back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε ο διορισμός της Β. Θάνου

Διαβάστε επίσης

«Κανείς δεν μπορεί να με βγάλει από τη θέση μου παρά μόνο αν εγώ παραιτηθώ», δήλωσε η Βασιλική Θάνου, μετά την κατά πλειοψηφία έγκριση της τοποθέτησής της στην Προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Νωρίτερα κατά την  ακρόαση της στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η κ. Θάνου δήλωσε: «επί 42 χρόνια που υπηρέτησα στο δικαστικό σώμα και από θέσεις ευθύνης, δεν μου καταλόγισε κανείς μεροληψία υπέρ ή κατά κάποιου διαδίκου. Να είστε απολύτως σίγουροι ότι με την ίδια αντικειμενικότητα και αμεροληψία θα πορευθώ εάν εγκριθεί η επιλογή μου».

Την αντίθεση της ΝΔ εξέφρασε ο Μάκης Βορίδης, στον απόηχο και της επιστολής του κ. Μητσοτάκη προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρετ Βεστάγκερ. Υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη πρόταση «είναι προκλητική και απαράδεκτη, υπονομεύει την ανεξαρτησία της Αρχής, γεννά θέμα για την λειτουργία της» και ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσει, όπως ανέφερε, η ΝΔ.

Ο κ. Βορίδης επικαλέστηκε επίσης παλαιότερες δηλώσεις της κ. Θάνου εναντίον της αποδοχής θέσεων όπως του προέδρου ανεξάρτητης αρχής.

Την εύλογη απορία, όπως είπε, γιατί η κ. Θάνου «εγκαταλείπει τον πρωθυπουργό τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές» , διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, διερωτώμενος εάν «κάποιοι εγκαταλείπουν το σκάφος λίγο πριν την βύθιση και αναζητούν θέσεις μακράς θητείας;»

Έθεσε εξάλλου το ερώτημα εάν σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής «θα θέσει την παραίτησή της στη διάθεση της επόμενης κυβέρνησης ή θα επιδιώξει να παραμείνει».

«Απρέπεια» να ζητάτε τι θα κάνει εάν αλλάξει κυβέρνηση, σχολίασε στην τοποθέτησή του στη συνέχεια ο κ. Δραγασάκης ο οποίος άσκησε κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επιστολή του στην ΕΕ.

«Ανακαλέστε την επιστολή», ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «θα επιμείνουμε», απάντησε ο κ. Βορίδης.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι θεωρεί «ολίσθημα» την άποψη ότι η κ. Θάνου ως νομική σύμβουλος, συνδιαμόρφωνε την πολιτική του πρωθυπουργού, ενώ αντέκρουσε την κριτική Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση έχει πλήξει την λειτουργική και θεσμική ανεξαρτησία της Επιτροπής και τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ίδια η κ. Βεστάγκερ όταν ήρθε «μας έδωσε συγχαρητήρια».

Την θετική ψήφο της Ένωσης Κεντρώων γνωστοποίησε ο Μάριος Γεωργιάδης, ενώ αρνητική ψήφο προανήγγειλε ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι διευκρινίζοντας ότι δεν συνδέεται με την προσωπικότητα και την διαδρομή της κ. Θάνου αλλά αποτυπώνει την πολιτική ένσταση για τον τρόπο με τον οποίο έρχεται αυτή η πρόταση που, όπως είπε, «δεν είναι ψύχραιμη ώστε να έχει την έγκριση του συνόλου της Επιτροπής».

Την απόφαση του ΚΚΕ να ψηφίσει «παρών» γνωστοποίησε ο κ. Συντιχάκης, ενώ θετική ψήφο των ΑΝΕΛ προανήγγειλε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Θετικά για την κ. Θάνου και «παρών» για τα υπόλοιπα μέλη θα ψηφίσει η Χρυσή Αυγή.

Μετά την έγκριση της τοποθέτησης της κ. Θάνου στην Προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η ΝΔ επανήλθε με την εξής ανακοίνωση:

«Διορίστηκε νύχτα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου παρακάμπτοντας την επετηρίδα. Προσπάθησε να παρατείνει τη θητεία της αντισυνταγματικά. Απέτυχε, αλλά ο Πρωθυπουργός την τακτοποίησε στο Μαξίμου. Τώρα φροντίζει και για το μέλλον της και την διόρισε Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Την λένε Βασιλική Θάνου και δηλώνει ότι δεν θα την κουνήσει κανείς από τη νέα της θέση.

Την ενημερώνουμε απλά ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αποκαταστήσει την αμερόληπτη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μετατρέψει σε τσιφλίκι του».

Newsroom Aθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα