back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ευ.Βενιζέλος:“η δημοκρατία είναι κάτι που κινείται συγκυριακά με βάση τις εκλογές ενώ κρίνεται ιστορικά. Και όλο αυτό το ισορροπεί το Σύνταγμα”

Διαβάστε επίσης

Ευγλωττία και άρωμα επικαιρότητας, αναδύθηκαν κυρίως απο την παρουσίαση, το βράδυ της Πέμπτης, του νέου βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τίτλο: «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας». Γιατί-όπως δήλωσε- και ο ίδιος ο συγγραφέας-πολιτικός με την ευφράδεια λόγου που τον χαρακτηρίζει “η δημοκρατία είναι κάτι που κινείται συγκυριακά με βάση τις εκλογές ενώ κρίνεται ιστορικά. Και όλο αυτό το ισορροπεί το Σύνταγμα.

Για αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η αναθεώρηση του Συντάγματος ως ευκαιρία αλλά ως κίνδυνος. Και η συζήτηση πρέπει να εστιαστεί σε αυτό ακριβώς. Γιατί το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, είναι κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό. Είναι περισσότερο ζήτημα νοοτροπίας που πρέπει να μας διέπει εάν θέλουμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος”.

Η αίθουσα κατάμεστη στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, στην οποία
παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην υπουργοί και βουλευτές καθώς επίσης πανεπιστημιακοί. Παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης να επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι η εν εξελίξει κοινοβουλευτική διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, διεξάγεται σε κλίμα πόλωσης και λαϊκισμού, σε πλήρη αντιδιαστολή με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη περί συναίνεσης και συνεννόησης.

Όλα αυτά επιχειρεί να αναδείξει και να φωτίσει στο βιβλίο του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στο οποίο υπογραμμίζει μεταξύ άλλων οτι δεν υπάρχει χειρότερη μορφή λαϊκισμού από τον συνταγματικό λαϊκισμό. Αυτό το βιβλίο-αναφέρει χαρακτηριστικά- επιδιώκει να λειτουργήσει ακριβώς ως αντίβαρο στον συνταγματικό λαϊκισμό».

Στο βιβλίο παρατίθενται οι όψεις της κρίσης της φιλελεύθερης Δημοκρατίας και οι αναφορές στη μετεξέλιξη, τις αμφισβητήσεις και τις αντοχές του Συντάγματος ως έννοιας και ως θεσμικού φαινομένου. Όλα αυτά συνιστούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να αξιολογηθεί η συζήτηση για την ανάγκη μιας νέας αναθεώρησης του Συντάγματος ενώ συνάμα περιλαμβάνονται οι δημόσιες παρεμβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου στη συζήτηση αυτή κατά την τελευταία πενταετία (2013-2018). Οι παρεμβάσεις αυτές ολοκληρώνονται με τον σχολιασμό των προτάσεων αναθεώρησης που υποβλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2018 από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

Εκλεκτοί ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου :η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κατά την έναρξη της ομιλίας της αναφέρθηκε εμφανώς φορτισμένη στον αείμνηστο καθηγητή Σταύρο Τσακυράκη, τον οποίο μνημονεύει στο βιβλίο του ο κ. Βενιζέλος για να ακολουθήσει το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων στη μνήμη του εκλιπόντος. Η κ. Σακελλαροπούλου μεταξύ άλλων διερωτήθηκε πως μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατική αρχή χωρίς ανεξάρτητη δικαστική αρχή. Αναφερόμενη στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, υπογράμμισε “ο δικαστής αφουγκράζεται την κοινωνία αλλά δεν σύρεται απο αυτή και έκανε λόγο για ηθική της ιστορίας και όχι της συγκυρίας”.

Αβέβαιη και άκαιρη πολιτικά χαρακτήρισε ο κ. Αντώνης Μανιτάκης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, πρώην υπουργός Εσωτερικών κ Διοικητικής Μεταρρύθμισης, την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για συνταγματική αναθεώρηση, υποταγμένη -όπως είπε-σε πολιτικές σκοπιμότητες. Για να προσθέσει οτι η κίνηση αυτή αποπροσανατολίζει και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο εν μέσω κλίματος πόλωσης, χρησιμοποιείται ως πρόσχημα, για επιδίωξη πολιτικών σκοπών.

Η κεντρική ιδέα του βιβλίου είναι η σχέση που μπορεί να έχει η ιστορία με τη συγκυρία και καθορίζει την κρίση που περνάμε σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ο κ. Μανιτάκης , έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το ασφαλιστικό σύστημα που αντιμετωπίστηκε, όπως τόνισε, συγκυριακά και εφήμερα στα τέλη της δεκαετίας του 90 και σήμερα είναι το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστούμε. Πρέπει-τόνισε- να αναγνωρίζουμε την ιστορική συγκυρία και να ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτή.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φωτίζει τις λέξεις και δια των λέξεων τις καταστάσεις και τα φαινόμενα, επισήμανε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης για να προσθέσει με νόημα οτι ο συγγραφέας βρίσκεται μεταξύ ιστορίας και συγκυρίας.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα