back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Κατάνια- Η έκρηξη στην Αίτνα ενεργοποίησε ρήγματα

Διαβάστε επίσης

Σε πλήρη επιφυλακή είναι οι Ιταλικές αρχές μετά τον ισχυρό σεισμό 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Κατάνια.

Νύκτα τρόμου ήταν για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής καθώς η δόνηση στις 4:19  προκάλεσε πανικό και πολλοί εγκατέλειψαν τρομαγμένοι τα σπίτια τους και πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους.

Από τον σεισμό έχουν καταγραφεί αρκετοί τραυματισμοί. Δέκα άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα ενώ 18 ακόμα άτομα προσήλθαν μόνα τους σε νοσοκομείο για περίθαλψη. Μερικοί εξ αυτών ήταν σε κατάσταση σόκ και πανικού. Ευτυχώς κανένας από τους τραυματίες δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Στην περιοχή Φίερι κατέρρευσε κτήριο με αποτέλεσμα να χρειαστεί ο απεγκλωβισμός δύο ανθρώπων ενώ κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Ζούμε από θαύμα» δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.

Συνολικά, υπέστησαν ζημιές δεκαπέντε ιδιωτικές κατοικίες και τέσσερις εκκλησίες μεταξύ αυτών ο ναός της Σάντα Μαρία ντελ Καρμέλο.

Οι ιταλικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή ενώ όπως μεταδίδουν Ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέες δονήσεις, οι οποίες συνδέονται με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου της Αίτνας.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, πρόκειται να επισκεφθεί αύριο την ευρύτερη περιοχή της Κατάνης, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι ευχαρίστησε, μέσω διαδικτύου, τους εκατό και πλέον πυροσβέστες που κινητοποιήθηκαν από την περασμένη νύχτα.

To αμερικανικό Ινστιτούτο Σεισμολογικής Επισκόπησης δίνει ως ένταση του σεισμού 5,1 Ρίχτερ.

Σημειώνεται ότι έχει κλείσει ένα τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α18 που συνδέει την Κατάνια με τη Μεσσίνα μετά από κατολίσθηση που προκάλεσε ο σεισμός.

Η Αίτνα στις ανατολικές ακτές της Σικελίας είναι το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι ότι η  περιφέρεια βάσης έχει 140 χιλιόμετρα, δηλαδή είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τον Βεζούβιο.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα θεωρείται ότι άρχισε πριν 500.000 χρόνια, με υποθαλάσσιες εκρήξεις κατά μήκος των ακτών της Σικελίας. Στο πέρασμα του χρόνου το ηφαίστειο έχει δώσει μεγάλες εκρήξεις ενώ η στάχτη είχε φτάσει μέχρι την Ρώμη. Πριν 3.500 χρόνια, μια ηφαιστειακή έκρηξη προκάλεσε μια γιγάντια κατολίσθηση στην ανατολική πλαγιά του βουνού. Το γεγονός μνημονεύει ο Διόδωρος ο Σικελιώτης και αποτελεί την πρώτη γνωστή μαρτυρία για έκρηξη της Αίτνας.

Σύμφωνα με στοιχεία από το 1900 καταγράφονται, κατά μέσο όρο, τέσσερα ηφαιστειακά γεγονότα , την δεκαετία.

Άποψη των κρατήρων του ηφαιστείου (Osservatorio Etneo)

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα