back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επαγγελματίες πολιτικοί: η λύση ή το πρόβλημα για τη Γερμανία;

Διαβάστε επίσης

Πόσα κοινά έχουν η Γερμανία και η Ελλάδα; Συχνά στη χώρα μας γίνεται λόγος για τους “επαγγελματίες πολιτικούς” -οι αυστηρότεροι τους αποκαλούν ανεπάγγελτους-, τα “παιδιά του κομματικού σωλήνα”, ανθρώπους που μετά το πέρας των σπουδών τους αντί να δοκιμαστούν στον στίβο της αγοράς εργασίας, να διακριθούν πρώτα σε αυτόν και, εν συνεχεία, να αποφασίσουν ότι έχουν την ικανότητα να δίνουν λύσεις στους συμπολίτες τους, εισήλθαν απευθείας στην πολιτική και σταδιοδρόμησαν υπό μία και μόνη ιδιότητα: αυτή του κομματικού στελέχους.

Στα χέρια πολλών εξ αυτών περιέρχεται η ανανέωση κομμάτων και ενίοτε η διακυβέρνηση κρατών. Στην Ελλάδα το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό. Οι δύο ισχυρές γυναίκες των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αυτή τη στιγμή, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ (ΑΚΚ) και Αντρέα Νάλες αντιστοίχως, έπειτα από μακροχρόνιες σπουδές εισήλθαν στην πολιτική.

Θα μπορούσε, λοιπόν, ακόμη και κάποιος που θεωρεί καταλληλότερη την ΑΚΚ για την θέση που διεκδίκησε και κέρδισε, μεταξύ άλλων, λόγω και της μετριοπάθειάς της, να δει αυτό που πολλοί προσάπτουν στον Φρίντριχ Μερτς -που έχασε οριακά την ηγεσία της CDU- ως μειονέκτημα, ότι επί σειρά ετών βρισκόταν εκτός πολιτικής και εργαζόταν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ως προσόν. Προσόν που μοιράζεται μαζί του ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, συμπρόεδρος των Πρασίνων (που για την ώρα τουλάχιστον αναδεικνύονται σε δεύτερη πολιτική δύναμη σε ομοσπονδιακό επίπεδο), ο οποίος επί μακρόν πριν την ενασχόλησή του με την πολιτική υπήρξε επιτυχημένος συγγραφέας.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι ο Μερτς δεν είχε αποχωρήσει οικειοθελώς από την πολιτική, αλλά εκτοπίστηκε από τον ογκόλιθο Μέρκελ.

Την συνταγή για την ανανέωση ιστορικών κομμάτων που βρίσκονται υπό το βάρος πρωτοφανών πιέσεων στην πραγματικότητα δεν την γνωρίζει κανείς. Σε αυτό το άρθρο δεν επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις. Δεν τίθενται καν ερωτήματα. Απλώς αποτυπώνονται προβληματισμοί. Με ένα μειδίαμα ίσως.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα