back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μακρόν σε κίτρινα γιλέκα: Έχετε δίκιο

Διαβάστε επίσης

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε έναν πρωτότυπο τρόπο για να απαντήσει απευθείας στα “κίτρινα γιλέκα” και να επικοινωνήσει μαζί τους, χωρίς την μεσολάβηση τρίτων, αλλά και χωρίς να ρισκάρει να τους συναντήσει. Μπήκε στην ιστοσελίδα που φιλοξενεί την “συλλογή υπογραφών” (petition) και που αποτέλεσε και την αφορμή να ξεκινήσει το κίνημα. Από εκεί τους έστειλε το μήνυμά του, παραδεχόμενος για πρώτη φορά ότι έχουν δίκιο.

Το αρχικό κείμενο που έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 1,15 εκατομμύρια υπογραφές, απέκτησε έτσι από χθες ένα νέο σχόλιο. “Αγαπητοί όλοι, αποφασίσατε να αντιδράσετε στην αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, υπογράφοντας αυτό το κείμενο. Το μήνυμά σας, το άκουσα. Σας απαντώ απευθείας: Έχετε δίκιο”, γράφει ο Γάλλος πρόεδρος.

“Η δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι μία απαραίτητη μάχη, αλλά δεν πρέπει να έρχονται σε αντίθεση τα προβλήματα για το τέλος του κόσμου με τα προβλήματα που έχουμε να βγάλουμε το μήνα”, σημειώνει ο Μακρόν επιχειρώντας να απαντήσει σε ένα από τα βασικά συνθήματα του κινήματος που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «Εσάς σας απασχολεί το τέλος του κόσμου, ενώ εμάς το τέλος κάθε μήνα».

Ο Γάλλος πρόεδρος ζητάει να συνεχιστεί ο διάλογος με τα “κίτρινα γιλέκα”, ζητώντας μάλιστα από τους υπογράφοντες να αφήσουν το e-mail τους στην ιστοσελίδα του Ελιζέ για να μπορέσουν να εκφράζονται συχνότερα για τα θέματα που τους αφορούν.

Ενέκρινε τα μέτρα η Βουλή

Η γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε αργά χθες τη νύχτα και μετά από περίπου 13 ώρες συζήτησης, τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμά του ως απάντηση στις διεκδικήσεις των κίτρινων γιλέκων. Μεταξύ αυτών: αύξηση του κατώτατου μισθού, μη φορολόγηση των υπερωριών και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σήμερα, το κείμενο αναμένεται να συζητηθεί στη Γερουσία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι τα Χριστούγεννα, ώστε τα μέτρα να εφαρμοστούν την 1η Ιανουαρίου.

 

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα