back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για τον Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ και τις τουρκικές προκλήσεις

Διαβάστε επίσης

Σε πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση εξελίχτηκε, η συνάντηση για ανταλλαγή ευχών, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, με τους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έγιναν στην Ουάσιγκτον , στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου , συμμετέχοντας στην ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αν. ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλο.

Επισήμανε, ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο υψηλότερο σημείο συνεργασίας στον στρατιωτικό και διπλωματικό τομέα, από την μεταπολίτευση. Η ελληνοαμερικανική Στρατηγική συνεργασία έγκειται κυρίως στους τομείς της ενεργειακής ασφάλειας και της ασφάλειας και σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο. Διαμορφώνεται, κατά τον Α/ΓΕΕΘΑ, μία ισχυρή πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία των ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ – ΚΥΠΡΟΣ- ΕΛΛΑΔΑ.

Ειδικότερα, για την Τουρκία , οι αμερικανοί, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα εξουσίας του Τ. Ερντογάν. Ανησυχούν για τις αναβαθμισμένες σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία με το Ιράν. Ωστόσο, οι αμερικανοί θεωρούν την Τουρκία πολύ σημαντικό σύμμαχο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν απέκλισε το ενδεχόμενο, οι τούρκοι να προκαλέσουν κάποιο στρατιωτικό επεισόδιο στο Αιγαίο, αν και εκτίμησε ότι , στην παρούσα χρονική συγκυρία, η Τουρκία, δεν θεωρεί αντίπαλο την Ελλάδα.

Πρόσθεσε ωστόσο ο Α/ΓΕΕΘΑ, ότι αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να τις ξεπεράσουν, κάποιες «κόκκινες γραμμές», θα υπάρξει ανάλογη απάντηση από την Ελλάδα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως : “Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση”. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ διευκρίνισε ωστόσο, ότι, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ενημερώνει και προτείνει στην πολιτική ηγεσία, αλλά σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση και η ευθύνη για την επιχειρησιακή δράση των Ε.Δ., ανήκει στην πολιτική ηγεσία.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα