back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νέα πτώση της θερμοκρασίας – Που χρειάζονται αλυσίδες

Διαβάστε επίσης

“Ψυχρό μέτωπο” με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, το χιονόνερο αλλά και τις χιονοπτώσεις «σαρώνει» από τα ξημερώματα των Χριστουγέννων τη χώρα.

Στην Αττική, «στα λευκά» έχει ντυθεί η Πάρνηθα ενώ στα προάστια της πρωτεύουσας επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες.

Σήμερα προβλεπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο στα βόρεια και ανατολικά καθώς και χιόνια στα ορεινά με γρήγορη βελτίωση.  Οι άνεμοι θα έχουν ένταση 4 έως 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία να κυμανθεί από 0 ένα 7 βαθμούς Κελσίου.

Για αύριο Πέμπτη στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις και ανέμους έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν

Πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν έπεσε η θερμοκρασία το πρωί της Τετάρτης. Αρκετοί ορεινοί μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) κατέγραψαν ελάχιστη θερμοκρασία χαμηλότερη των μείον δέκα βαθμών Κελσίου, όπως ο Παρνασσός με ελάχιστη τιμή -13,2°C, το Καϊμακτσαλάν -12,6°C, το Σέλι -11,9°C, η Βασιλίτσα -11,3°C και ο Λαϊλιάς Σερρών με -10,7°C.

Αλλά και σε αρκετές κατοικημένες περιοχές ο υδράργυρος υποχώρησε στους μείον οκτώ έως μείον εννέα βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το meteo/EAA, ρεκόρ σημειώθηκε στον ‘Αγιο Παύλο Ημαθίας με -9,1 βαθμούς και ακολούθησαν Περτούλι Τρικάλων -8,8, Μαυρολιθάρι Φωκίδας -8,7, Νευροκόπι -8,3, ‘Αγιος Δημήτριος Ολύμπου -8,1 και Γρεβενά βαθμοί.

Ο ολικός παγετός στα ορεινά θα διατηρηθεί και αύριο Πέμπτη, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές τις νυχτερινές ώρες και νωρίς το πρωί, η θερμοκρασία θα πέσει κάτω από το μηδέν.

H ιστοσελίδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει αναρτήσει  ένα βίντεο με τα Λευκά Χριστούγεννα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

 

Σύμφωνα με την ΕΜΥ στα γενικά χαρακτηριστικά του καιρού για σήμερα κυριαρχούν οι παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονόνερο ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά στα ανατολικά και τα νότια της χώρας. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι 5-7 μποφόρ ενώ τοπικά θα φτάσουν έως και 8-9 μποφόρ με βαθμιαία πάντως εξασθένηση. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Λόγω των χιονοπτώσεων των προηγούμενων ημερών και του παγετού η κίνηση των αυτοκινήτων προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Ημαθίας (3-5 Πηγάδια, Σέλι)και της Πέλλας (Καϊμακτσαλάν) διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφηκαν το πρωί στη Δυτική Μακεδονία (-8 Γρεβενά, -4 Φλώρινα, -3 Πτολεμαΐδα), ενώ μετά τις 12 το μεσημέρι ο υδράργυρος ανέβηκε πάνω από το μηδέν. Απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων σε κάποια ορεινά σημεία του οδικού δικτύου των νομών Φλώρινας και Καστοριάς.

Ο καιρός μέχρι την παραμονή Πρωτοχρονιάς

Την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο στο νότιο Αιγαίο θα συννεφιάσει και το πρωί, στην Κρήτη είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα το πρωί 7 με 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει άνοδο, ωστόσο ο παγετός κατά τόπους το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά θα είναι ισχυρός.

Την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με παροδική συννεφιά στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ παγετός θα εκδηλωθεί το πρωί και το βράδυ στα βόρεια ηπειρωτικά.

Το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου, γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις αρχικά στη νησιωτική χώρα και από το απόγευμα στα βόρεια.

Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Ωστόσο, το πρωί, κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά, θα σημειωθεί παγετός.

Την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατεί συννεφιά κατά περιόδους αυξημένη. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο βόρειο Αιγαίο τοπικά, 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή πτώση, ενώ παγετός θα εκδηλωθεί το πρωί, κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά.

Τέλος, την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς, προβλέπονται τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες στις νότιες κυρίως θαλάσσιες περιοχές, χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και σε ημιορεινές περιοχές στα βόρεια.

Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές δυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση από τα βόρεια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα