back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έκτη πράξη των “κίτρινων γιλέκων” στο Παρίσι – Συνελήφθη ο ιδρυτής του κινήματος

Διαβάστε επίσης

2000 περίπου άτομα υπολογίζει η αστυνομία ότι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι, φορώντας κίτρινα γιλέκα. Σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό, στο Παρίσι έγιναν 179  προσαγωγές. Μεταξύ των συλληφθέντων και ο ένας εν των δύο εμπνευστών του κινήματος, ο Ερίκ Ντρουέ.

Η σημερινή έκτη πράξη των “κίτρινων γιλέκων” ξεκίνησε με μία έκπληξη. Ενώ μέχρι σήμερα το πρωί, γνωρίζαμε ότι θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τις Βερσαλλίες, στις 9 το πρωί ανακοινώθηκε στα κοινωνικά δίκτυα το νέο σημείο συνάντησης των διαδηλωτών, στην Μονμάρτρη. Αρχικά είχαν συγκεντρωθεί το ραντεβού 100 μόλις άτομα.

Στη συνέχεια ο αριθμός τους αυξήθηκε, μέχρι που έφτασαν νωρίς το βράδυ είχαν φτάσει τους 2000, πάντα σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών. Από νωρίς οι διαδηλωτές είχαν διασκορπιστεί στην πόλη με αποτέλεσμα να βρίσκονται συγχρόνως σε διάφορα σημεία του Παρισιού, όπως στην Όπερα, το Λούβρο και αλλού.

Σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν 38.600 άτομα, όταν μόλις το προηγούμενο Σάββατο την ίδια ώρα υπήρχαν 66.000 “κίτρινα γιλέκα” σε όλη τη Γαλλία.

Στο Παρίσι η αστυνομία πραγματοποίησε 179 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 36 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Συνολικά σε όλη τη χώρα έγιναν 220 προσαγωγές και 81 συλλήψεις.

 Η αστυνομία συνέλαβε γύρω στις 4.30 το απόγευμα τον Ερίκ Ντρουέ με την κατηγορία ότι οργάνωσε παράνομα διαδήλωση στον δημόσιο χώρο. Και αυτό επειδή ήταν αυτός που οργάνωσε το σημερινό κάλεσμα το πρωί γύρω από την εκκλησία της Sacré-Cœur, στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Νωρίτερα σημειώθηκαν κάποιες περιορισμένες εντάσεις από διαδηλωτές με την αστυνομία να απαντά με ρίψη δακρυγόνων. Κάποιοι διαδηλωτές έστησαν και οδοφράγματα στους δρόμους, ενώ πυρπόλησαν και αυτοκίνητα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, τα περισσότερα καταστήματα, καφέ και εστιατόρια παρέμειναν ανοιχτά σήμερα και λειτουργούν κανονικά.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα