Search

Δημήτρης Φατούρος στον Αθήνα 9.84: “Oι νέοι και οι έφηβοι, ενδιαφέρονται περισσότερο για τους 17 στόχους του ΟΗΕ. Στα επόμενα χρόνια, θα έχουμε μια γενιά που θα τους έχει κάνει δική της υπόθεση και θα υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας. Σημαντική η συμβολή του υπουργείου Παιδείας»

465

Στην ολοκλήρωση ενός κύκλου εκπομπών για τους 17 στόχους του ΟΗΕ, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η ατζέντα 2030, ήταν αφιερωμένη η πανηγυρική εκπομπή του Αθήνα 9.84 “ΝΤΑΜΕΣ ΣΠΑΘΙ”, με τις Ελεονώρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου.

Ο σταθμός της πόλης αφιέρωσε 20 εκπομπές- κάθε Δευτέρα – σε αυτό το πρόγραμμα, σε μια προσπάθεια να επικοινωνηθούν οι στόχοι των Ηνωμένων Εθνών ώστε να γίνουν πραγματικότητα , αλλά και για να μεταδοθεί η λαμπρή ιστορία που κρύβεται πίσω από τις προσπάθειες ανθρώπων, συλλογικοτήτων και σχολείων.

Τις κατευθύνσεις έδωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας για Ελλάδα και Κύπρο του περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, Δημήτρης Φατούρος, ενώ συντονιστής από κυβερνητικής πλευράς, ήταν ο κ Νίκος Τράντας, προιστάμενος του γραφείου Συντονισμού θεσμικών διεθνών και ευρωπαικών θεμάτων της Γ.Γ Κυβέρνησης.

Ο κ Φατούρος εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του για τη θερμή συμπαράσταση του Αθήνα 9.84, της Διοίκησης, του δημοσιογραφικού και τεχνικού προσωπικού, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία, δηλώνοντας εξαιρετικά περήφανος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που όπως είπε, ξεκίνησε από μιαν ιδέα και συνεργασία ανθρώπων, όπως άλλωστε και ο ΟΗΕ. “Δεν ξέρω άλλους σταθμούς, σε ευρωπαικό ή και σε παγκόσμιο επίπεδο, που να έχουν αφιερώσει σειρά εκπομπών στους στόχους των Ην. Εθνών όπως ο Αθήνα 9.84. Είναι μοναδικό αυτό που έγινε και για το λόγο αυτό δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια του γραφείου μας στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη” είπε ο κ Φατούρος και τόνισε πως οι εν λόγω εκπομπές ήταν κόμβος συνάντησης για πολλούς ανθρώπους, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να λειτουργήσουν ως τράπεζα γνώσης και εμπειριών για το μέλλον, μιας και κάθε εκπομπή αντιστοιχούσε σε έναν στόχο του ΟΗΕ και φιλοξενούσε ειδικούς στο θέμα.

Οι 20 αυτές εκπομπές του σταθμού της πόλης θα αναρτηθούν στο site του γραφείου του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, για να έχει δυνατότητα πρόσβασης κάθε ενδιαφερόμενος και καταβλήθηκε προσπάθεια να υπάρχει η ανάγνωση του τι γίνεται στην Ελλάδα, σε διεθνές επίπεδο και πως έχουν ανάλογα προσαρμοστεί οι κυβερνητικές πολιτικές.

Οι στόχοι του ΟΗΕ υιοθετήθηκαν το 2015, αποτελούν μια διαδικασία σε εξέλιξη που θα ολοκληρωθεί έως το 2030 και είναι: μηδενική φτώχεια, μηδενική πείνα, καλή υγεία και ευημερία, ποιοτική εκπαίδευση, ισότητα φύλων, καθαρό νερό, αποχέτευση, φθηνή και καθαρή ενέργεια, αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη, βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές. Λιγότερη ανισότητα, βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, δράση για το κλίμα, ζωή στο νερό, ζωή στη στεριά, ειρήνη, δικαιοσύνη, ισχυροί θεσμοί και συνεργασία για τους στόχους.

*Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ 2018 ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ

Αναφορικά με το στόχο για μηδενική πείνα παρουσιάζεται επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ Φατούρος, το 2015 πεινούσαν 777 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ το 2017 έφτασαν στα 815 εκατομμύρια.

Αντίθετη είναι η εικόνα για τη φτώχεια και όσους ζουν με ποσό κάτω του 1,90 δολαρίου την ημέρα. Και αυτό γιατί αν και ακούγεται οξύμωρο, η φτώχεια δεν εξαρτάται μόνον από την οικονομική δυνατότητα,αλλά από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ίδιοι οι άνθρωποι, τις φυσικές καταστροφές, τους πόρους της χώρας κλπ. Ετσι γίνεται προφανές ότι οι στόχοι της φτώχειας και της μηδενικής πείνας αλληλοεξαρτώνται , όπως όλοι άλλωστε οι στόχοι του ΟΗΕ.

Αισιόδοξο στοιχείο αποτελεί η μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά περίπου 50% τα τελευταία χρόνια, λόγω των προσπαθειών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αλλά και της βελτίωσης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αρνητικά από την άλλη πλευρά είναι τα μηνύματα για την προσπάθεια επίτευξης του στόχου 6 που αφορά στο καθαρό νερό και την αποχέτευση, διότι περίπου 2,3 δισ συνάνθρωποί μας ζουν χωρίς αποχέτευση. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα παρά στην τουαλέτα. Οπως επεσήμανε ο κ Φατούρος επειδή ο σύγχρονος κόσμος χαρακτηρίζεται από ανισότητες θα πάμε μέχρι το 2030 με όλους τους στόχους ανοικτούς, λόγω της διασύνδεσής τους. Ως παράδειγμα έφερε τον 4 ο στόχο της ποιοτικής εκπαίδευσης που έχει άμεση σχέση με την μηδενική πείνα, όπως και τον στόχο 6 για καθαρό νερό και την αποχέτευση, ο οποίος συνδέεται με τον στόχο 3 για καλή υγεία και ευημερία. Προυπόθεση για την επίτευξη και υλοποίηση των στόχων αποτελεί η ύπαρξη ειρήνης, δικαιοσύνης και ισχυρών θεσμών.

*ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΚΟΥΜΠΟΥΝ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ

Η 10 η Δεκεμβρίου είναι ημέρα εορτασμού και υπόμνησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά είναι απορίας άξιον πως τα Ηνωμένα Εθνη δεν έθεσαν έναν 18ο στόχο, ειδικά για αυτά” επεσήμανε ο κ Φατούρος, επισημαίνονται πως αποτελούν συστατικό στοιχείο κάθε στόχου του ΟΗΕ .

*Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΟΗΕ . ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΓΓΙΞΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. ΤΙ ΕΠΡΑΞΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ

Σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, χαρακτήρισε το 2018 ο προιστάμενος του γραφείου Συντονισμού θεσμικών διεθνών και ευρωπαικών θεμάτων της Γ.Γ Κυβέρνησης κύριος Νίκος Τράντας, με την επισήμανση ότι η χώρα πήρε για πρώτη φορά μέρος ως αξιολογούμενη, στις εργασίες του πολιτικού forum που συντονίζει την υπόθεση της ατζέντας 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Ιούλιο.

Είχε προηγηθεί, η αποστολή στον ΟΗΕ της εθνικής έκθεσης αξιολόγησης, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, στην οποία αποτυπωνόταν η εργασία που είχε γίνει αναφορικά με τους διεθνείς στόχους, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, τους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους ο κ Γιώργος Βερνίκος και τη Βουλή η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος κυρία Ιγγλέση.

Οπως είπε ο κ Τράντας , το 2017 επελέγησαν 8 εθνικές προτεραιότητες, οι οποίες καλύπτουν αντίστοιχα πεδία πολιτικής και αντιστοιχούνται στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι εθνικές μας προτεραιότητες επελέγησαν μετά από εντατική δουλειά στα υπουργεία, που χαρτογράφησαν τους στόχους τους οποίους κάλυψε καθένα από αυτά, αλλά μέσω της αντίδρασης των ενδιαφερομένων μερών ,όπως και μέσω της Κοινωνικής Επιτροπής που είναι ο συνταγματικά προβλεπόμενος θεσμός για τη διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου στον οποίο εκπροσωπούνται κοινωνικοί εταίροι, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνία Πολιτών” τόνισε ο κ . Τράντας. Για την προσπάθεια συνεργάστηκαν η Ακαδημαική κοινότητα, η ΕΛΣΤΑΤ και ήταν κοινή διαπίστωση η βαριά επίπτωση της κρίσης στους κοινωνικούς δείκτες. “Για το λόγο αυτό οι εθνικές μας προτεραιότητες, όπως η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η εκπαίδευση, η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και η εκπαίδευση, εστίασαν κυρίως στην κοινωνική και οικονομική διάσωση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης” κατέληξε ο κ Τράντας.

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΩΝ

Το γεγονός ότι οι στόχοι του ΟΗΕ είναι συγκεκριμένοι περιέγραψε ως πλεονέκτημά τους ο υπεύθυνος επικοινωνίας για Ελλάδα και Κύπρο του περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, Δημήτρης Φατούρος.

Οπως είπε, “ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι και οι έφηβοι, ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα. Στα επόμενα χρόνια, θα έχουμε μια γενιά που θα έχει μεγαλώσει με τους στόχους , θα τους κάνει δική της υπόθεση και θα υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας. Το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει πολλά σε αυτή την κατεύθυνση”

Γίνονται πολλά αλλά χρειάζονται ακόμα περισσότερα” τόνισε ο προιστάμενος του γραφείου Συντονισμού θεσμικών διεθνών και ευρωπαικών θεμάτων της Γ.Γ Κυβέρνησης κύριος Νίκος Τράντας, επισημαίνοντας και αυτός την καθοριστική συμβολή των νέων και της Παιδείας.

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *