Στις 14 Δεκεμβρίου η Βουλή του Κοσόβου υιοθέτησε νέα νομοθεσία που ενισχύει την δύναμη και δομή των Δυνάμεων Ασφαλείας και, όπως υπενθύμισε ο κ.Λακρουά η Σερβική πλευρά καταδικάζει αυτή την πράξη ως παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου (1999) όπου ως μοναδικό πλαίσιο για την διεθνή ασφάλεια είναι η KFOR.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς εξέφρασε ανησυχία για το μέλλον της χώρας του και της περιοχής. Το Βελιγράδι εμπόδισε την ένταξη του Κοσόβου στην Ιντερπόλ και στην συνέχεια η Πρίστινα επέβαλε δασμούς προς την Σερβία και την Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

Απο την πλευρά του Κοσόβου ο Χατσίμ Θάτσι ανέφερε ότι “ως ανεξάρτητη χώρα, το Κόσοβο, έχει φυσικό δικαίωμα νε δημιουργήσει στρατό. Διαβεβαίως δε ότι η χώρα του θα σεβαστεί  κάθε υπάρχουσα διεθνή συμφωνία και θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ .

Προβληματισμός από το ΝΑΤΟ

Προβληματισμό δημιουργεί και στο ΝΑΤΟ η ανακοίνωση του Κοσόβου για την δημιουργία τακτικού στρατού. “Λυπάμαι γιατί αυτή η απόφαση ελήφθη παρά τις ανησυχίες που εξέφρσε το ΝΑΤΟ'” αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Γιάνς Στόλτεμπεργκ και σημείωσε ότι αν  και το θέμα αφορά το Κόσοβο “εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτή η κίνηση γίνεται σε άσχημη χρονική στιγμή”.

“Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την ανάπτυξη της ΚFOR με την υπάρχουσα μορφή. Με την αλλαγή της δομής το συμβούλιο του ΝΑΤΟ πρέπει να επανεξετάσει την συνεργασία με τις Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσόβου” είπε ο κ. Στόλτεμπεργκ και σημείωσε ότι το Νοτιοατλαντικό Σύμφωνο παραμένει προσηλωμένο στην ΚFOR για ένα ασφαλές περιβάλλον στο Κόσοβο και την σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές να παραμείνουν ήρεμες και να μην προχωρήσουν σε δηλώσεις  και ενέργειες που θα οδηγήσουν σε ένταση, ενώ σημείωσε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει την προσπάθεια της Ε.Ε για την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα ως μοναδική λύση για τα προβλήματα της περιοχής.

 

Στις Βρυξέλλες η Άννα Μπράμπιτς 

Η πρωθυπουργός της Σερβίας είχε χθές συναντήσεις με την Φεντερίκα Μογκερίνι και στελέχη της Ευρωπαικής Επιτροπή στο πλαίσιο ευρωπαικής προοπτικής της χώρας. H επικεφαλής Εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε εξέφρασε την αισιοδοξία της για την Ευρωπαικό μέλλον της Σερβίας και σημείωσε ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μπορούν να προχωρήσου πιο γρήγορα.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα