back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης διεκδικούν “οικονομική πίτα” ύψους 1,5 δισ ευρώ

Διαβάστε επίσης

Το 1,5 δισ ευρώ αναμένεται να ξεπεράσει η “οικονομική πίτα”, την οποία διεκδικούν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς.

Σήμερα η αξία των περιουσιακών στοιχείων για τα 18 εν λειτουργία ταμεία, αγγίζει το 1,2 δις ευρώ από 1,1 δις ευρώ που ήταν το 2015.

Μάλιστα, τα παραπάνω οικονομικά μεγέθη αφορούν μόλις 122.000 ασφαλισμένους, όταν μόνο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια, ενώ αντίστοιχη δυνατότητα ασφάλισης δίδεται και σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Όπως παρατηρείται, όσο περιορίζονται οι συντάξεις που παρέχει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τόσο οι εργαζόμενοι στρέφονται σε ομαδικά, κυρίως σε επίπεδο επαγγελματικού κλάδου, προγράμματα επαγγελματικής ασφάλισης, τα οποία λειτουργούν συμπληρωματικά.

Στο θέμα επιχειρεί να παρέμβει και η ΓΣΕΕ, δεδομένου ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη δημιουργία ενός εθνικού επαγγελματικού ταμείου, με στόχο την παροχή συμπληρωματικής ασφάλισης στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Βάσει του τελευταίου σχεδίου που επεξεργάζονται οι κοινωνικοί φορείς, προκειμένου να ενταχθεί ως βασικός όρος στη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική και συμπληρωματική των παροχών που χορηγούνται από τους φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης. Θα λειτουργεί με κεφαλαιοποιητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών και η τελική παροχή θα εξαρτάται από τις αποδόσεις που θα επιτυγχάνονται. Θα χορηγείται δε, κατ’ επιλογήν του εργαζομένου, είτε εφάπαξ είτε μηνιαίως, με τη μορφή σύνταξης.

Τα ερωτηματικά και οι ενστάσεις των ασφαλισμένων, αφορούν κυρίως την εισοδηματική αδυναμία τους απέναντι στην επιπλέον δαπάνη της επαγγελματικής ασφάλισης, καθώς και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που ενδεχομένως εγκυμονούν αυτά τα ασφαλιστικά προγράμματα.

Ειδικοί στην ασφάλιση επισημαίνουν ότι παρέχονται:

1. Φορολογικά κίνητρα:

A) Εάν το φυσικό πρόσωπο είναι μισθωτός και συμμετέχει σε Τ.Ε.Α. λόγω της ιδιότητάς του αυτής, τότε οι εισφορές υπέρ Τ.Ε.Α. που καταβάλλονται από το πρόσωπο αυτό και δεν παρακρατούνται μέσω της μισθοδοσίας του, εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημά του από μισθωτή εργασία.

Β) Εάν το φυσικό πρόσωπο ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και συμμετέχει σε Τ.Ε.Α. λόγω της ιδιότητάς του αυτής, τότε οι εισφορές υπέρ Τ.Ε.Α. που καταβάλλονται από το ίδιο το φυσικό πρόσωπο, εκπίπτουν, ως επιχειρηματική δαπάνη, από τα ακαθάριστα έσοδά του από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Γ) Εάν το φυσικό πρόσωπο έχει και τις δύο ως άνω ιδιότητες μέσα στο ίδιο φορολογικό έτος, τότε η σχετική δαπάνη των καταβαλλόμενων εισφορών υπέρ Τ.Ε.Α., εκπίπτει αντίστοιχα από το ακαθάριστο εισόδημα του από μισθωτή εργασία ή από τα ακαθάριστα έσοδά του από επιχειρηματική δραστηριότητα, ανάλογα με το αν το πρόσωπο αυτό συμμετέχει στο εν λόγω ταμείο λόγω της ιδιότητάς του ως μισθωτός ή ως πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.

Δικλείδες ασφαλείας:Το προσεχές χρονικό διάστημα, αναμένεται να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία, η νέα κοινοτική οδηγία (ΕΕ/2341/2016) για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Τα βασικά σημεία που περιλαμβάνει η νέα οδηγία είναι η θεσμοθέτηση και υποχρεωτικότητα στην υλοποίηση για κάθε ΤΕΑ των λειτουργιών αναλογισμού, διαχείρισης κινδύνου, εσωτερικού ελέγχου, ορκωτού ελεγκτή λογιστή, κανόνων για τις επενδύσεις αλλά και κανόνων για την υποχρεωτική παροχή πληροφόρησης προς τα μέλη ενός Ταμείου, είτε τα δυνητικά που επιθυμούν να λάβουν γνώση για το τι είναι το ΤΕΑ που τους προτείνεται να συμμετάσχουν, είτε τα ενεργά μέλη που έχουν σαφώς αυξημένες ανάγκες πληροφόρησης.

Οι παροχές

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της του άρθρου 7 του ν.3029/2002 ορίζεται ότι συνιστώνται νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τα ταμεία, ως σκοπό την παροχή στους ασφαλισμένους και δικαιούχους των παροχών, επαγγελματικής ασφαλιστικής προστασίας πέραν της παρεχόμενης από την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για τους ασφαλιστικούς κινδύνους και ενδεικτικά τους κινδύνους γήρατος, θανάτου, αναπηρίας, επαγγελματικού ατυχήματος, ασθένειας, διακοπής της εργασίας. Χορηγούν παροχές σε είδος ή σε χρήμα που καταβάλλονται περιοδικώς ή εφάπαξ.
Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης ιδρύονται προαιρετικά ανά επιχείρηση ή κλάδο ή κλάδους εργαζομένων, με πρωτοβουλία των εργαζομένων ή των εργοδοτών ή με συμφωνία των εργοδοτών και των εργαζομένων, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των ασφαλιζομένων κατά επιχείρηση ή επαγγελματικό κλάδο υπερβαίνει τους 100. Επίσης, ιδρύονται με πρωτοβουλία των αυτοτελώς απασχολουμένων ή των ελεύθερων επαγγελματιών ή των αγροτών ή των επαγγελματικών τους οργανώσεων, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των ασφαλιζόμενων μελών τους υπερβαίνει τους 100.

Τα ΤΕΑ, πανευρωπαϊκά, έχουν 75 εκατομμύρια μέλη και δικαιούχους, με 2,5 τρις € ενεργητικό.

Δημήτρης Κωστάκος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα