back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Brexit: Οι δημοσκοπήσεις είναι σαφείς – Η προτίμηση για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ έχει εκτοξευτεί

Διαβάστε επίσης

Η πιο πρόσφατη έρευνα της YouGov δείχνει ότι, στο σύνολο της, η “πίστη” στο Brexit υποχωρεί μέρα με τη μέρα. Η προσφυγή των πολιτών στις κάλπες είναι επιτακτική , γράφει η εφημερίδα Guardian (20/12).

Οι απόψεις των ψηφοφόρων συμπίπτουν με αυτές των βουλευτών , σχεδόν οι δύο στους τρείς απορρίπτουν τη συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit ενώ διχασμένοι είναι οι υποστηρικτές του Συντηρητικού κόμματος , όπως και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με έναν στους τρείς ψηφοφόρους να αντιτίθεται στη συμφωνία για την απόσυρση της χώρας από την ΕΕ.
Από τα 17 εκατομμύρια που ψήφισαν υπέρ της “αποδέσμευσης” από την Ευρώπη στο δημοψήφισμα του 2016, μόνο τα 10 εκατομμύρια σήμερα θα υποστήριζαν τη συμφωνία της Μέι. Δύο εκατομμύρια έχουν αλλάξει γνώμη και θα ψήφιζαν υπέρ την παραμονής ενώ τρία εκατομμύρια δεν εξέφρασαν άποψη. Πολλοί από τους τελευταίους δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να μη πάνε να ψηφίσουν καθόλου αν γίνει δεύτερο δημοψήφισμα.
Αντίθετα από τα 16 εκατομμύρια ψηφοφόρους που υποστήριξαν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ , σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα τα 13,5 εκατομμύρια δεν θα άλλαζαν γνώμη, ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες θα στήριζαν τη συμφωνία της κ. Μέι , ενώ ένα εκατομμύριο ανέφεραν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τι πρόκειται να κάνουν αν αποφασιστεί η δεύτερη προσφυγή στις κάλπες.
Σύμφωνα με την έρευνα της YouGov έχει μειωθεί ο αριθμός των Brexiteers από 43% σε 24% που πιστεύουν ότι η βρετανική οικονομία θα ισχυροποιηθεί μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Εξάλλου πριν από τρείς μήνες μόνο το 12% των ερωτηθέντων αντιευρωπαϊστών εκτιμούσαν ότι το διαζύγιο με το ευρωπαϊκό μπλοκ θα είχε αρνητικές συνέπειες για την οικονομία ενώ τώρα ο αριθμός αυτός ανέρχεται στο 26%.
Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα