back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ανδρέας Ξανθός: Εθνική υπόθεση ο οικογενειακός γιατρός

Διαβάστε επίσης

Διευκρινίσεις για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού και τη μεταρρύθμιση του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έδωσε σε συνέντευξη Tύπου ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ανδρέας Ξανθός χαρακτηρίζοντας ως «εθνική υπόθεση» το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, τόνισε ότι «παρά τα προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προχωράει με 101 μονάδες σε λειτουργία και περισσότερους από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους να έχουν ήδη εγγραφεί στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «περισσότεροι από 700 είναι οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί, που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ωστόσο όπως πρόσθεσε το πρόβλημα είναι η στρεβλή κατανομή τους, με την Αττική να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ελλείψεις».
Επιπλέον ήδη έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό 1.150.000 ασφαλισμένοι ενώ άλλοι 450.000 βρίσκονται σε αναμονή. Και επισήμανε ότι παρά τις αντιξοότητες που υπάρχουν η μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί κανονικά και θα ολοκληρωθεί παρά την καθυστέρηση.

Μια καθυστέρηση αρκετά σημαντική και με αιτίες δεδομένου ότι από τις 236 ΤΟΜΥ που θα έπρεπε να λειτουργούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2018, λειτουργούν μόλις οι 101.

Αλλά η όλη διαδικασία καθυστερεί όπως παραδέχτηκε ο κ. Ξανθός, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το εγχείρημα από την έλλειψη γιατρών και κτιριακών δομών.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερους πολίτες να εγγραφούν στις λίστες των οικογενειακών γιατρών έως και τις 31 Δεκεμβρίου θα δώσει κίνητρα του τύπου όσοι θα εγγραφούν, θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα για εξετάσεις, για παραπομπή σε ειδικό γιατρό με μικρότερο χρόνο αναμονής. Ενώ αναφορικά με τη μικρή προσέλευση των γιατρών ο κος Ξανθός είπε ότι θα υπάρξουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις στις συμβάσεις.

Όπως αποκάλυψε δε σήμερα ο υπουργός Υγείας, πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν ακαδημαϊκές μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, σε συνεργασία του Πανεπιστημίου και του ΕΣΥ στις οποίες θα πραγματοποιούνται προληπτικές παρεμβάσεις.

Την ίδια ώρα, τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος μετά την αποδοχή της παραίτησης του επί τρία έτη επικεφαλής του Οργανισμού, κ. Σωτήρη Μπερσίμη.

Πρόκειται για τον Βασίλειο Π. Πλαγιανάκο, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από συστήματα υγείας λόγω και των πανεπιστημιακών του γνώσεων, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα