back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Έκρηξη βόμβας έξω από τον ναό του Αγ. Διονυσίου στο Κολωνάκι – Δύο τραυματίες

Διαβάστε επίσης

Ωρολογιακός μηχανισμός εξέρραγη σήμερα το πρωί στην περιοχή του Κολωνακίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός και ο νεωκόρος του Ι.Ν. Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα για την έκρηξη και η αστυνομία ειδοποιήθηκε από νεωκόρο της εκκλησίας ο οποίος θέλησε να μετακινήσει το κουτί καθώς σε λίγη ώρα άρχιζε η Θεία λειτουργία.

Όπως αναφέρει στον «Αθήνα 9.84» ο ιερέας του ναού η προσέλευση του κόσμου αρχίζει από τις 7 το πρωί. Η έκρηξη της βόμβας σημειώθηκε περίπου στις  7:10 στην συμβολή των οδών Σκουφά και Λυκαβητού ενώ ο εκρηκτικός μηχανισμός, όπως έγινε γνωστό ήταν τοποθετημένος μέσα σε ένα κουτί στα σκαλοπάτια της εκκλησίας.

O νεωκόρος εντόπισε το ύποπτο κουτί που ήταν έξω από τον ναό και τηλεφώνησε στην Αμεση Δράση.

Η οδός Λυκαβηττού, μετά την έκρηξη βόμβας στο Κολωνάκι με τραυματίες έναν πολίτη και έναν αστυνομικό

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί από το Αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων για να αποκλείσουν την περιοχή. Όμως πριν προλάβουν να τοποθετήσουν τις σημάνσεις αποκλεισμού, σημειώθηκε η έκρηξη.

Στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο νοσηλεύεται εκτός κινδύνου ο αστυνομικός, ο οποίος φέρει τραύματα στα χέρια και στο πρόσωπο.

Από την έκρηξη τραυματίστηκε και ο νεωκόρος της εκκλησίας, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», απ’ όπου λίγο αργότερα έλαβε εξιτήριο.

Η περιοχή θεωρείται πολυσύχναστη, καθώς υπάρχουν πολλές κατοικίες, λειτουργούν αρκετά “καφέ”, υπάρχει κίνηση πεζών και συχνή διέλευση οχημάτων.

Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και πυροτεχνουργοί στην περιοχή για να συλλέξουν στοιχεία, ενώ η οδός Σκουφά και οι κάθετοι δρόμοι έκλεισαν έως τις 2 το μεσημέρι.

«Έχουμε έντονο προβληματισμό καθώς δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα», είπε ο κ. Σταύρος Μπαλάσκας αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, στην εκπομπή «Καθαρή Έξοδος» και στην Τζίνα Μοσχολιού, προσθέτοντας ότι, δεν είναι γνωστό εάν χρησιμοποιήθηκε τηλεχειριστήριο.

Για έλλειψη ασφάλειας στη χώρα έκανε λόγο στην εκπομπή «Άπλετο φως» και στον Ηλία Κανέλλη ο Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως είπε, αυτά τα πράγματα που γίνονται έχουν ξεπεράσει κάθε άλλο προηγούμενο που υπήρξε στο παρελθόν. «Αυτός που έβαλε τον εκρηκτικό μηχανισμό ήταν δεδομένο ότι αποδεχόταν το ενδεχόμενο θανάτου, δολοφονίας», πρόσθεσε.

«Είναι λυπηρό αυτές τις άγιες μέρες να έχουμε αίματα, να έχουμε ανασφάλεια και φόβο. Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό το χτύπημα στην εκκλησία, γιατί η εκκλησία είναι αγάπη. Και δεν καταλαβαίνω γιατί βομβαρδίζουν την αγάπη. Ο νεωκόρος είναι μία χαρά, τον στείλαμε στο νοσοκομείο για δικούς του λόγους και λόγους υγείας, αλλά μάθαμε ότι χύθηκε πάλι αίμα αστυνομικού», δήλωσε στον «Αθήνα 9.84» ο π. Γεώργιος, ιερέας της εκκλησίας του Αγίου Διονυσίου.

«Ο νεωκόρος βρήκε το κουτί στην κεντρική είσοδο και το μετέφερε στο πλάι, γιατί είχαμε θεία λειτουργία, η οποία αρχίζει πάντοτε στις 7.30. Από τις 7 που ανοίγει ο ναός μπαίνει μέσα ο κόσμος. Μας κάνει εντύπωση γιατί δεν υπήρξε κάποιο προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Γιατί να γίνει αυτό το χτύπημα μπροστά στον πολιούχο των Αθηνών. Βέβαια στο Κολωνάκι, δεν ξέρω τι συμβολισμούς, μπορεί να έχει αυτό. Και ώρα προσέλευσης κοινού, αυτό είναι το άσχημο. Για το κουτί έμαθα ότι είχε ένα κίτρινο υγρό και ένα ρόλοι. Το εκρηκτικό πακέτο μπήκε στο ναό, μπροστά. Τώρα τι θέλουν να δείξουν, τι θέλουν να πούνε, δεν ξέρω τι συμβολισμούς μπορεί να έχει», συμπλήρωσε.

Γ. Καμίνης: Πλήττουν το θεμελιώδες δικαίωμα στην ασφάλεια

«Η Αθήνα, σύμφωνα με τα πιο έγκυρα διεθνή στοιχεία, είναι μια πόλη ασφαλής για τους κατοίκους και επισκέπτες της και έτσι πρέπει να παραμείνει», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

«Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους θυλάκους πολιτικής βίας, που εξακολουθούν να αμαυρώνουν την εικόνα της πρωτεύουσας και να πλήττουν το θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη στην ασφάλεια. Όσο οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί τρομοκρατικών επιθέσεων παραμένουν ασύλληπτοι και δεν λογοδοτούν στη δικαιοσύνη, τόσο οι λίγοι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες εκφοβισμού των πολλών. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την επίθεση και την αμέριστη συμπαράστασή μου στους δυο τραυματίες, στους οποίους εύχομαι ταχεία ανάρρωση».

Κυρ. Μητσοτάκης: «Tο αίσθημα ανασφάλειας γίνεται πια πρωτόγνωρο»

Την ανάγκη να υπάρξει μηδενική ανοχή στη βία επισημαίνει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα.

«Μια βόμβα έξω από εκκλησία σε πυκνοκατοικημένο εμπορικό δρόμο της Αθήνας είναι τυφλό χτύπημα κατά των πολιτών», τόνισε προσθέτοντας πως «είναι ευτύχημα που δεν θρηνήσαμε θύματα».

«Δυστυχώς το αίσθημα ανασφάλειας γίνεται πια πρωτόγνωρο όσο η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιεί την ανάγκη μηδενικής ανοχής στη βία», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φ. Γεννηματά: «Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της»

«Δεύτερο τρομοκρατικό χτύπημα και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση. Απειλήθηκαν ζωές. Υπάρχει ζήτημα ασφαλείας στη χώρα», τόνισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. «Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της», δήλωσε.

Κ Παπακώστα: «Συστήνω αυτοσυγκράτηση»

Αυτοσυγκράτηση για τη βομβιστική ενέργεια στο Κολωνάκι συστήνει η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα. Η ίδια σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Συστήνω αυτοσυγκράτηση σε όσους έχουν απύλωτο στόμα. Με αφορμή την έκρηξη λένε πράγματα, τα οποία ποτέ δεν θα έλεγαν αν πλήρωναν φόρο για αυτά…».

Β. Κικίλιας:«Όσοι επενδύουν στη ρητορική του μίσους να το ξανασκεφτούν»

Την έντονη ανησυχία του για το τρομοκρατικό χτύπημα στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου εξέφρασε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος και μετέβη άμεσα στην περιοχή.

«Δυστυχώς είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένως, ότι αυτός ο φαύλος κύκλος της ωμής βίας, της ωμής τρομοκρατικής βίας πρέπει να σταματήσει. Μας ανησυχεί ιδιαιτέρως ότι το συγκεκριμένο χτύπημα έγινε σήμερα, χωρίς καν προειδοποιητικό τηλεφώνημα και δείχνει την τροπή που παίρνουν τα θέματα της τάξης και της ασφάλειας στην Αθήνα και στη χώρα μας» είπε ο κ. Κικίλιας.

«Θέλω να πω ότι όλοι αυτοί, οι οποίοι με τη ρητορική του μίσους στρώνουν ιδεολογικοπολιτικό χαλί στην τυφλή βία, στην τυφλή τρομοκρατική βία, κάνουν μεγάλο κακό στη χώρα και θα πρέπει να το ξανασκεφτούν πολύ προσεκτικά. Ως Νέα Δημοκρατία μας προβληματίζει πολύ ο τρόπος που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χειρίζεται τα θέματα τάξης και ασφάλειας» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

«Η ελευθερία είναι βασικό κομμάτι της Δημοκρατίας. Και κανείς δε μπορεί να αισθάνεται ελεύθερος αν δεν είναι ασφαλής Για μία ακόμη φορά, κάνω έκκληση σε όλους αυτούς οι οποίοι επενδύουν στη ρητορική του μίσους για μικροπολιτικά οφέλη να το ξανασκεφτούν» δήλωσε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ.

Κ. Γκιουλέκας: Η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να ελεγχθεί

«Σήμερα δυστυχώς έχουμε ένα άλλο χτύπημα. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι είναι ένα τυφλό χτύπημα, χωρίς προειδοποίηση και έγινε στο κεντρικότερο σημείο της Αθήνας», τόνισε ο  αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας.

«Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι υπάρχει μια τρομοκρατική δράση που δεν μπορεί να ελεγχθεί τουλάχιστον αποτελεσματικά και το μόνο που θα έλεγα -πέρα από την καταδίκη που απερίφραστα κάνουμε όλοι σε τέτοιου είδους περιστατικά- αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, επίσης, είναι να αποφασίσουμε, τι είδους αστυνομία θέλουμε. Γιατί, η αστυνομία μπορεί και είναι ικανότατη να μας προστατεύσει. Το πρόβλημα είναι η αστυνομία έχει λυμένα τα χέρια της να μας προστατεύσει; Δυστυχώς όχι και αυτό είναι το χειρότερο», υπογράμμισε ο κ. Γκιουλέκας.

Λ. Αυγενάκης:«Η τρομοκρατία γεννιέται στα κηρύγματα διχασμού, μίσους και βίας»

Τον έντονο προβληματισμό του για το «φαύλο κύκλο της τυφλής τρομοκρατικής βίας» εκφράζει με δήλωσή του ο Λευτέρης Αυγενάκης. Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ τονίζει πως «η διχαστική ρητορική και η καλλιέργεια μίσους δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τέτοιου είδους επιθέσεις» και προσθέτει: «Η τρομοκρατία μπορεί να αναπτύσσεται σε κάποιες γιάφκες, γεννιέται όμως στα κηρύγματα διχασμού, μίσους και βίας. Ως ΝΔ καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας και καλούμε την κυβέρνηση και όσους βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης να αναλάβουν δράση».

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της

«Καταδικάζουμε την αποτρόπαια αυτή πράξη», σχολίασε απο το ΚΙΝΑΛ, η υπεύθυνη προστασίας του Πολίτη, Εύη Χριστοφιλοπούλου προσθέτοντας οτι «δεν αρκούν οι λεκτικές καταδίκες. Τα αλλεπάλληλα διαφορετικά περιστατικά καταδεικνύουν το πρόβλημα Ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα», δήλωσε η κ. Χριστοφιλοπούλου επισημαίνοντας οτι «χρειάζεται επειγόντως σχέδιο εξάρθρωσης των απειλών αυτών απ’ όπου κι αν προέρχονται». Και κατέληξε λέγοντας: «Η κυβέρνηση ας πάψει να είναι έρμαιο των ιδεοληψιών της και ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της».

Tην πλήρη διαλεύκανση της βομβιστικής επίθεσης στον Αγ. Διονύσιο ζήτησε το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ «ζήτησε υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της βομβιστικής επίθεσης στον Αγ. Διονύσιο, που θα μπορούσε να είχε ακόμη πιο αρνητικές συνέπειες» και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

«Πρέπει αποφασιστικά να αποκρουστεί το κλίμα αποπροσανατολισμού και τρομοκρατίας, που αντικειμενικά προωθείται μέσα από τις συνεχόμενες τέτοιες ενέργειες, οι οποίες είναι “βούτυρο στο ψωμί” όλων όσοι θέλουν να φοβίσουν τον λαό και να επιβάλουν “άκρα του τάφου σιωπή» συμπλήρωσε.

Το Ποτάμι: Εγκληματική πράξη δειλίας το χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας

«Το χτύπημα στο κέντρο της πόλης και μάλιστα έξω από έναν από τους μεγαλύτερους ναούς της Αθήνας έχει ένα διπλά ανησυχητικό μήνυμα», τονίζει το Ποτάμι σε ανακοίνωση του. «Τα θύματα θα μπορούσαν να ήταν περισσότερα, θα μπορούσαν να ήταν παιδιά – ο προαύλιος χώρος του Αγίου Διονυσίου είναι συνήθως γεμάτος με παιδιά και μητέρες με καρότσια», αναφέρει το Ποτάμι.

«Αλλά, αυτές οι σκέψεις προφανώς δεν απασχολούν τους αδίστακτους βομβιστές. Με οδηγό το τυφλό μίσος – για ποιόν άραγε; – καταφεύγουν σε μια εγκληματική πράξη δειλίας. Η πολιτεία οφείλει να τους βρει και να τους τιμωρήσει παραδειγματικά. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον νεωκόρο και τον αστυνομικό».

Π. Γερουλάνος: «Στυγνή εγκληματική ενέργεια παρανοϊκών μυαλών»

Ο Παύλος Γερουλάνος με μήνυμά του στο twitter, καταδίκασε την έκρηξη έξω από τον ναό του Αγ. Διονυσίου στη Σκουφά και δήλωσε την συμπαράστασή του στα θύματα και τις οικογένειές τους.

Δημήτρης Πέρρος – Έλενα Μπρέγιαννη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα