back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ένα βήμα πιο κοντά στην απαγόρευση πλαστικών μίας χρήσης η ΕΕ

Διαβάστε επίσης

H απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης από την ΕΕ αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Σήμερα το πρωι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών-μελών συμφώνησαν στις Βρυξέλλες ως προς τις λεπτομέρειες την εφαρμογής της απαγόρευσης, σύμφωνα με την αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, ομοσπονδιακή υπουργός Αειφορίας και Τουρισμού, χαρακτήρισε τη συμφωνία “ορόσημο στις προσπάθειές μας να μειώσουμε τα πλαστικά απορρίματα”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τον Μάιο πλαστικά πιάτα, καλαμάκια, μπατονέτες, συσκευασίες και άλλα προϊόντα μίας χρήσης, για τα οποία διατίθενται στην αγορά ήδη εναλλακτικά προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, να απαγορευθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, το 80% της θαλάσσιας ρύπανσης οφείλεται στη χρήση πλαστικού, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή, μόλις το 1/3 των πλαστικών απορριμάτων περισυλλέγεται και ανακυκλώνεται, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος αυτών να καταλήγει σε θάλασσες και ωκεανούς και -εξαιτίας του εξαιρετικά αργού ρυθμού αποσύνθεσής τους- τελικά στην τροφική αλυσίδα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη προχώρησαν σε μικρές τροποποιήσεις και μένει να εγκριθεί η συμφωνία των διαπραγματευτών και επισήμως τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από τα κράτη-μέλη, ενώ το μέτρο προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ σε διάστημα δύο ετών.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα