back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λευκά Χριστούγεννα σε πολλές περιοχές της χώρας – Η πορεία της κακοκαιρίας

Διαβάστε επίσης

Ψυχρή εισβολή σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τον παγετό και τους βόρειους ανέμους.

Στους 20 βαθμούς η διαφορά θερμοκρασίας βορρά-νότου

Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα αισθητές στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία, λίγα είναι τα σημεία του οδικού δικτύου, όπου χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τα φαινόμενα ωστόσο, στα βόρεια σταμάτησαν λίγο μετά το μεσημέρι, όπου ωστόσο επικρατεί έντονος παγετός.

Αργά το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων το ψυχρό μέτωπο όπως αναμενόταν πέρασε τα βόρεια σύνορα της χώρας μας προκαλώντας βροχοπτώσεις στα πεδινά, χιονοπτώσεις στα ορεινά και θυελλώδεις ανέμους που τοπικά δημιούργησαν προβλήματα.

Η θέση του ψυχρού μετώπου παρουσιάζεται στην δορυφορική εικόνα που επεξεργάστηκαν στις 11 το πρωί των Χριστουγέννων, οι μετεωρολόγοι του meteo.gr.

Η ηλιοφάνεια στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα παίρνει τη θέση των πυκνών νεφώσεων που δημιουργεί το μέτωπο, όμως η πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα.

Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ βόρειας και νότιας Ελλάδας πλησιάζει τους 20°C το πρωί των Χριστουγέννων.

Με αλυσίδες στα ορεινά

Συγκεκριμένα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται προς τα χιονοδρομικά κέντρα 3/5 Πηγάδια και Σέλι στην Ημαθία, Καϊμακτσαλάν στην Πέλλα, καθώς και στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κοζάνης, στο ύψος της Καστανιάς.

Λίγο πριν από τις 11 το πρωί, στο Καϊμακτσαλάν η θερμοκρασία ήταν στους μείον 11 βαθμούς Κελσίου, στο Σέλι μείον 5, στον Πολύγυρο στον 01, στο Κιλκίς στους 04 και στη Θεσσαλονίκη στους 06.

Μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται λόγω της χιονόπτωσης, η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ, στο ρεύμα προς καζίνο, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, του meteo.gr, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ψυχρό μέτωπο στις 15.00 θα προσεγγίζει την Κρήτη, διανύοντας περίπου 600 km σε χρονικό διάστημα 12 ωρών, κινούμενο δηλαδή κατά μέσο όρο με ταχύτητα 50 χλμ την ώρα.

Ο καιρός την Τετάρτη

Αύριο Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου προβλέπονται βροχές ή χιονόνερο κυρίως στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Σύμφωνα με την γενική πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την Τετάρτη στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται λίγες παροδικές νεφώσεις.

Στην υπόλοιπη χώρα, αυξημένη συννεφιά με τοπικές βροχές ή χιονόνερο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής και νότιας χώρας, καθώς και σε περιοχές της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου με χαμηλότερο επίπεδο, ενδεικτικά τα 400μ. Σταδιακά, όμως, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 8 και πρόσκαιρα 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, κυρίως στα ανατολικά, ενώ παγετός θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Αναλυτική πρόγνωση 

Στην Αττική, προβλέπεται συννεφιά με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο των 500μ. Υψόμετρο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα σταματήσουν. 

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από μείον 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου. 

Στη Θεσσαλονίκη, λίγη πρόσκαιρη συννεφιά με ανέμους βόρειους-βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ και θερμοκρασία από μείον 03 έως 06 βαθμούς Κελσίου. 

Στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη, λίγη συννεφιά παροδικά κατά τόπους αυξημένη, κυρίως στη Χαλκιδική το πρωί, οπότε είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο 300-500μ. 

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από μείον 04 έως 07 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στη Δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.  

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, λίγη συννεφιά, πρόσκαιρα κατά τόπους αυξημένη. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από μείον 01 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο, κατά τόπους, θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη. 

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, προβλέπεται συννεφιά, κατά τόπους αυξημένη, κυρίως στα ανατολικά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο από τα 400μ. υψόμετρο, κυρίως στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. 

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από μείον 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου, όμως στα βόρεια η ελάχιστη θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη. 

Στις Κυκλάδες συννεφιά με τοπικές βροχές και χιόνια κυρίως στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι βόρειοι 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου. 

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα λίγη συννεφιά, παροδικά αυξημένη, με τοπικές βροχές και στα ορεινά των νησιών του βορείου Αιγαίου πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.  

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα βόρεια 5 με 7, στα νότια 7 με 8 και πιθανώς πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου, όμως στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. 

Τέλος, στη Ζάκυνθο, λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Έκτακτα μέτρα από τον δήμο Πειραιά

Συγκεκριμένα, από αύριο Τετάρτη έως και το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου, θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, η δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης».

Το υπνωτήριο βρίσκεται στον Πύργο (Ακτή Ποσειδώνος 2-4, 1ος όροφος, τηλ. επικ.: 2168003076, 2168003077).

Επιπλέον, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του θερμαινόμενου χώρου, μπορεί να έχει κανείς καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο του δήμου 213 2022000.

Επίσης, στο 15510, στην ιστοσελίδα του Δήμου και μέσω της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Κανάλι 1.

Ο καιρός μέχρι την παραμονή Πρωτοχρονιάς

Την Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο στο νότιο Αιγαίο θα συννεφιάσει και το πρωί, στην Κρήτη είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα το πρωί 7 με 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει άνοδο, ωστόσο ο παγετός κατά τόπους το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά θα είναι ισχυρός.

Την Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με παροδική συννεφιά στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ παγετός θα εκδηλωθεί το πρωί και το βράδυ στα βόρεια ηπειρωτικά.

Το Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου, γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις αρχικά στη νησιωτική χώρα και από το απόγευμα στα βόρεια.

Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Ωστόσο, το πρωί, κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά, θα σημειωθεί παγετός.

Την Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατεί συννεφιά κατά περιόδους αυξημένη. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο βόρειο Αιγαίο τοπικά, 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή πτώση, ενώ παγετός θα εκδηλωθεί το πρωί, κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά.

Τέλος, την Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς, προβλέπονται τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες στις νότιες κυρίως θαλάσσιες περιοχές, χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και σε ημιορεινές περιοχές στα βόρεια.

Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές δυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση από τα βόρεια.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα