back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Προς ψήφιση οι δεσμεύσεις Μακρόν στα “κίτρινα γιλέκα”

Διαβάστε επίσης

Εννέα μέρες μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν, το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει σήμερα το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όσα υποσχέθηκε ως απάντηση στις διεκδικήσεις των “κίτρινων γιλέκων”.

Η κυβέρνηση καλείται να αποτυπώσει σε ένα κείμενο, όσα μέτρα ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, με αφορμή το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” και να τα περάσει από την Βουλή.

Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα

Πρώτο βήμα για το νομοσχέδιο που καταρτίστηκε είναι να συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, παρουσία του προέδρου Μακρόν. Το κείμενο προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση κατά 100 ευρώ του κατώτατου μισθού, την ακύρωση της αύξησης της φορολογίας στο ντίζελ, την μη φορολόγηση του έκτακτου πριμ για τους εργαζόμενους καθώς και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί εκτάκτως αύριο και μεθαύριο στην Εθνοσυνέλευση και την Γερουσία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώσει έγκαιρα η συζήτηση αλλά και η ψήφισή του, ώστε τα μέτρα να μπουν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019.

10 δις κοστίζουν τα μέτρα

Η ψήφιση του νομοσχεδίου, ωστόσο, δεν αρκεί, καθώς όπως όλα δείχνουν τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μακρόν, σκοντάφτουν πάνω σε τεχνικά και διοικητικά εμπόδια αλλά και στον ίδιο τον προϋπολογισμό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, αρκετοί πολίτες να αργήσουν πολλούς μήνες να επωφεληθούν των νέων μέτρων και να καταργηθεί κατά κάποιον τρόπο στην πράξη το χρονικό όριο της 1ης Ιανουαρίου.

Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα αυξηθεί ελαφρά το 2019 και θα φθάσει το 3,2% του ΑΕΠ λόγω του μέτρων. Να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος όσων υποσχέθηκε ο Μακρόν, εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έκτακτο επίδομα σε αστυνομικούς

Στο μεταξύ χθες βράδυ, η Εθνοσυνέλευση ψήφισε ένα έκτακτο επίδομα για τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας που εργάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες των κινητοποιήσεων των “κίτρινων γιλέκων”. Στο πλαίσιο της συζήτησης του νέου προϋπολογισμού, οι βουλευτές ενέκριναν ένα επίδομα ύψους 300 ευρώ που θα καταβληθεί σε 111.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα