back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

 Η παραίτηση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις μια μέρα μετά την απόφαση του προεδρου Τραμπ να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από Συρία αλλά και Αφγανιστάν είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Στις ΗΠΑ:

Μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο αλλά και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης προκαλεί η παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις. Σε tweet του χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο στρατηγός θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση με “τιμητική διάκριση” στα τέλη Φεβρουαρίου. Η παραίτηση Μάτις έρχεται μια μέρα μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα απο τη Συρία. Σε επιστολή του ο στρατηγός Μάτις άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η παραίτηση του οφείλεται στις διαφορές του για την πολιτική, που ακολουθεί ο Τραμπ. Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ανώτατων στελεχών από το ρεπουμπλικανικό κόμμα υποδέχθηκαν την είδηση της παραίτησης του Μάτις με ανησυχία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Wall Street Journal και των New York Times, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να αποσύρει ένα «σημαντικό μέρος» των αμερικανικών δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένες στο Αφγανιστάν, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα στρατεύματα της χώρας του από τη Συρία. Η απόφαση αυτή αφορά περίπου 7.000 από τους 14.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν. Οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν τόσο στην αποστολή του NATO με σκοπό την υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων, όσο και στις χωριστές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας που διεξάγει η Ουάσιγκτον. Η παραπάνω ανακοίνωση οδήγησε τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις στην απόφαση να παραιτηθεί, λόγω των διαφωνιών του με την ακολουθούμενη πολιτική, ώστε ο πρόεδρος να μπορέσει, όπως ανέφερε ο στρατηγός ε.α., να διορίσει κάποιον άλλον επικεφαλής του Πενταγώνου, με απόψεις πιο ευθυγραμμισμένες με αυτές του ενοίκου του Λευκού Οίκου.Ο Μάτις τασσόταν υπέρ της διατήρησης ισχυρής αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες. Εναντιωνόταν επίσης στην απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι αναπτυγμένοι στη Συρία, κίνηση με την οποία διαφώνησαν άλλα δυτικά κράτη και προκάλεσε αντιδράσεις πολλών Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο. Ο Μάτις προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου που είτε παραιτήθηκαν, είτε καθαιρέθηκαν, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που ο Τραμπ απέπεμψε — μέσω Twitter — τον Μάρτιο. Σύμφωνα με το Brookings Institution, οι αντικαταστάσεις, καθαιρέσεις και παραιτήσεις επί προεδρίας Τραμπ είναι περισσότερες από ό,τι επί των ημερών των τελευταίων πέντε Αμερικανών προέδρων.
Τι ανέφερε η επιστολή: Σύμφωνα με τους NYTimes η επιστολή αναφέρεται σε αρκετές διαφωνίες που είχε ο στρατηγός Μάτις με τον πρόεδρο σε σειρά θεμάτων. Στην επιστολή του που έχει αποκλειστικό παραλήπτη τον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ Μάτις περιέγραψε τις απόψεις του λέγοντας ότι θα “πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε συμμάχους μας με σεβασμό” και χρησιμοποιώντας “όλα τα εργαλεία της Αμερικανικής δύναμης προς την κοινή άμυνα”. “Επειδή έχετε το δικαίωμα να έχετε έναν υπουργό Άμυνας οι απόψεις του οποίου συμβαδίζουν καλύτερα με τις δικές σας σε αυτά και άλλα θέματα, πιστεύω ότι είναι δίκαιο και για εμένα να παραιτηθώ από αυτή τη θέση” έγραψε ανάμεσα σε άλλα.
Ο Ντ. Τραμπ μπορεί να αφήνει να εννοηθεί πως η αποχώρηση του Τζέιμς Μάτις αφορά τη συνταξιοδότησή του ύστερα από χρόνια υπηρεσίας, όμως δεν είναι. Είναι μια παραίτηση διαμαρτυριας, ξεκάθαρη και απλή. Η επιστολή προς τον πρόεδρο – με την οποία στηρίζει πλήρως το αμερικανικό δίκτυο συμμαχιών και ζητά μια σταθερή πολιτική έναντι αυταρχικών αντιπάλων, το ξεκαθαρίζει απόλυτα. Ο χρόνος παραίτησης γίνεται άλλωστε μια μέρα μετά την απόφαση για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία και εν μέσω έντονης φημολογίας για αποχώρηση και από το Αφγανιστάν. Αυτό επίσης ξεκαθαρίζει κάθε αμφιβολία ότι οι διαφορές στην άσκηση πολιτικής μεταξύ των δύο ανδρών υπήρξε ο λόγος παραίτησης του Μάτις. Ο Μάτις θεωρούνταν από πολλούς ως μια από τις πιο ψύχραιμες φωνές στην κυβέρνηση αλλά και του “Ενήλικου” στις αίθουσες συνεδριάσεων. Καμία σχέση με το ψευδώνυμο “τρελό σκυλί” που τόσο άρεσε στον Τραμπ. Από το γραφείο του στο Πεντάγωνο είχε μείνει εκτός γραμμής αρκετές φορές από τις επιπόλαιες ανακοινώσεις του προέδρου. Όμως πλέον φαίνεται ότι έρχεται μεγαλύτερη καταιγίδα και βρήκε τρόπο να διασωθεί.

Στην Πορτογαλία:

Θα πρέπει να τους αποκαλούμε πλέον coletes amarelos. Σήμερα θα διαπιστωθεί αν το κίνημα… των Κίτρινων Γιλέκων μπορεί να επεκταθεί και πέραν της Γαλλίας. Με βασικό σύνθημα “Ας φρενάρουμε την Πορτογαλία” οι διοργανωτές ελπίζουν ότι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές θα βγουν στους δρόμους και τις βασικές οδικές αρτηρίες της Πορτογαλίας. Αν πετύχουν οι σημερινες διαδηλώσεις, σημειώνει το Politico, θα πρόκειται για την πιο φιλόδοξη αντιγραφή… του κινήματος “Κίτρινων Γιλέκων” και μιας ευρύτερης προοπτικής τους παρά το γεγονός ότι στη Γαλλία το κίνημα δείχνει να εξασθενεί. Όμως μια πετυχημένη διαδήλωση ίσως σημάνει πως η Ευρώπη κινδυνεύει από μια μετάδοση του γαλλικού κίτρινου πυρετού. Υπήρξαν και άλλες προσπάθειες αντίστοιχες σε Βέλγιο, Βρετανία και Γερμανία χωρίς όμως επιτυχία. Οι κινητοποιήσεις στην Πορτογαλία προγραμματίστηκαν κατά κύριο λόγω μέσω των social media. Εχουν επίσης διαφορετικούς στόχους οι συμμετέχοντες, άλλοι ζητούν μείωση της τιμής των διοδίων, άλλοι περικοπή των φόρων ενώ άλλοι ζητούν γενικά… επανάσταση. Το κίνημα δεν απολαμβάνει τη στήριξη κανενός συνδικάτου. “Αντί να απαιτούν πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη στηρίζουν θέσεις ακροδεξιές” δήλωσε ο Αρμένιο Κάρλος, γ.γ του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου και μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η Πορτογαλία είναι ίσως η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει κάποιο σημαντικό ακροδεξιό κόμμα. Και όμως κάποιες ακροεθνικιστικες ομάδες βγήκαν δημόσια υπερ των κινητοποιήσεων. Η κυβέρνηση πάντως δείχνει να ανησυχεί με τις επικείμενες διαδηλώσεις γι’ αυτό και σημερα τουλάχιστον 20.000 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε συναγερμό. Να σημειωθεί επισης πως ύστερα από τρία χρόνια σταθερής ανάπτυξης και μείωσης της ανεργιας, η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών και δύο ριζοσπαστικών αριστερών κομμάτων απολαμβάνουν υψηλά ποσοστά δημοτικότητας. Η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα έχει τη στήριξη του 70% των ψηφοφόρων σύμφωνα με δημοσκόπηση της που δημοσιευθηκε αυτή την εβδομάδα σε τοπικές εφημερίδες.

Στην Ισπανία:

Με αφορμή τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου στη Βαρκελώνη υπό τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ οι εννέα φυλακισμένοι ηγέτες του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλονίας καλούν σε διαδηλώσεις, αναφέρει ο ισπανικός Τύπος. Ο Σάντσεθ θα προεδρεύσει σήμερα του υπουργικού συμβουλίου σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που ξέσπασε με τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τον Οκτώβριο του 2017. Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν επιστρατευθεί σήμερα σε στρατηγικά σημεία της καταλανικής πρωτεύουσας προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρά επεισόδια. Σε επιστολή τους οι εννέα αυτονομιστές ηγέτες σημειώνουν “η κυβέρνηση Σάντσεθ θα επιδιώξει να μας προκαλέσει. Θα ηθελαν να φερθούμε βιαια, αλλά δεν θα το πετύχουν. Η ισχύς μας βρίσκεται στη διατήρηση της ειρηνικής φύσης των διεκδικήσεων μας” Τέσσερις απο τους εγκλειστους ηγέτες διακόπτουν την απεργία πείνας που πραγματοποιούσαν απο αρχές Δεκεμβρίου για τη δικαστική δίωξη εναντίον τους. Η κίνηση αυτή αναμένεται να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ του πρωθυπουργού Σάντσεθ και του ηγέτη της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης Κιμ Τόρα. Πάντως η κυβέρνηση Σάντσεθ δια του εκπροσώπου της διευκρινίζει ότι το σημερινό υπουργικό συμβούλιο έχει άτυπο χαρακτήρα και θα είναι μικρής διάρκειας. Η καταλανική κυβέρνηση εξεφραζε χθες την ελπίδα πως η συνάντηση στη Βαρκελώνη θα έδινε την ευκαιρία για συζήτηση της πολιτικής διάστασης της διενεξης και για αναζήτηση λύσεων σχετικά με τους φυλακισμένους αυτονομιστές ηγέτες. Η στάση όμως του Σάντσεθ έχει σκληρύνει μετά και την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος, Vox στις τοπικές εκλογές της Ανδαλουσίας.
Στο μεταξύ, το Λαϊκό Κόμμα και οι “Πολίτες” (Ciudadanos) κατέληξαν σε συμφωνία επι της αρχής σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα για την Ανδαλουσία σύμφωνα με πηγές από το κόμμα του Αλμπέρτ Ριβέρα, αναφέρει η Pais. Η συμφωνία δεν έχει πάντως κλείσει και αναφέρεται μόνο στο κυβερνητικό πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών και όχι στην κυβέρνηση ή τη σύνθεση του κοινοβουλίου. Όμως πρόκειται για μια συμφωνία προγραμματική με μέτρα που έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν τις ιδέες του ακροδεξιού Vox.

Στη Βουδαπέστη:

Και στη Βουδαπέστη πάντως τα πράγματα σήμερα δεν αναμένονται ήρεμα καθώς διοργανώνονται νέες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης. Υπάρχει πλέον διαφορά με άλλες κινητοποιήσεις, διαπιστώνουν οι ξένοι ανταποκριτές, με τις προηγουμενες διαδηλώσεις που ήταν κατ’ εξοχήν ειρηνικές. Από την πλευρά του και ο Βίκτορ Όρμπαν εμφανίζεται να υιοθετει μια πιο σκληρή γραμμή έναντι των διεκδικήσεων για καλύτερους όρους εργασίας, διαφανούς δικαιοσύνης και αμερόληπτων μέσων ενημέρωσης. Πάνω από 50 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων στην Ουγγαρία την τελευταια εβδομάδα και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών που ήταν κατά κύριο λόγο νέοι άνθρωποι.

Για Πούτιν:

Για μια “πολύ επικίνδυνη κατάσταση” προειδοποίησε χθες ο Πρόεδρος της Ρωσίας, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που δίνει στο τέλος κάθε χρόνου, αναφέρει η DW. Δυστυχώς, υπάρχει μια τάση υποτίμησης του κινδύνου ενός πυρηνικού πολέμου” τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Πούτιν επέκρινε έντονα την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία ελέγχου των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς. “Γινόμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης του συστήματος ελέγχου των πυρηνικών όπλων” είπε, υπενθυμίζοντας πως και η νέα συνθήκη Start -που περιορίζει τον αριθμό στρατηγικών πυρηνικών πυραύλων και πυρηνικών κεφαλών- λήγει το 2021. Από τη στιγμή που ο Τραμπ ανήγγειλε ότι η χώρα του αποσύρεται από την ιστορική συνθήκη, που υπογράφηκε το 1987 από τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο έλεγχος των πυρηνικών εξοπλισμών μετατράπηκε σε ένα από τα πιο «ακανθώδη» ζητήματα στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις και σε σοβαρή πηγή ανησυχίας για τον υπόλοιπο πλανήτη. Ο Ρώσος Πρόεδρος κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή με τις μονομερείς κινήσεις της. Ο Πούτιν δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην υπόθεση Σκριπάλ, που, μαζί με την Ουκρανία και τις οικονομικές κυρώσεις, δηλητηριάζει το τε- λευταίο διάστημα τις σχέσεις της χώρας του με τη Δύση. Για ακόμη μία φορά απέδωσε την υπόθεση σε πολιτικές σκοπιμότητες. “Αν δεν υπήρχε η υπόθεση Σκριπάλ, θα έβρισκαν κάτι άλλο. Ο στόχος τους είναι σαφής: να σταματήσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας ώστε να μη γίνει πιθανός ανταγωνιστής τους” σημείωσε.Ο Πούτιν δήλωσε πάντως πως η Μόσχα επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεών της με το Λονδίνο. Και δεν δίστασε να εκφέρει άποψη για το Brexit: η Τερίζα Μέι, υποστήριξε, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εφαρμόσει το Brexit και να αποφύγει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, διότι αυτό “θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στη βρετανική δημοκρατία”.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα